Ο Βασιλιάς του Βελγίου με τους εκπροσώπους των αναγνωρισμένων Θρησκειών

  • Dogma
βελγίου

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, η Αυτού Μεγαλιότης ο Βασιλεύς του Βελγίου Φίλιππος, δέχθηκε σε ακρόαση στο Μεγάλο Παλάτι των Βρυξελλών, τους αρχηγούς των έξι αναγνωρισμένων θρησκειών από το Βελγικό κράτος, καθώς και τους εκπροσώπους της Λαϊκότητας.

Την Ορθόδοξο Εκκλησία εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, μόνιμος εκπρόσωπος όλων των Ορθοδόξων του Βελγίου έναντι του κράτους. Μεταξύ των υπολοίπων παρουσιών διακρίθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μαλινών και Βρυξελλών, Καρδινάλιος κ. Jozef De Kesel και o Επίσκοπος κ. Guy Harpigny (της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), ο Πάστορας Steven Fruite της Προτεσταντικής Εκκλησίας και ο Δρ. Geert Lorein της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Αγγλικανός Εκπρόσωπος Jack McDonald και εκπρόσωποι της Ιουδαϊκής Θρησκείας και του Ισλάμ.

Στην επίσημη αυτή ακρόαση, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο Βασιλιάς και οι εκπρόσωποι των θρησκειών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες στην συνύπαρξη σε μια φιλόξενη κοινωνία, όπου υπάρχει χώρος για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της αποδοχής και του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών. Ειπώθηκε το πόσο σημαντικό είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει την ταυτότητά του, ακόμα και στο θρησκευτικό επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά την ανάγκη να εργαστούμε σκληρότερα για την κοινωνική συνοχή, αντί να ζούμε με τη νοοτροπία του γκέτο.

2505blg 2505blg3

Για το λόγο αυτό πρέπει να προωθήσουμε το ρόλο της οικογένειας, καθώς και του μαθήματος των θρησκευτικών, τα οποία μπορούν όχι μόνο να διατηρήσουν τους δικούς τους νέους στην παράδοση, αλλά να βοηθήσουν επίσης στην ανακάλυψη του πλούτου και των υπολοίπων παραδόσεων. Σημειώθηκε, επίσης, ότι μαζί, οι θρησκείες, πρέπει να σταθούν ενάντια σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια.

Η Αυτού Μεγαλιότης εξέφρασε την ευχή και επιθυμία του για τη συνέχεια του διαλόγου αυτού, ο οποίος θα μπορούσε να καθιερωθεί μία με δύο φορές το χρόνο, όπως προ καιρού υπήρξε συνάντηση και με εκπροσώπους των νέων της κάθε θρησκείας. Παρομοίως εξέφρασε την επιθυμία της συνάντησης των αρχηγών των διαφόρων θρησκειών με τους νέους».

TOP NEWS