Θεοφάνεια για πρώτη φορά στη Σμύρνη από το 1922

  • Dogma
σμύρνη

Σε κλίμα κατάνυξης και έντονης συγκίνησης, ύστερα από 94 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σμύρνη, στο περίφημο Κε, με την άδεια των τουρκικών αρχών η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Ο Αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη, αναβίωσε μνήμες από τον Ελληνισμό μιας άλλης εποχής, γεμίζοντας ρίγη συγκίνησης όλους όσοι βρέθημαν για τον εορτασμό των Θεοφανείων στην ιστόρική παραθαλάσσια πόλη.

Νωρίς το πρωί στο ναό της Αγίας  Φωτεινής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός, από τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, ιερατικό προϊστάμενο της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

σμύρνη

«Στέλνω την αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα», είπε ιδιαίτερα συγκινημένος ο πατέρας Κύριλλος αμέσως μετά τον Αγιασμό των Υδάτων, ενώ ευχαρίστησε και τις Τουρκικές Αρχές, οι οποίες επέτρεψαν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει».

«Εύχομαι σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της», πρόσθεσε.

Στις 12:30 στην προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων. Στον εορτασμό των Θεοφανείων έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από την πόλη της Σμύρνης, καθώς και εκατοντάδες Έλληνες που ταξίδεψαν από την  Αθήνα, τη Μυτιλίνη και τη Χίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στη Σμύρνη κάλυψαν ειδησεογραφικά και πολλά Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ πριν από αρκετά χρόνια είχε γίνει ανεπίσημα ο αγιασμός των υδάτων, χωρίς άδεια από τις Τουρκικές Αρχές.

TOP NEWS