Στο ορφανοτροφείο της Καλκούτας στην Ινδία

  • Dogma
Καλκούτας

Το άρθρο το έστειλε ο αναγνώστης μας Έκτορας Ρουμελιώτης, ο οποίος ήθελε να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του από την τρίμηνη παραμονή του στην Καλκούτα της Ινδίας. Περιγράφει την εμπειρία του από την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ορφανοτροφείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Είναι γνωστό σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας συνδέεται με την εβδομάδα της Eξωτερικής Ιεραποστολής. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στην Καλκούτα των Ινδιών ακούστηκε και φέτος – Μάρτιος 2017- το απολυτίκιο της Κυριακής της Ορθοδοξίας «Την Άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν  Αγαθέ». Ο ευαγγελισμός των ψυχών στην μακρινή Ινδία και η αποδοχή του Χριστιανικού μηνύματος σε όλο και περισσότερους Ινδούς αδελφούς μας, αποτελεί παρηγοριά και ελπίδα και γεμίζει με αισιοδοξία τον κάθε αγωνιζόμενο Χριστιανό.

Ξημέρωσε λοιπόν η Κυριακή της Ορθοδοξίας και οι πιστοί και τα παιδιά άρχισαν να εισέρχονται σιγά- σιγά στην Εκκλησία του Ορφανοτροφείου. Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου γέμισε με χαρούμενα πρόσωπα όλων των ηλικιών. Αγόρια,  κορίτσια και πιστοί από την γύρω περιοχή, κάθονταν σιωπηλά και συμμετείχαν στη λειτουργία. Ορισμένοι  από αυτούς συνόδευαν με την φωνή τους τις μεγαλύτερες κοπέλες που βρίσκονταν στο αναλόγιο και έψελναν στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Μπεγγόλι.  Ο πατήρ  Δημήτριος, ο Ινδός ιερέας της ενορίας του ορφανοτροφείου, τέλεσε την θεία λειτουργία σε ένα κλίμα κατάνυξη και μυσταγωγικής ατμόσφαιρας .

Ήρθε η ώρα να γίνει η περιφορά των εικόνων. Μέχρι να μοιραστούν οι εικόνες στα παιδιά και στους μεγάλους, η αδερφή Νεκταρία εξήγησε τη σημασία της περιφοράς των εικόνων και το γεγονός ότι δεν προσκυνούμε την εικόνα αλλά τον εικονιζόμενο άγιο. Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ειδωλολατρία και υπάρχει διάχυτη η τάση της ειδωλοποίησης των πάντων, υπάρχει  πάντοτε αυξημένος κίνδυνος,  καθετί  το πνευματικό,   να διολισθήσει στην ειδωλολατρία.

Κυριακή της Ορθοδοξίας3 Κυριακή της Ορθοδοξίας7 Κυριακή της Ορθοδοξίας8 Κυριακή της Ορθοδοξίας13 Κυριακή της Ορθοδοξίας14 Κυριακή της Ορθοδοξίας14 (1) Κυριακή της Ορθοδοξίας16 Κυριακή της Ορθοδοξίας2 Κυριακή της Ορθοδοξίας1

Η περιφορά ξεκίνησε με το άκουσμα του απολυτίκιου « Την Άχραντον εικόνα σου….». Η αδερφή Νεκταρία προηγούταν και ακολουθούσαν τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα και τον Σταυρό. Ο πατήρ Δημήτριος κρατούσε το Ευαγγέλιο και από πίσω του ακολουθούσαν όλοι οι πιστοί  μικροί και μεγάλοι  με τις εικόνες τους. Έγινε η περιφορά γύρω από την εκκλησία και ανάμεσα στα οικήματα  του Ιεραποστολικού κέντρου και σταματούσαμε σε κάθε πλευρά για να ακουστούν οι ευχές από τον παπά.  Όλοι ακολουθούσαν ήσυχοι και προσηλωμένοι, με σεβασμό και ευλάβεια.  Όσοι μπορούσαν έψελναν κατά την διάρκεια της περιφοράς, ενώ  τα μικρά παιδιά περπατούσαν αθόρυβα χωρίς να δημιουργούν φασαρία. Αφού εισήλθαν όλοι στην εκκλησία, η λειτουργία τέλειωσε με την προσφορά αντίδωρου σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.

Το έργο που επιτελείται στην Ινδία είναι τεράστιο και πολύπλευρο. Το Philanthropic Society of the Orthodox Church από το 1991 βοηθάει αυτούς που είναι αποκομμένοι από την κοινωνία, όπως άτομα από τις παραγκουπόλεις, αναλφάβητους, ορφανά, χήρες, αρρώστους, ανάπηρους και φτωχούς ανθρώπους. Παρέχει στους ενδεείς της Καλκούτας, ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους. Παρέχει δηλαδή, τροφή, φάρμακα, στέγη και ρουχισμό  σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, σπίτι για ορφανά, υπηρεσίες για αναπήρους και ορθοπεδικά βοηθήματα, κλινικές και σχολεία με πιστοποιημένους δασκάλους και δωρεάν σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά των  χωριών, όπως και οικονομική βοήθεια για έργα ανάπτυξης στα χωριά.

Ο βασικός πυλώνας του φιλανθρωπικού έργου είναι τα δυο ορφανοτροφεία που φιλοξενούν 150 παιδιά. Συγκεκριμένα 100 κορίτσια ζουν και μεγαλώνουν στο ορφανοτροφείο  των θηλέων που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1999 και 50 αγοράκια μένουν στο ορφανοτροφείο αρρένων που λειτουργεί από το 2010. Είναι ένας χώρος αγάπης και ζεστασιάς όπου το χριστιανικό πνεύμα και ο λόγος του Θεού βρίσκουν καθημερινή εφαρμογή μέσα από τις πράξεις και το έργο της αδερφής Νεκταρίας Παραδείση και των χριστιανών αδερφών που συμμετέχουν σε αυτό.

Ας προσευχηθούμε ο Θεός να τους δίνει δύναμη και υγεία για να συνεχιστεί το έργο Του σε μια αφιλόξενη χώρα  όπως η Ινδία. Οι ανάγκες και οι προκλήσεις είναι πολλές και η βοήθεια κι η συμπαράσταση όλων μας είναι αναγκαία  ώστε  να δίνεται ελπίδα σε τόσα παιδιά και σε τόσους φτωχούς στην Καλκούτα – βασικές άλλωστε προϋποθέσεις για να γίνει το  Χριστιανικό μήνυμα πιο εύληπτο και ευχάριστα αποδεκτό, από τους Ιθαγενείς της Ινδίας.

Με εκτίμηση,
Έκτορας Ρουμελιώτης
Μηχανολόγος Μηχανικός

TOP NEWS