Ονομαστήρια Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

  • Dogma
λεμεσού

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 17 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής) ο εόρτιος αρχιερατικός εσπερινός με την ευκαιρία της μνήμης του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Του πολυαρχιερατικού εσπερινού προεξείρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συγχοροστατούντων των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού κ. Ησαϊα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Στον εσπερινό συμμετείχε πλειάδα ιερέων εκ της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού αλλά και άλλων περιοχών της Κύπρου.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαϊας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου. Προ της απολύσεως ο Πανιερώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον κ. Νέαρχο Ιωάννου, δόκιμο της αδελφότητας της Μητροπόλεως Λεμεσού. Τους ύμνους απέδωσε η χορωδία της Μητροπόλεως μας «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Πρωτ. Νικολάου Λυμπουρίδη.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής προεξάρχοντος του εορτάζοντος Αρχιερέως Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεος (έξαρχος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επισκόποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Αρσινόης κ. Νεκτάριος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος (ηγούμενος Ιεράς Μονής Παναγίας Μαχαιρά).

DSC_0637-768x511 DSC_0554-1024x681 DSC_0351-768x688 DSC_0274-768x511

Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν Ηγούμενοι των Μονών της Μητροπόλεώς μας, ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, ο Πρωτ. Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως Ταμασού καθώς και άλλοι ιερείς.

Τα αναλόγια κόσμησε επαξίως η χορωδία της Μητροπόλεώς μας «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Πρωτ. Νικόλαου Λυμπουρίδη.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Νίκος Νικολαϊδης, Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, σημαιοφόροι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλεως μας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρωτ. Θεοχάρης Θεοχάρους, Αρχιερατικός Επίτροπος ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αθανασίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγωντας » Το μήνυμα που αντλούμε από τον βίο του Αγίου Αθανασίου είναι για εμάς τους Ορθοδόξους κατοίκους αυτού του ταλαιπωρημένου τόπου πολύ επίκαιρο….Μόνο το Ορθόδοξο βίωμα μπορεί να μας δώσει διέξοδο. Αυτό είναι που θα διασφαλίσει την παρουσία μας στο νησί αυτό των Αγίων. Αυτό επιτάσσει το χρέος έναντι των προγόνων μας που αγωνίστηκαν, παρέμειναν Ορθόδοξοι και παρέδωσαν σε εμάς την σκυτάλη. Αυτό επιβάλει και το καθήκον προς τα παιδιά μας».

Φωτογραφίες: Photo Alex

TOP NEWS