Υποδοχή ιερής εικόνας Παναγίας Γαλακτοτροφούσας στη Μητρόπολη Λεμεσού

  • Dogma
παναγίας

Την Ιερή εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας υποδέχτηκε η Μητρόπολη Λεμεσού το απόγευμα της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου.

παναγίας

Η Μητρόπολη Λεμεσού είχε τη μεγάλη ευλογία να υποδεχτεί αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.  Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο στον ιερό ναό Παναγίας Γλυκιώτισσας. Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ιερείς της Μητροπόλεως  καθώς και πιστός λαός.

παναγίας

Μετά την υποδοχή της εικόνας ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του  Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου. Η εικόνα θα φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός στον εν λόγω ιερό ναό.

Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου. Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Ζήτησε, λοιπόν, να του λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης ως ευλογία. Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την Αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

Ο νέος Σάββας την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών “Τυπικαριό”, όπου ο ίδιος συχνά διέμενε και όπου υπάρχει μέχρι σήμερα τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια.

TOP NEWS