Κατέκτησε το ρουμανικό αναγνωστικό κοινό ο μητροπολίτης Ναυπάκτου

  • Dogma

Εντυπωσιακής υποδοχής έτυχε από το αναγνωστικό κοινό της Ρουμανίας, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος που βρέθηκε στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης του βιβλίου του για τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ».
 

Λουδάρος Ανδρέας

Εντυπωσιακής υποδοχής έτυχε από το αναγνωστικό κοινό της Ρουμανίας, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος που βρέθηκε στο Βουκουρέστιστο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης του βιβλίου του για τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ».

Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που γέμισαν την μεγάλη αίθουσα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την επίσημη βιβλιοπαρουσίαση που κράτησε πέντε ώρες!

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος θεωρείται ο πολυγραφότερος Ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 21 γλώσσες ανάμεσα στις οποίες είναι τα Κορεάτικα, τα Ουρντού τα Κινέζικα και Σουαχίλι.

Ακολουθεί το χρονικό της επίσκεψης του μητροπολίτη Ναυπάκτου στη Ρουμανία όπως το έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπο της Ι.Μ. Ναυπάκτου.

Το τριήμερο 30 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου ε.έ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Ρουμανίας Βουκουρέστι, προσκεκλημένος του εκδοτικού οίκου «Σοφία», που είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος θρησκευτικών βιβλίων στην χώρα. Ο εκδοτικός αυτός οίκος εξέδωσε στην Ρουμανική γλώσσα το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου για τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ» και τον προσκάλεσε να συμμετάσχη στην επίσημη παρουσίαση της έκδοσης.

Το βασικό πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε την κεντρική εκδήλωση στην μεγάλη αίθουσα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και την συνάντηση με τους αναγνώστες στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου.

Την Παρασκευή το βράδυ ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε στο Πατριαρχείο τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, για να υποβάλη τα σέβη του. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδεύση την επομένη για τα Τίρανα, προκειμένου να συμμετάσχη στα εγκαίνια του νέου καθεδρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, υποδέχθηκε θερμά τον Σεβασμιώτατο, του παρέθεσε δείπνο και συνομίλησε μαζί του για θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα για δυόμιση ώρες. Χρέη διερμηνέως εκτελούσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουζάου κ. Κυπριανός.

Το Σάββατο 31 Μαΐου το πρωΐ ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ένα Σχολείο που λειτουργεί έχοντας ως βάση της παιδείας την ορθόδοξη παράδοση και τις εκκλησιαστικές αρχές, δίνει προτεραιότητα στο μάθημα των θρησκευτικών και περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Εκεί ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ώρα 12:00, επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου, όπου έγινε μια σύντομη παρουσίαση του θέματος του βιβλίου και ο Σεβασμιώτατος απήντησε σε ερωτήσεις. Έπειτα υπέγραψε τα βιβλία των αναγνωστών, για τρεις ώρες, μέχρι τις 4:00 μμ.

Παρουσίαση βιβλίου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου στο Βουκουρέστι

Το βράδυ του Σαββάτου συμμετείχε στον Εσπερινό στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και μίλησε στο εκκλησίασμα, κατόπιν παροτρύνσεως του Εφημερίου, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη και έχει νυμφευθή Ελληνίδα.

Την Κυριακή το πρωΐ τέλεσε την θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό, που ήταν κατάμεστος από τον όρθρο, και με αφορμή την εορτή των Πατέρων της Α’Οικουμενικής Συνόδου ομίλησε για το ότι στην Σύνοδο αυτή συγκρούσθηκαν δύο τύποι θεολογιών, ήτοι η φιλοσοφική-στοχαστική που εξέφραζε ο Άρειος επηρεασμένος από τον Αριστοτέλη, και η ορθόδοξη-εμπειρική θεολογία του Μεγάλου Αθανασίου και των άλλων Πατέρων, που έχει βάση την εμπειρία των Προφητών και Αποστόλων. Η στοχαστική θεολογία εκφράζεται από τους αιρετικούς κάθε εποχής, όπως τον Βαρλαάμ τον οποίο αντιμετώπισε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης. Περιελάμβανε την παρουσίαση του συγγραφέως από τον εκπρόσωπο του εκδοτικού Οίκου, την ομιλία του αντικοσμήτορα και καθηγητή Δογματικής της Θεολογικής Σχολής Βουκουρεστίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Χόλμπεα, την ομιλία του Σεβασμιωτάτου συγγραφέως και συζήτηση με τους αναγνώστες και ακροατές. Διερμήνευσαν δύο μεταφραστές των βιβλίων του Σεβασμιωτάτου στα ρουμανικά, ο Ιερομόναχος π. Θεοφάνης Μουντεάνου, πνευματικός της Ι. Μονής Νέρα, και η καθηγήτρια κ. Τατιάνα Πετράκε. Το ακροατήριο ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο με παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενώ περίμεναν υπομονετικά στο τέλος για να λάβουν την ευλογία του και ένα αυτόγραφο στο βιβλίο που κρατούσαν. Η όλη εκδήλωση διήρκησε χωρίς κανένα διάλειμμα πέντε ώρες.

Στά πλαίσια της επισκέψεώς του ο Σεβασμιώτατος έδωσε συνεντεύξεις στην Κρατική Τηλεόραση της Ρουμανίας, στον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ρουμανίας και σε άλλους Σταθμούς και Μέσα. Είχε δε την ευκαιρία να συναντήση και να συζητήση με πολλούς λαϊκούς και μοναχούς που γνωρίζει από την κυκλοφορία των βιβλίων του και από τις επισκέψεις του στην Ορθόδοξη αυτή χώρα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

TOP NEWS