Κορωνείας: «Οταν εργαζόμαστε με υπακοή στον Χριστό, οι καρποί της εργασίας είναι πάντα πολλοί»

  • Dogma

Την εύρεση και ανακομιδη των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστουτου γιόρτασε χθες η περιώνυμος μονή στην Πάφο.

Dogma Newsdesk

Την εύρεση και ανακομιδη των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστουτου γιόρτασε χθες η περιώνυμος μονή στην Πάφο.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων του μητροπολίτη Κορωνείας κ.Παντελεήμονος και του επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, Καθηγουμένου της μονής.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του κ. Χρυσοστόμου, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος και Κορωνειας κ.Παντελεήμων και οι επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Χύτρων κ. Λεόντιος.

Ο κ. Παντελεήμων κατα την ομιλία είπε τα εξής » Χαλάσατε τα δίκτυα υμών εις άγραν ¨λέει ο Κύριος στους ψαράδες της Γαλιλαίας μετά απο ολονύκτιο αποτυχημένο ψάρεμα. Υπακούουν και εκλύουν ¨ πλήθος ιχθύων πολύ.¨ Οταν εργαζόμαστε με υπακοή στον Χριστό,η εργασία μας ευλογείται και οι καρποί είναι πάντα πολλοί. Την εργασία με όλες τις μορφές της,κυρίως ως πνευματική,για τους Μοναχούς,συνιστά και ο Αγ.Νεόφυτος,που τιμάμε σήμερα την ανακομιδή των Ι.Λειψάνων του», είπε ο ιεράρχης.

«Η εργασία», πρόσθεσε, «δεν είναι κατάρα,αλλά εντολή του Θεού προς τον άνθρωπο.Γι αυτό δεν πρέπει ούτε να την υποτιμάμε,αλλά ούτε και να μας απορροφά με αποκλειςτικό τρόπο όλες τις ψυχοσωματικές μας δυνάμεις.Ειναι πάντως υποχρέωση κάθε οργανωμένης κοινωνίας να εξεςφαλίζει εργαςία στους πολίτες της. Με την εργασία ο άνθρωπος αξιοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις,που του έδωσε ο Θεός».

«Αν έτσι βλέπουμε τον πολιτισμό που δημιουργούμε,θα είναι ένας πολιτισμός πραγματικά ανθρώπινος και ισοροπημένος,που δεν θα υποδουλώνει,αλλά θα υπηρετεί τον άνθρωπο.Θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες και θα επικρατεί, επί παραδείγματι,στον κόσμο η δύναμη του δικαίου και όχι το δίκαιο της δυνάμεως, που κρατά επι δεκαετίες κατεχόμενη την Β. Κύπρο.Με την εργασία του επίσης ο άνθρωπος πρέπει να εκφράζει και απτοποιεί την εντολή της αγάπης.Ακόμη αποκαλύπτει με την επιστημονική έρευνα,τα θαυμάσια της Δημιουργίας. Η εργασία μας φαίνεται κάποτε κουραστική και χωρίς νόημα».

«Ο άνθρωπος δίνει νόημα στην εργασία του και ο άνθρωπος,όταν δεν έχει έρμα πνευματικό,αφαιρεί και από την ιερώτερη εργασία το νόημά της» κατέληξε.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση των τιμίων Λειψάνων γύρω από τον Ναό και δέηση προ του Ναού και ενώπιον της εικόνας του Αγίου.

TOP NEWS