Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Ο Θεός ευλογεί τους αγωνιζομένους. Δεν ευλογεί τους κοιμωμένους εν απαθεία

  • Dogma
Αλβανίας

«Προτιμώ από τη μελαγχολική απάθεια μια δυναμική παρουσία, που λέμε την αλήθεια και αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για αυτήν» δήλωσε μιλώντας στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας μιλώντας για την δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε εχθές και σήμερα στην Αθήνα τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα δύο άκρα, την πολύ αισιοδοξία και την πολύ απαισιοδοξία. Βέβαια, τα θέματα δεν λύνονται με τις Διασκέψεις μόνο, αλλά σε μία εποχή που ακούγονται τόσο πολλές φωνές είναι τεραστίας σημασίας να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, όπως αυτή, που θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι του Διπλωματικού και του Πολιτικού κόσμου, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης είναι όλοι μαζί και ανταλλάσσουν σκέψεις, συζητούν, δηλώνουν».

Σχολιάζοντας το θέμα της Διάσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπογράμμισε ότι «ο Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός, είναι μία πραγματικότητα στην Μέση Ανατολή. Το δεύτερο μέρος, όμως, η Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή είναι απλούστατα μία κραυγή εναγώνιως που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Πρέπει, όμως, η κραυγή αυτή να εξακολουθήσει. Προφανώς, οι Διασκέψεις και τα ανακοινωθέντα δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δίνουν μια συμβουλή, όπως για παράδειγμα, αυτό που τονίζεται, ότι δηλαδή δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ή ότι η βία δε μπορεί να χρησιμοποιεί συνθήματα θρησκευτικά. Ουσιαστικά βιάζεται η ίδια η θρησκεία, όταν χρησιμοποιείται για να καταστρέφει τους ανθρώπους. Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο πολλοί πιστεύουν ότι δεν γίνεται τίποτε. Προσωπικά πιστεύω ότι κάτι γίνεται, όταν όλοι αρχίσουμε να αισθανόμαστε την ευθύνη. Η Αλήθεια έχει την δική της δυναμική στο ιστορικό γίγνεσθαι και πρέπει να λέγεται».

Σημείωσε, εξάλλου, πως προτιμά από τη μελαγχολική απάθεια μια δυναμική παρουσία που λέμε την αλήθεια και αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για αυτήν την Αλήθεια. «Μην ξεχνάμε ότι ο Θεός ευλογεί τους αγωνιζομένους. Δεν ευλογεί τους κοιμωμένους εν απαθεία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

 

TOP NEWS