ΥΠΕΞ: Καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση η προσευχή στην Αγία Σοφιά

  • Dogma
σοφιά

Με μια αυστηρού ύφους ανακοίνωση κατά τις τουρκικής πρόκλησης να πραγματοποιηθεί ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφιά, απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ  καλεί την Τουρκία: «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας».

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση, μεταδόθηκε μάλιστα τηλεοπτικά, τη στιγμή που το παρών έδωσε και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

TOP NEWS