Την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης (βίντεο)

  • Dogma
πατριάρχης

Ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά τα προπερσινά θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός με τιμές από τις εκκλησιαστικές και παροικιακές αρχές σε αυτόν τον ιερό χώρο, που θεωρείται η «Ροτόντα» της Μέσης Ανατολής, και όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση κατέφυγε η Αγία Οικογένεια για να γλυτώσει από την οργή του Ηρώδη, ενώ σε αυτόν τον χώρο μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος.

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεν έκρυψε τη χαρά του για την πάνδημη υποδοχή, αλλά κυρίως τη συγκίνησή του όταν προσκύνησε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και τού αφιέρωσε μία μεγάλη λαμπάδα, σαν ένα τάμα, παίρνοντας την ευλογία του Αγίου, όπως κάνουν στον ίδιο χώρο χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, που σεμνύνονται την άγια αυτή της Ορθοδοξίας, τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο.

Μάλιστα, ο πρώτος τη τάξει της Ορθοδοξίας θυμήθηκε και αναφέρθηκε στον λόγο του, πως όταν ήταν στην Ίμβρο, έψελνε και διακονούσε από μικρό παιδί τον Άγιο Γεώργιο του νησιού, τον οποίο ενθυμείται και λειτουργεί και σήμερα ως Πατριάρχης. Ενώ, επίσης σημείωσε ότι στον ίδιο Άγιο της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένος και ο πατριαρχικός ναός στο Φανάρι.

Και ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Γεώργιο, του οποίου το όνομα πήρε κατά τη βάπτισή του, θεωρεί πάντοτε ως «ουρανίους προστάτες της ζωής και διακονίας μου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκαν με κωδωνοκρουσίες και τα τύμπανα των δεκάδων Ελλήνων και αραβοφώνων Προσκόπων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, καθώς και εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που βρίσκονται στο Κάιρο με αφορμή το διαθρησκειακό συνέδριο για την Ειρήνη που διοργανώνει το Ελ Άζχαρ και στο οποίο μίλησε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης και στο οποίο σήμερα θα μιλήσει και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή επίσκεψη του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, του Πάπα Φραγκίσκου στο Κάιρο και της ομιλίας του για τη χαρά του που επισκέπτεται την Αίγυπτο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε και τη δική του τη χαρά που επισκέπτεται τη Χώρα των Φαραώ, τη χώρα όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια, τη χώρα όπου γεννήθηκε ο Απόστολος Μάρκος, ο και ιδρυτής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ευχόμενος πάντοτε την ειρηνική συνύπαρξη των Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Στη λαμπρή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο συνοδεύει ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. εμμανουήλ, παραβρέθηκαν για να πάρουν την ευλογία και την ευχή του όλοι οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας και ο Καθηγούμενος του εν λόγω Μοναστηριού Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. Το παρών έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ, ο Πρόεδρος των αραβοφώνων κ. Χούρι, και εκπρόσωποι πολλών σωματείων καθώς και πολύς κόσμος.

Αναφερόμενος στη συρρίκνωση του Ελληνισμού τόσο στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια όσο και την Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στη λογική των αριθμών, στους οποίους η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός αντιστέκεται, τόνισε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα».

2804oik_patr-3 2804oik_patr-2 2804oik_patr-1

Πηγή:  pyramisnews

TOP NEWS