Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Dogma
φανάρι

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από εχθές, Παρασκευή 18 Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ύστερα από πρόσκληση των Αρχών της χώρας. Κατά την επίσκεψη θα παραδοθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης  και το οποίο αποφασίσθηκε από την Ουγγρική Κυβέρνηση να παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρία χρόνια υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Κράτος.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον Ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προοίμιο της Συμφωνίας που υπέγραψαν η Ουγγρική Κυβέρνηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας, τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη μεταξύ της Ι.Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Μνημόνιο Συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται η παραχώρηση του εν λόγω κτηρίου στο οποίο θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις της Εξαρχίας, η Πατριαρχική Ακαδημία, το Ελληνικό Σχολείο αλλά και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Στο κτήριο αυτό θα λειτουργήσει και Ξενώνας φιλοξενίας.  Επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της οικείας Μητροπόλεως είναι όπως η νέα έδρα της Εξαρχίας αποτελέσει χώρο της ανάπτυξης του διαλόγου και πολιτιστικό κέντρο συνάντησης όλων των ανθρώπων.
Της εξαιρετικά πολυσήμαντης Συμφωνίας με την Ουγγρική Κυβέρνηση προηγήθηκε μια ακόμα προσφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ως αποτέλεσμα των αόκνων προσπαθειών και επιτυχών χειρισμών του επιχωρίου Μητροπολίτου Αρσενίου. Συγκεκριμένα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία προσέφερε στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας ένα ανακαινισμένο Ναό στην πόλη Λεόμπεν – ο οποίος έγινε το κέντρο για όλους τους Ορθοδόξους της πόλης, με τις I.Ακολουθίες να τελούνται στη γερμανική γλώσσα – καθώς και οικόπεδο μεγαλύτερο των 70 στρεμμάτων όπου και θα ιδρυθεί Ορθόδοξη Μονή. Τα δωρητήρια Συμβόλαια είχε παραλάβει συμβολικά ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του στην Αυστρία, το Νοέμβριο του 2014.

TOP NEWS