Προειδοποιήσεις της Τουρκίας στον Πάπα για την επίσκεψη στο Φανάρι

  • Dogma

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ι ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ
Το πανό με τη φωτογραφία εναγκαλισμού των δύο προκαθημένων έχει τοποθετηθεί από νωρίς στο Φανάρι υποδηλώνοντας πως όλα είναι έτοιμα για την αυριανή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Καρεκλά Σοφία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ι ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Το πανό με τη φωτογραφία εναγκαλισμού των δύο προκαθημένων έχει τοποθετηθεί από νωρίς στο Φανάρι υποδηλώνοντας πως όλα είναι έτοιμα για την αυριανή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για τρίτη φορά μέσα στο 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντάται αύριο με τον κ. Βαρθολομαίο, ύστερα από τις συναντήσεις τους στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Μάιο και στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο.

Μετά από πρόσκληση του κ. Βαρθολομαίου, ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί αύριο το ναό του αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και την Αγία Σοφία ενώ την Κυριακή θα εορτάσει την εορτή του Αγίου Ανδρέα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Επιπλέον, οι δύο προκαθήμενοι θα προχωρήσουν στην υπογραφή κοινής διακήρυξης. Στη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μπορεί, βέβαια, όλα να είναι έτοιμα και καλά οργανωμένα για την αυριανή υποδοχή του Ποντίφικα στο Φανάρι, ωστόσο, μέχρι και την τελευταία στιγμή, φαίνεται να υπάρχουν διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Βατικανού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του onalert.gr, έχουν ασκηθεί πιέσεις από την τουρκική πλευρά ώστε ο Πάπας Φραγκίσκος να αναδιαμορφώσει το πρόγραμμά του προκειμένου να μην δημιουργηθούν εντάσεις με την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα Vatan, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα, αναφέρει ότι έχουν γίνει τρεις προειδοποιήσεις στον Πάπα Φραγκίσκο. Η επιθυμία του να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία θα προκαλέσει συζητήσεις. Από την άλλη πλευρά, προσευχή στο Σουλταναχμέτ θα έχει θετική απήχηση για τους Τούρκους αξιωματούχους.

Επίσης, η Άγκυρα επιθυμεί ο Πάπας να κρατήσει για τον εαυτό του τις απόψεις του σχετικά με τα γεγονότα του 1915 για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Διπλωματικός ‘πυρετός’ ανεβαίνει και στις δύο πλευρές με τον Ποντίφικα να έχει προγραμματίσει τελικά να επισκεφθεί και το Μπλε Τζαμί (Σουλταναχμέτ), εκτός από την Αγία Σοφία, αλλά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσευχής σε αυτήν, όπως ήταν η αρχική του επιθυμία.

Όπως και να έχει, με τη συνάντηση αυτή ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των δύο προκαθημένων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μάλιστα, δήλωσε πως ο ειλικρινής εναγκαλισμός μεταξύ των προκαθημένων της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης υποδεικνύει την επιθυμία τους να βαδίσουν την οδό που υπέδειξε ο Ιησούς Χριστός “ίνα ώσι έν”.

Αυτό το επιβεβαιώνει και η επιλογή του στίχου που αναγράφεται στο πανό υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου από την Προς Εφεσίους επιστολή “Περιπατείτε εν αγάπη”, υποδηλώνοντας το κλίμα της επικείμενης συνάντησης μεταξύ των δύο προκαθημένων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

TOP NEWS