Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», στην Κωνσταντινούπολη

  • Dogma
Γιώργος Θεοτοκάς

Συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με το θεατρικό αναλόγιο «Tο ημερολόγιο του Λεωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, τα εγκαίνια της έκθεσης ενδύματος  Οι ήρωες του Λεωνή «με ένδυμα περιπάτου» και χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και από σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 14 Μαρτίου οι εργασίες   του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», όπου μαθητές πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι για τέσσερις μέρες θα προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου  Έλληνα δημιουργού.

02
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η  ΑΘΠ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Ο  σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης  μέσα από το θεατρικό αναλόγιο «Tο ημερολόγιο του Λεωνή»  μετέφερε το πολυπληθές κοινό στην Πόλη την αυγή του 20ού αι., με τη βοήθεια του Ανδρέα Γεωργιάδη που είχε την σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια  και των ηθοποιών Στέλιου Μάινα και Χρήστου Χατζηπαναγιώτη.
Οι φοιτητές του Tμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Ελευθερίας Στόικου και της Καθηγήτριας Eφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Βενετίας Κουτσού,  μελέτησαν το βιβλίο και τις περιγραφές του Γ. Θεοτοκά για την εμφάνιση των ηρώων του και αναπαρέστησαν  το ένδυμά τους με την έκθεση/εγκατάσταση ενδύματος Οι ήρωες του Λεωνή «με ένδυμα περιπάτου», σε μία προσπάθεια προσέγγισης της ατμόσφαιρας του έργου και της εποχής του.

01
Σήμερα, Πέμπτη 15 Μαρτίου, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις  τόσο των μαθητών, πανεπιστημιακών όσο και σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών  για τις ενότητες: Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς, η Ελληνικότητα του Θεοτοκά, ο Γιώργος Θεοτοκάς και το Ελεύθερο Πνεύμα, ο Πολιτικός Θεοτοκάς, Θεοτοκάς και Ιστορία, Θεοτοκάς και Τέχνες. Η δεύτερη μέρα θα κλείσει με συναυλία – αφιέρωμα στο πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αι. από το συγκρότημα CAFE AMAN ISTANBUL, στον Κινηματογράφο EMEK. Για τη συνοικία Πέρα των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας  Ahmet Umit. Για το πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.
Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και  πραγματοποιείται  στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, έως  τις  18 Μαρτίου 2018.
Πρόκειται για το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο. Τα προηγούμενα συνέδρια για τον
Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015) και τον Ο. Ελύτη (2016) πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

05
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce College, «Άξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Γενικό Λύκειο Κύμης, 4ο ΓΕΛ Αλίμου, 4ο  ΓΕΛ Ξάνθης, Γενικό Λύκειο Πεδινής, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Γυμνάσιο – Λύκειο Ίμβρου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Παραλιμνίου, Παγκύπριο Γυμνάσιο  – Λύκειο Λευκωσίας, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Κρήτης, St. Catherine’s British School, Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Flushing Νέας Υόρκης.

TOP NEWS