Ονομαστική εορτή Πατριάρχη Ιεροσολύμων (βίντεο)

  • Dogma
πατριάρχη ιεροσολύμων

Την Τρίτην 9 Μαρτίου, 22 Μαρτίου 2016 με το νέο ημερολόγιο, εορτάστηκε η Ονομαστική Εορτή της Α.Θ.Μ του  Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ Θεοφίλου επί τη μνήμη του αγίου Μάρτυρος Θεοφίλου, ενός των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των ενδόξως αθλησάντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων επί Λικινίου τω 320 μ.Χ εις την λίμνην Σεβαστείας του Πόντου.
 

Η εορτή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ήρξατο αφ’ εσπέρας ως Παρρησία, συμφώνως τω προσκυνηματικώ καθεστώτι, διά της αναγνώσεως της Θ’ Ώρας εις τον Μοναστηριακόν Ναόν των Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης. Μετά την Θ’ ώραν ήρξατο η κάθοδος εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, άμα δε τη εισόδω δε εγένετο προϋπάντησις προ της Αγίας Αποκαθηλώσεως, θυμίαμα και προσκύνησις ως και εν τω Κουβουκλίω του Αγίου Τάφου.

Εν συνεχεία δε ετελέσθη ο Εσπερινός εις το Καθολικόν μετά την προσκύνησιν.των Συνοδικών εις τον Φρικτόν Γολγοθάν, μετά θυμιάματος, Ανοιξανταρίων, Μεγάλης Εισόδου και Αρτοκλασίας.

πατριάρχη ιεροσολύμων

Του Εσπερινού απολυθέντος, η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία.

Β’.Ανήμερα της εορτής.
Την πρωίαν της Τρίτης, 9ης/22ας Μαρτίου 2016, ήρξατο η κυρίως εορτή διά της καθόδου της Πατριαρχικής Συνοδείας από του Κεντρικού Μοναστηρίου εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Ενταύθα,μετά την Είσοδον, την προσκύνησιν εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν και τον Άγιον Τάφον, ήρξατο η ακολουθία διά της αναγνώσεως της Θ’ Ώρας συμφώνως τω Τυπικώ και η ακολουθία της Λειτουργίας των Προηγιασμένων, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων του Πατριαρχείου, του Αρχιδιακόνου π. Ευλογίου και των Ιεροδιακόνων Αναστασίου και Μάρκου, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου, βοηθούντος του νεήλυδος δοκίμου κ. Γεωργίου Παπανικολάου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη και μετεχόντων πολλών προσκυνητών.

πατριάρχη ιεροσολύμων

Απολυθείσης της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθη Δοξολογία.
Η ακολουθία αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πατριαρχείου.
Της Δοξολογίας πληρωθείσης εξεκίνησεν η άνοδος εις τα Πατριαρχεία.

Ενταύθα προσεφώνησε τον Μακαριώτατον ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωσταντίνης Αρίσταρχος -(η προσφώνησις του οποίου αναρτηθήσεται προσεχώς), ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Γεώργιος Ζαχαριουδάκης διά της κάτωθι προσφωνήσεως αυτού:

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,
Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι
Λαμπρή η σημερινή ημέρα για το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Ορθοδοξία, καθώς σύσσωμη η Αγιοταφιτική Αδελφότητα από κοινού με το ευλαβές Εκκλησίασμα, τους προσκυνητές και σύμπασα την Ορθόδοξη Κοινότητα τιμούν με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Μητέρας των Εκκλησιών, της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεοφίλου Γ’.

Παρευρισκόμενος στον εορτασμό αυτόν με αισθήματα ειλικρινούς και ανυπόκριτης χαράς καθώς και μεγάλης τιμής, επιτρέψατε μου, Μακαριώτατε, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως αλλά και εμού προσωπικώς, να Σας εκφράσω την αταλάντευτη υποστήριξη και αμέριστη συμπαράσταση μας προς το ιερό Καθίδρυμα, το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, να Σας επιβεβαιώσω την αναγνώριση, την εκτίμηση και τον σεβασμό μας για τις άοκνες προσπάθειες και το πολυσχιδές έργο Σας, να υπογραμμίσω την πλήρη εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλλουμε το Πρόσωπο Σας, να Σας ευχαριστήσω για το άριστο επίπεδο των σχέσεων και την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Πατριαρχείου και της Ελλάδος και να Σας απευθύνω τις θερμότερες ευχές μας για υγεία, μακροημέρευση και δύναμη, προκειμένου να συνεχίσετε την υψηλή Σας αποστολή, η οποία συν τω χρόνω αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία, τόσο από θρησκευτικής όσο και από εθνικής σκοπιάς.

Κατά την μακραίωνη διαδρομή του, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαδραμάτισε και συνεχίζει να έχει έναν ρόλο ιστορικών διαστάσεων. Ως θρησκευτικό κέντρο της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους, αποτελεί αστείρευτη πηγή ελπίδας, έμπνευσης και οράματος για το μέλλον. Ως πνευματικός φάρος, καταυγάζει την ανθρωπότητα με τις ηθικές αξίες του Χριστιανισμού και με το μήνυμα της σωτηρίας. Ως ακαταπόνητος αγωνιστής, προασπίζεται, με τον ζήλο και την αυταπάρνηση των Αγιοταφιτών πατέρων, την υπόσταση και την φύση των ιερών προσκυνημάτων έναντι παντοίων προκλήσεων. Με την γενικότερη προσφορά της, η Σιωνίτις Εκκλησία έχει καταξιωθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και ως ιστορικός και αυθεντικός εκφραστής των Ορθοδόξων Χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας το κύρος και την ακτινοβολία της και απολαμβάνοντας της αναγνώρισης και του σεβασμού τόσον σε περιφερειακό επίπεδο όσον και διεθνώς.

Οι ραγδαίες ανακατατάξεις και οι καταιγιστικές εξελίξεις των καιρών μας, ιδιαίτερα στην δοκιμαζόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως πυλώνα μετριοπάθειας, σύνεσης και σταθερότητας, ο οποίος, με το ηθικό και πνευματικό του ανάστημα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του τυφλού φανατισμού, στην υπεράσπιση του δικαίου, στην ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης καθώς και στην επίτευξη προόδου στις προσπάθειες για ειρήνευση της πολύπαθης Μ. Ανατολής.

Ως προς τον Ελληνισμό, το Πατριαρχείο αποτελεί τον ακατάλυτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μας με τους Αγίους Τόπους και έχει αναδειχθεί σε φορέα των αξιών και ιδανικών του Έθνους μας, το οποίο έχει διαχρονική και γόνιμη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Πέραν της καθοριστικής προσωπικής συμβολής Σας, Μακαριώτατε, στην γενικότερη ανύψωση του Πατριαρχείου, της έντονης διεθνούς Σας δραστηριότητας προς όφελος των σχέσεων με λοιπά δόγματα και Θρησκείες, του πνευματικού και ποιμαντικού Σας έργου καθώς και της πατρικής Σας φροντίδας για την Αδελφότητα, κεφαλαιώδους σημασίας είναι η μεριμνά Σας για τη συντήρηση των ιερών προσκυνημάτων. Ενδεικτική, μόνον, είναι η συνεχής και εργώδης προσπάθεια Σας για το μείζον έργο της αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Μακαριώτατε,
Το φορτίο που έχετε επωμισθεί είναι βαρύ και ο αγώνας στον οποίο αναλώνετε τις δυνάμεις Σας, είναι μακρύς, επίπονος αλλά και ιστορικών διαστάσεων. Αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις με επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων και με όραμα για τη διασφάλιση της συνέχειας και την κατοχύρωση του ρόλου του Πατριαρχείου. Στο πλευρό Σας ευρίσκονται η ιστορία, οι ισχυρές παραδόσεις, η αφοσίωση της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, η ευλάβεια των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών και η πίστη του ποιμνίου Σας. Είναι βαθειά μου πεποίθηση ότι, με τη βοήθεια του Θεού και την ενεργό συμπαράσταση όλων μας, θα συνεχίσετε, όπως μέχρι σήμερα, με επιτυχία το έργο Σας και θα φέρετε εις πέρας την αποστολή Σας, προς όφελος του Πατριαρχείου, της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, της Ορθοδοξίας, των πολύπαθων Αγίων Τόπων και του Έθνους. Έτη πολλά.

Τον Μακαριώτατον προσεφώνησαν Μητροπολίται του Πατριαρχείου, Πατριαρχικοί Επίτροποι αντιπρόσωποι Κοινοτήτων και Αντιπρόσωποι αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Αραβοφώνου ημών ποιμνίου, ως εμφαίνεται εις την ευχαριστήριον αντιφώνησιν του Μακαριωτάτου, η οποία παρατίθεται ως έπεται:
«Προφητικώς ανεβόα, ο Δαυίδ εν ψαλμοίς·Διήλθομεν διά πυρός και ύδατος, και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν· υμείς δε Μάρτυρες Χριστού, δι’ αυτών των έργων το λόγιον πληρούντες, διήλθετε διά πυρός τε και ύδατος, και εισήλθητε εις την Βασιλείαν των Ουρανών» λέγει ο μελωδός.
Εξοχώτατε Πρέσβυ και Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος κ. Γεώργιε Ζαχαριουδάκη,
Σεβαστοί Πατέρες και άγιοι Αδελφοί,
Ευλαβείς Χριστιανοί και προσκυνηταί,
Ευλογητός ο Θεός ο των πατέρων ημών, ότι ηξίωσεν ημάς να τελέσωμεν ευχαριστιακώς και δοξολογικώς την ετήσιον μνήμην των Αγίων μεγάλων Τεσσαράκοντα μαρτύρων και δη του συμμάρτυρος αυτών Θεοφίλου εν τω Πανιέρω Ναώ της Αναστάσεως, δηλονότι εν αυτώ τω τόπω του Σταυρικού μαρτυρίου και της Αναστάσεως του Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού.

Ούτοι οι Άγιοι, εκ διαφόρων πατρίδων όντες, εφ’ ενί τάγματι εστρατεύοντο, διά δε την εις Χριστόν πίστιν και ομολογίαν κατασχεθέντες, και εις εξέτασιν αχθέντες και μη πεισθέντες θύσαι τοις ειδώλοις, εν ώρα χειμερινή, γυμνοί, κατεδικάσθησαν διανυκτερεύειν εν μέσω της λίμνης, της προ της πόλεως Σεβαστείας, ένθα και υπέστησαν τον υπέρ Χριστού μαρτυρικόν αυτών θάνατον, ως λέγει ο Συναξαριστής αυτών.

Η αγία του Χριστού Εκκλησία ιδιαιτέρως τιμά την μνήμην αυτών και μάλιστα κατά το στάδιον της νηστείας της αγίας Τεσσαρακοστής και τούτο, διότι ούτοι οι μάρτυρες εγένοντο μιμηταί του σωτηρίου πάθους του Χριστού ως μελωδικώς λέγει ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «Αθλοφόροι Χριστού, την πάνσεπτον νηστείαν φαιδροτέραν απειργάσασθε, τη μνήμη της ενδόξου υμών αθλήσεως· Τεσσαράκοντα γαρ όντες, την τεσσαρακονθήμερον αγιάζετε, το σωτήριον πάθος μιμησάμενοι, διά της υπέρ Χριστού υμών αθλήσεως»

Η Μετριότης ημών φέρουσα το όνομα του θείου Μάρτυρος Θεοφίλου, ενός εκ του αγίου τάγματος και θεολέκτου συστήματος των αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν Σεβαστεία μαρτυρησάντων δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν τω Αγία Τριαδικώ Θεώ, ότι ευδοκία αυτού σήμερον εορτάζομεν θεσμικώς και Πατριαρχικώς τα πνευματικά γενέθλια της ιερατίας και διακονίας ημών εν τω αμπελώνι της Μιάς, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και δη της Τοπικής Εκκλησίας της του μαρτυρίου του Χριστού, ης και ηγούμενος κατεστάθημεν.

Η εν τω μέσω των τιμίων μελών, Αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων, διακόνων και μοναχών της γεραράς Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος, ως και των προσελθόντων ευλαβών του ποιμνίου Χριστιανών και Προσκυνητών, σεμνυνομένη εόρτιος αύτη ημέρα, περιποιεί μεγάλην τιμήν αλλά και μεγαλυτέραν ευθύνην ημών « ως λόγον αποδώσωμεν τω Κυρίω» κατά τον θείον Παύλον( Εβρ. 13, 17). Ο δε ιερός Χρυσόστομος λέγει: «ετίμησας την μνήμην του μάρτυρος τη παρουσία σου, τίμησον αυτήν και τη διορθώσει των οικείων σου μελών. Τιμή γαρ μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος».Ο Μέγας Βασίλειος επίσης λέγει:«τούτο γαρ εστι μαρτύρων εγκώμιον. Η προς αρετήν παράκλησις των συνειλεγμένων». (Τούτο σημαίνει εγκωμιασμός μαρτύρων, προτροπή προς αρετήν αυτών, που είναι συγκεντρωμένοι προς τιμήν αυτών).
Εις τούτο ακριβώς μας παρακινεί και προτρέπει, αγαπητοί αδελφοί μου, η εορτή της μνήμης των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων ιδιαιτέρως η του αγίου και ενδόξου Πάτρωνος και προστάτου ημών Θεοφίλου. Λέγομεν δε τούτο, διότι οι σύγχρονοι διώκται της Εκκλησίας του Χριστού, ως άλλη Ηρωδιάς, πάλιν μαίνονται κατά των ομολογητών του Χριστού και πιστών μελών της Εκκλησίας αυτού, ως και αθώων συμπολιτών αυτών, αποτέμνοντες τας κεφαλάς αυτών.

Παρακαλέσωμεν λοιπόν και ημείς τους αγίους, τους έχοντας παρρησίαν τω Θεώ, ίνα ταίς πρεσβείαις αυτών μαρτυρώμεν την εν τω κόσμω τούτω μαρτυρίαν της αγάπης και της συνδιαλλαγής του Σωτήρος ημών Χριστού, αξιωθώμεν δε εν ειρήνη και ομονοία, διελθείν το στάδιον της αγίας Τεσσαρακοστής και καταντήσαι εις την τριήμερον και λαμπροφόρον Ανάστασιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Επί δε τούτοις, επικαλούμεθα επί πάντας τους συμπροσευχηθέντας μεθ’ Ημών και τους τιμήσαντας την εορτήν ταύτην, δύναμιν την εξ ύψους, την χάριν του Παναγίου Τάφου, υπομονήν και πάσαν παρά Θεού ευλογίαν, εκφράζοντες θερμάς ευχαριστίας και προς τους προσφωνήσαντας Ημάς, τον Γέροντα Αρχιγραμματέα, Ιερώτατον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχον, ομιλήσαντα εξ ονόματος των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος, τον Εξοχώτατον Πρέσβυν και Γενικόν Πρόξενον της Ελλάδος κ. Γεώργιον Ζαχαριουδάκην, τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π. Αλέξανδρον, αντιπρόσωπον της Αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, διαβιβάσαντα Ημίν τας ευχάς του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου, τον Οσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π. Θεόφιλον, αντιπρόσωπον της Αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρουμανίας, διαβιβάσαντα Ημίν τας ευχάς του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ, τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Ναζαρέτ κ. Κυριακόν, ομιλήσαντα εξ ονόματος του ποιμνίου Ημών εις Ναζαρέτ, τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτον, ομιλήσαντα εξ ονόματος του ποιμνίου Ημών εις Ιορδανίαν, τον κ. Σάμη Χάλασα, Υπουργόν Δημοσίων Έργων της Ιορδανίας, ομιλήσαντα εξ ονόματος του βασιλέως της Ιορδανίας, τον εξοχώτατον κ. Αζάμ Χατίμπ ομιλήσαντα εξ ονόματος του τμήματος Βακουφίων της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Ιερώτατον Αρχιεπίσκοπον Πέλλης κ. Φιλούμενον, ομιλήσαντα Ημίν εκ μέρους του ποιμνίου Ημών εις βόρειον Ιορδανίαν, τον Ιερώτατον Αρχιεπίσκοπον Καττάρων κ. Μακάριον, ομιλήσαντα εξ ονόματος του ποιμνίου Ημών εις Κατάρ, τον οσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην κ. Φιλόθεον ομιλήσαντα εξ ονόματος του ποιμνίου ημών εις Άκκρην- Πτολεμαΐδα, τον Ιερώτατον Αρχιεπίσκοπον Ιόππης κ. Δαμασκηνόν, ομιλήσαντα εξ ονόματος του ποιμνίου Ημών εις Ιόππην, την ελλογιμωτάτην καθηγήτριαν κ. Αντωνίαν Μοροπούλου ομιλήσασαν εξ ονόματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον Αιδεσιμώτατον π. Αίσα Τούμα, ομιλήσαντα εξ ονόματος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου, τον Σχολάρχην της Πατριαρχικής ημών Σχολής, Ελλογιμώτατον καθηγητήν κ. Νικόλαον Σουλιώτην, την κ. Χρυσήν Τριανταφυλλάκη, ομιλήσασαν εξ ονόματος της Σχολής του Αγίου Δημητρίου, τον αιδεσιμώτατον π. Γεώργιον Σαχουάν ομιλήσαντα εξ ονόματος του ποιμνίου Ημών εις Μπετζάλλαν, την Πρόεδρον της Κοινότητος Ρέμλης και άπαντας τους μετασχόντας εις τον εορτασμόν τούτον.
Εις υγιείαν πάντων υμών!
Την εορτήν και πανήγυριν ταύτην ηκολούθησε ευφρόσυνος νηστήσιμος μοναστηριακή τράπεζα.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:

TOP NEWS