Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Ο Έλληνας δεν είναι μισαλλόδοξος

  • Dogma
άνθιμος

«Τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου περί εκδηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα. ο Μητροπολίτης μιλώντας στον Σπύρο Χαριτάτο στο ραδιόφωνο του alpha σχολίασε την επικαιρότητα και αναφέρθηκε στις έμφυλες ταυτότητες, στο προσφυγικό και στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

«Εδώ δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον και καμία κινητοποίηση. Μάλλον ο κος Κατρούγκαλος θέλει να το προγραμματίσει»,είπε ο κ. Άνθιμος τονίζοντας ότι «η μειονότητα ζει αρμονικά μαζί μας και είναι τρομοκρατημένη με όσα γίνονται και απορούμε γιατί την ηρεμία των Θρακιωτών συμπατριωτών μας μουσουλμάνων κάποιοι θέλουν να την χαλάσουν, εξ αυτών και ο Κατρούγκαλος. Είναι προσανατολισμένη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα η μειονότητα. Αν είναι να γίνει μία εκδήλωση, ας το κάνουν, δεν έχουμε λόγο και άποψη αλλά τα ίδια αυτά είναι τραβηγμένα από μια υπερβολή που δεν διακατέχει τη μειονότητα».

«Μην ανοίξει μια θρυαλλίδα στη Θράκη γιατί η φωτιά θα δοθεί στη συνέχεια στην Αθήνα. Είναι απερίγραπτο τί μπορεί να γίνει από την θολούρα που επικρατεί. Αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες και στην Ολλανδία, γιατί να γίνει εδώ; Σήμερα οι μουσουλμάνοι απολαμβάνουν ό,τι και ένας Έλληνας ορθόδοξος», επεσήμανε ο κος Άνθιμος.

«Μας ενοχλεί και μας πειράζει η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα στην Αθήνα. Αν ο πόλεμος γίνει θρησκευτικός, μετά θα είναι ανελέητος. Τρομοκρατήθηκα που άκουσα να λένε ότι ο Τραμπ θα σώσει τον κόσμο. Η Εκκλησία και ο Έλληνας δεν είναι μισαλλόδοξος. Το ξέρουν και οι γείτονές μας. Μαζί μας θα είναι στην παρέλαση οι μουσουλμάνοι στην Εθνική μας εορτή την 25η Μαρτίου και τα καφενεία θα γεμίζουν κόσμο. Να ξέρουμε την ιστορία μας και μετά να πιούμε ούζο με τον καθένα. Εδώ είναι ο τόπος μας, να πεθάνουμε αρμονικά. Και οι μουσουλμάνοι το θέλουν. Υπάρχει μια ομάδα τους, που αισθάνονται ότι είναι υποχείριο της Άγκυρας και δεν το θέλουν αυτό. Πάμε να τους ρίξουμε φωτιά κάτω από τα πόδια τους; Ας μας αφήσουν να ζήσουμε με στεγανά πολιτιστικά,  τα σεβόμαστε και ζούμε έτσι 100 χρόνια, να μην μας το χαλάσει κανένας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία είπε χαρακτηριστικά: «Στενοχωρούμαστε να είναι ο γείτονάς μας σε ταραχή και σε πολιτική ανωμαλία. Επενδυτές προσπαθούν να έρθουν από την Τουρκία στη Θράκη».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη είπε ότι «μέσα σε έναν μήνα έγινε γνωστή η επιθυμία μας και ο πρωθυπουργός ήρθε στη γιορτή των Θεοφανείων εδώ. Έγιναν ουσιαστικές συναντήσεις και εποικοδομητικοί διάλογοι, τον είδαμε και εγώ και ο πρυτάνεις κλπ και δρομολογήσαμε μερικά πράγματα σε σωστή βάση» και τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα ζητήματα παιδείας στη Θράκη».

Για την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Σχολή Εθνικής Άμυνας περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ο κος Άνθιμος είπε:

«Είπε προ καιρού για ειλικρίνεια σχέσεων και δυστυχώς εδώ δεν την έχουμε. Ο κόσμος δεν ξέρει τί αντίκτυπο θα έχει ο χωρισμός (Εκκλησίας-Κράτους) και τί θα γίνει την επόμενη μέρα. Η πολιτική μας το μεταχειρίζεται σαν «πυροτέχνημα» και μετά «το μασούν». Εμείς δεν θα ζητήσουμε ποτέ χωρισμό. Έχουμε εμπειρία του χωρισμού σε Γερμανία, Αμερική. Στην Ελλάδα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα και ξέρουμε τί θα συμβεί αλλά δεν ξέρουμε αν θα την αντέξει η ελληνική πραγματικότητα. Μας πονάει αυτό το έρμο το κράτος. Αν μας επιβληθεί χωρισμός, θα πούμε δόξα τω θεώ για την Εκκλησία γιατί θα γίνει ένα πανίσχυρο Βατικανό αλλά θα διχάσει τον λαό μας. Τώρα στην Εκκλησία έρχονται όλοι οι πολιτικοί, ακόμα και αν είναι άθεοι».

Για τις έμφυλες ταυτότητες ο κος Άνθιμος είπε:
«Είμαι τελείως αρνητικός. Χρειάζεται μάθημα σεξουαλικής αγωγής, με ειδική διδακτική. Τώρα το υπουργείο θα μας πει πώς θα ερωτευτούν τα παιδιά; Τώρα ξυπνήσαμε; Θα γίνει έγκλημα στα σχολεία. Ήδη αντιδρούν οι καθηγητές. Το παιδί θα στοχοποιηθεί στην τάξη και θα είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες, είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα. Περίγελος θα γίνει. Είναι πτυχή της προσωπικότητάς μας ο ερωτισμός. Πρέπει να μην ξεφτιλίζουμε την διαφορετικότητα, όχι στους δρόμους και με τα πάρτυ τάχα της περηφάνιας. Στην Αθήνα μπορεί να χαθεί (κάποιος) στην κοσμοπλημμύρα αλλά στις επαρχίες πώς θα σταθεί το παιδί»;

Για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε: «Το ποτάμι πάει μπροστά. Τέλειωσαν οι αιώνες που ήμαστε εγκλωβισμένοι. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε. Να διδάξουμε τα προσφυγόπουλα και για την ελληνική πίστη και τις αξίες. Χρειάζεται λίγη μεγαλοσύνη και αυτοπεποίθηση. Διαμάντια έχουμε στην ψυχή και τα γονίδια μάς οι Έλληνες».

Ο κος Άνθιμος μίλησε επίσης για το Ισλάμ και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τεχεράνη:
«Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να συζητήσουμε. Δεχθήκαμε πρόσκληση από το μορφωτικό κέντρο στην Αθήνα και πήγαμε στην Τεχεράνη: εγώ λόγω των μουσουλμάνων της πόλης, ο Ιγνάτιος, πρυτάνεις του Παντείου και καθηγητές που ασχολούνται αποκλειστικά με το Ισλάμ. Από τα οθωμανικά χρόνια έχουν μίσος προς την Τουρκία και τους είπαμε εμείς ότιμε ένα Ισλάμ μπορούμε να κάτσουμε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε θέματα. Κάναμε σκληρό και δύσκολο διάλογο, μας είπαν σε ισλαμικά πανεπιστήμια και μας εξήγησαν πράγματα που αφορούν στο Κοράνι, την Σαρία και προσπαθούμε να δώσουμε να γίνει κατανοητό ότι θα μιλάμε με όλους. Μιλάμε με όσους δεν κινδυνεύουμε ούτε μας απειλούν.

Χρειάζονται ισορροπίες. Μπορώ να κάνω και εγώ τον Παπαφλέσσα από εδώ αλλά μετά ποιος θα σβήσει τη φωτιά από τα κάρβουνα; 85.000 Νέες Διαθήκες στα τουρκικά πωλήθηκαν. Για το Ισλάμ Χριστιανισμός σημαίνει σταυροφορίες, όχι Ορθοδοξία. Είναι λάθος αυτό που γίνεται, έγκλημα. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος, δεν θα το χαλάσω εγώ με το να γίνω Παπαφλέσσας».

 

TOP NEWS