Νομοθετική Ρύθμιση στην Αγγλία για το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών επισκόπων

  • Dogma

Με μια νομοθετική ρύθμιση προσπαθεί να γίνει αποδεκτό το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών επισκόπων, στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής πλειοψηφία.

Λότσιος Ιωάννης

Με μια νομοθετική ρύθμιση προσπαθεί να γίνει αποδεκτό το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών επισκόπων, στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής πλειοψηφία.

Σε λίγες μέρες συνέρχεται η Γενική Σύνοδος της Αγγλίας στην Υόρκη για την επανεξέταση του ζητήματος της χειροτονίας των γυναικών στο βαθμό των Επισκόπων.

Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Justin Welby ετοιμάζεται να κάνει μια νομοθετική ρύθμιση για την αποδοχή του ζητήματος, ακόμα και στην περίπτωση και αν τελικά στην ψηφοφορία απορριφθεί.

Αν και κατά μεγάλο ποσοστό είναι υπέρ, εντούτοις από την Βουλή των Λαϊκών υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις.

Εξετάζονται πολλές περιπτώσεις, όπως να γίνει η ψηφοφορία τον Νοέμβριο για να έχει την απαιτουμένη πλειοψηφία ή ακόμα να περάσει από την Βουλή των Επισκόπων ως αίτημα στην Βουλή των Λόρδων χωρίς έγκριση της Γενικής Συνόδου.

Αν η νομοθετική ρύθμιση τελικά ψηφιστεί το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τροποποίηση ώστε να είναι νόμος σε ισχύ από τον Νοέμβριο. Χρειάζεται όμως τα 2/3 των ψήφων της Γενικής Συνόδου. Αυτό σημαίνει ότι από τα Χριστούγεννα στην Αγγλία μπορούν να χειροτονούνται οι γυναίκες στον βαθμό του Επισκόπου.

Μια τέτοια κίνηση για μια νομοθετική ρύθμιση άνευ εγκρίσεως της Εκκλησίας που προσπαθεί άτυπα να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει ότι παρακάμπτει το πλαίσιο της Γενικής Συνόδου, θα αποσταθεροποιήσει την σύνθεση και την εξουσία της Γενικής Συνόδου, η οποία είναι μια μορφή αυτοδιοίκησης γι την Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία δεν διασφαλίζει την εξάρτηση της από το Κοινοβούλιο και όχι το αντίθετο

TOP NEWS