Συνάντηση Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών

  • Dogma
Συνάντηση Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 στο ξενοδοχείο Τρόοδος, Πλατεία Τροόδους, η Δ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών προήδρευσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η συστηματοποίηση των προσπαθειών για συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού για τα εκκλησιαστικά μνημεία και η προβολή τους καθώς και η βελτίωση των διευκολύνσεων που προσφέρονται στους προσκυνητές και τους επισκέπτες των εκκλησιαστικών μνημείων.

Οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, ο οποίος υπέδειξε τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις και ο Θρησκευτικός Τουρισμός στην περιοχή του Τροόδους, καθώς και να αναφέρουν ανάλογα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις τόσο γενικά για όλη την Κύπρο όσο και ειδικά για την περιοχή του Τροόδους. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν και τα εξής:

Οι Εκκλησιαστικές Περιφέρειες και οι Μονές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού τόσο για την ιστοσελίδα της Εκκλησίας και την Κυπριακή Wikipedia, όσο και για το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, για αξιοποίησή τους στην προβολή της Κύπρου. Να καταβληθεί προσπάθεια για διατήρηση της παράδοσης και των σωστών εθίμων.

Να προωθηθεί η επιμόρφωση σε θέματα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Θρησκευτικού Τουρισμού όσων ασχολούνται με τον Τουρισμό.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, με συνοδεία συνεργατών και εκπροσώπων, να επισκεφθεί τους Ιεράρχες των διαφόρων Εκκλησιαστικών περιφερειών και Μονών, για ανταλλαγή απόψεων και επί τόπου μελέτη των οργανωτικών προβλημάτων που σχετίζονται με τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις και τον Θρησκευτικό Τουρισμό, σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών για επίλυσή τους.
Την ίδια μέρα, η Δ΄ Συνάντηση των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών, ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στην Ι.Μ. Παναγίας Τρικουκκιάς όπου τελέστηκε η ακολουθία του εσπερινού και η Ηγουμένη Μοναχή Χριστονύμφη μίλησε για το ιστορικό της Μονής και προσέφερε κέρασμα.

Συνάντηση με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο

Οι συναντήσεις του Επισκόπου Μεσαορίας με ομάδα συνεργατών και εκπροσώπων στους κατά τόπον Ιεράρχες άρχισαν την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016, με επίσκεψη στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και συνεργάτες του Πανιερωτάτου και κατ’ αυτή έγινε εποικοδομητική συζήτηση για τα διάφορα θέματα που αναφέρθηκαν και τα προβλήματα που επισημάνθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Επίσκοπος Μεσαορίας έκανε μια ευρεία ενημέρωση για τους σκοπούς ίδρυσης του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου και την προοπτική που υπάρχει για συνεργασία με όλους τους φορείς του Τουρισμού. Ζήτησε την περαιτέρω συμβολή των Εκκλησιαστικών Περιφερειών με επικεφαλής τον οικείο Ιεράρχη, έτσι ώστε το έργο να αποβεί περισσότερο αποτελεσματικό.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου ευχαρίστησε για την επίσκεψη και επαίνεσε για το επιτελούμενο έργο του Γραφείου. Υπογράμμισε την σπουδαιότητα των επισκέψεων για ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων, καθώς και επισήμανση προβλημάτων που αναφύονται στα διάφορα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Οι επισκέψεις στους υπόλοιπους Ιεράρχες αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του προσεχούς Ιουλίου 2016.

Από τη Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

TOP NEWS