Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Στροβόλου

  • Dogma

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου έκανε αναφορά στην προσωπικότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος όλη του τη ζωή υπηρέτησε τον Θεό με θερμή πίστη.

Το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015, η Κύπρος εορτάζει τον Πατέρα και Διδάσκαλο της οικουμένης, τον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος τον θαυματουργό.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Προσφυγικό Συνοικισμό Στροβόλου ΙΙ.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου έκανε αναφορά στην προσωπικότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος όλη του τη ζωή υπηρέτησε τον Θεό με θερμή πίστη. Απόδειξη αυτής της βαθιάς εμπειρίας του Αγίου Σπυρίδωνα, σύμφωνα με τον υμνογράφο ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργοῦντάς σοι Ἱερώτατε τονίζει με έμφαση στο απολυτίκιο της εορτής.

Ο Άγιος γεννήθηκε στην κωμόπολη Άσσιας και ο Θεός, ένεκα της ταπεινής του ζωής, τον αξίωσε να γίνει Επίσκοπος Τριμυθούντος, δηλαδή της σημερινής Τρεμετουσιάς.

Προερχόμενος από απλή οικογένεια, δεν πήγε σε ανώτερες σχολές αλλά έβοσκε πρόβατα. Παρ΄ όλα αυτά ήταν πολύ ενάρετος, πιστός και με φόβο Θεού.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είχε φτάσει να είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος επειδή είχε μέσα του το Πανάγιο Πνεύμα. Ο Τριαδικός Θεός είναι Αυτός που προσφέρει στον άνθρωπο την πληρότητα, αρκεί να Τον δέχεται μέσα του ο άνθρωπος.

Ο Άγιος ήταν και θαυματουργός, σύμφωνα και με το απολυτίκιο, αφού ο Θεός ήταν μαζί του και του έδινε πνευματική δύναμη. Ο Θεός τα αδύναμα τα αναδεικνύει δυνατά, όταν ο άνθρωπος είναι αφοσιωμένος στο θέλημα του Παντοδύναμου Θεού.

Η μίμησή του από μέρους μας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο τιμής προς τον Άγιο. Αλλά αυτό χρειάζεται αγώνα και άσκηση.

Να προσευχόμαστε στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον οποίον η Κύπρος προσέφερε στην οικουμένη, να πρεσβεύει πάντοτε για μας και για την πατρίδα μας.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ιορδάνη Ιορδάνου. Επίσης, χειροθέτησε σε Αναγνώστες της Εκκλησίας δύο νεαρούς-συνεργάτες της ενορίας.

TOP NEWS