Κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στη Μητρόπολη Βελγίου

  • Dogma
βελγίου

Με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ση Μητρόπολη Βελγίου την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βρυξελλών των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

Η εορτή ξεκίνησε με Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου και με την παρουσία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, κληρικών των Ορθοδόξων Παρουσιών, εκπροσώπων των διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδος στο Βέλγιο, καθώς επίσης και πλήθους πιστών από πολλές Ενορίες της Μητροπόλεως.

Πριν το τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί του Μεγάλου Βασιλείου και του έργου που προσέφερε στην Εκκλησία. Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό του 2016, αναφερόμενος στα σημαντικότερα γεγονότα της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Τόνισε περισσότερο, τις χειροτονίες των νέων κληρικών, την προαγωγή του  Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Dominique Verbeke, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας του Αποστόλου Ανδρέου Γάνδης και Διευθυντού του Θεολογικού Ινστιτούτου «Απόστολος Παύλος» της Φλαμαδόφωνης Περιφέρειας, σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου. Ο π. Dominique συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του επιθεωρητού και καθήκοντα ανέλαβε ο κ. Philippe De Bruyn. Συνέχισε με τις σημαντικές προσωπικότητες που απεβίωσαν αυτό το έτος (2016), όπως των αειμνήστων: π. Ιγνατίου Peckstadt, της Γερόντισσας Μαρίας, των Αρχόντων Γεωργίου Γιούργα και Κωνσταντίνου Δημητρίου, τον κ. Άλκη Ίστηρι, καθώς και Ραφαήλ Μαυρογιαννάκη. Ακολούθως ανακοίνωσε την απονομή του Οφφικίου του Άρχοντος Πρωτονοτάριου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Βαμβακά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ιστορική Ενορία της Αγίας Αικατερίνης στο Άμστερνταμ και τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν ακόμα, καθώς και στην επιτυχημένη Ιερατική σύναξη του Νοεμβρίου.

dsc_4868 dsc_4801 dsc_4772 dsc_4703 dsc_4684 dsc_4681 dsc_4679 dsc_4671 dsc_4668 dsc_4659 dsc_4654

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους ιερείς όλης της Μητροπόλεως για τους αγώνες τους οποίους καταβάλλουν για την πνευματική πρόοδο των Ενοριών, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε ένα ευλογημένο, ειρηνικό και καρποφόρο έτος σε όλους τους παρευρισκόμενους. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τα στελέχη του Μητροπολιτικού Ναού για τη καλή οργάνωση και λειτουργία του.

Τέλος ευλόγησε και εν συνεχεία προέβη στην κοπή και διανομή της Βασιλόπιττας σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εορτή, ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν το Πολυχρόνιο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

TOP NEWS