Σουηδίας Κλεόπας: Ο άνθρωπος είναι η κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας

  • Dogma
Σουηδίας

«Ως επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», άμα τη ιδρύσει της στις 12 Αυγούστου 1969, «καλούμαστε να υπηρετήσουμε πνευματικά, όχι μόνο τους Ελληνορθόδοξους αδελφούς μας, αλλά όλους, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο», τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας Κλεόπας. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Η διακονία αυτή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής (θρησκευτικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής) του ποιμνίου μας, των τοπικών κοινωνιών και εν γένει των κατοίκων των χωρών που διακονεί».

Αναφέρει ότι η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας περιλαμβάνει τις Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία, με έδρα τη Στοκχόλμη και επικεντρώνεται στην προτεραιότητα τους, η οποία είναι «η επέκταση της δράσης μας και της εκκλησιαστικής μας παρουσίας σε ολόκληρη τη Σκανδιναυΐα». Σε αυτό το πλαίσιο, θα προσθέσει ότι «θα στηρίζεται στη δυναμική των νέων ανθρώπων, στον εθελοντισμό, στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας για κάθε ηλικία».

Ακολούθως, κάνει λόγο για τους τέσσερις ναούς οι οποίοι ανήκουν στη Μητρόπολη Σουηδίας, τον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, τον ναό του Αποστόλου Παύλου στην Ουψάλα, τον Μητροπολιτικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας και τον ναό της Αγίας Τριάδος στο Γκέτεμποργκ. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα θυρανοίξια, το 2015, του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στη Σκανδιναυΐα, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Μύρων, στην περιοχή Ρέτβικ της Σουηδίας. Εν συνεχεία, θα μιλήσει για τον αριθμό των ιερέων της τοπικής Εκκλησίας και, όπως κάνει γνωστό, «από της ενθρονίσεώς μου, στις 14 Ιουνίου 2014, μέχρι σήμερα προσετέθησαν στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως οκτώ νέοι κληρικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από έναν σε εννέα».

Επιπρόσθετα, αποκαλύπτει ότι «Ετέλεσα πέντε χειροτονίες και απεσπάσθησαν δύο κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο σύνολο των επτά ενοριών, μέχρι το 2014, ιδρύθηκαν τέσσερις νέες ενορίες στις περιοχές Κάλμαρ, Μπουρός, Γιονσέπιγκ της Σουηδίας και Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και παραχωρήθηκαν δύο ναοί στην Ιερά Μητρόπολη από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας».

Σχετικά με την Ομογένεια της Σουηδίας, ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας ενημερώνει ότι, με βάση την ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, ο αριθμός των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων και των μεικτών γάμων) ανέρχεται σε 28.727 άτομα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αθρόα άφιξη αρκετών νέων Ελλήνων που έχει αυξήσει το μέγεθος της ελληνικής παροικίας, η οποία και εκτιμάται ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τις τριάντα χιλιάδες. Σε αυτό το σημείο του λόγου του, θα υπογραμμίσει ότι «Η προσέγγιση των νέων ομογενών είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας», διότι «Οι νέοι, σε μεγάλο ποσοστό πλέον καρποί μεικτών γάμων, γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία κοσμική, σταδιακά αποθρησκειοποιούμενη». Επιπλέον, «Κοινή διαπίστωση είναι ότι η μη κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας αποτρέπει πολλούς νέους να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Προς θεραπείαν του εν λόγω προβλήματος, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση στη σουηδική γλώσσα της Θείας Λειτουργίας και σύντομα θα εκδοθεί σε ένα τρίστηλο και τρίγλωσσο κείμενο στην ελληνική, σουηδική και αγγλική, προς χρήσιν των πιστών».

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της Εκκλησίας που παροικεί στη Σουηδία και το όραμα που έχει, θα σημειώσει ότι «Το όραμά μας στοχεύει στην πνευματική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του ποιμνίου μας με την υιοθέτηση του Χριστοκεντρικού τρόπου ζωής, με γνώμονα τη θυσιαστική διακονία και προσφορά της Εκκλησίας. Ο άνθρωπος είναι η κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των νέων και υποψηφίων κληρικών, καθώς και την κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών στελεχών μας, αποσκοπώντας τοιουτοτρόπως στην άρτια και εκσυγχρονισμένη οργάνωση των ενοριών».

Καταληκτικά, στο πασχάλιο μήνυμά του, θα εκφράσει, μεταξύ άλλων, ότι «Με άσματα μελωδικά, με λαμπάδες αναμμένες, με λόγια ποιητικά, με φιλοκαλία μοναδική, συγκεντρωνόμαστε να επιβεβαιώσουμε τη μετοχή μας στη σταυροαναστάσιμη πολιτεία μας και να καλέσουμε τους συνανθρώπους μας να έλθουν κι εκείνοι να ψηλαφίσουν την εμπειρική αλήθεια που βιώνουμε αιώνες τώρα στην Εκκλησία, τη θεραπευτική και πνευματική αυτ? κοινότητα αγαπητικής αλληλοπεριχωρήσεως».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Ελένη Μαχαίρα

– Ποια είναι η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας; Πότε ιδρύθηκε;

«Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδρύθηκε την 12η Αυγούστου 1969 με την έκδοση Ιδρυτικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου και περιλαμβάνει τις Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία και έχει έδρα την Στοκχόλμη».

– Ποιο το πνευματικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως;

«Ως επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλούμαστε να υπηρετήσουμε πνευματικά, όχι μόνο τους Ελληνορθόδοξους αδελφούς μας, αλλά όλους, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο, όσοι επιθυμούν, ορμώμενοι από ζήλο ή από ενδιαφέρον, να πληροφορηθούν την δράση της Ιεράς Μητροπόλεως, γι? αυτό και ο χαρακτήρας της διακονίας μας είναι ιεραποστολικός και απευθύνεται προς «πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28:19).

Η διακονία αυτή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής (θρησκευτικής, πνευματικής,κοινωνικής και πολιτιστικής) του ποιμνίου μας, των τοπικών κοινωνιών και εν γένει των κατοίκων των χωρών που διακονεί. Προτεραιότητά μας είναι η επέκταση της δράσης μας και της εκκλησιαστικής μας παρουσίας σε ολόκληρη την Σκανδιναυία, που θα στηρίζεται στην δυναμική των νέων ανθρώπων, στον εθελοντισμό, στην συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την φροντίδα της τρίτης ηλικίας και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας για κάθε ηλικία.

Σχεδιάζουμε και σταδιακά υλοποιούμε την διεξαγωγή επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες, την λειτουργία σχολείων ελληνικής γλώσσας και θρησκευτικής εκπαίδευσης, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, και αυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

– Πόσοι ορθόδοξοι ναοί υπάρχουν στην Τοπική Εκκλησία, πόσοι ιερείς και πόσοι πιστοί;

«Στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας ανήκουν τέσσερεις ναοί: ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο οποίος εδωρήθη στην Ι. Μητρόπολη το 1976, ο ναός του Αποστόλου Παύλου στην Ουψάλα, που ηγοράσθη το ίδιο έτος, ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας, ο οποίος εδωρήθη στην Ιερά Μητρόπολη το 1987 και ο ναός της Αγίας Τριάδος στο G?teborg που ηγοράσθη το ίδιο έτος. Το 2015 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του πρώτου Ελληνορθόδοξου Μοναστηριού στη Σκανδιναυΐα, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Μύρων, στην περιοχή Ρέττβικ της Σουηδίας.

Από της ενθρονίσεώς μου, στις 14 Ιουνίου 2014, μέχρι σήμερα προσετέθησαν στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως οκτώ νέοι κληρικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από έναν σε εννέα. Ετέλεσα πέντε χειροτονίες και απεσπάσθησαν δύο κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο σύνολο των επτά ενοριών, μέχρι το 2014, ιδρύθηκαν τέσσερις νέες ενορίες στις περιοχές Κάλμαρ, Μπουρώς, Γιονσέπιγκ της Σουηδίας και Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και παραχωρήθηκαν δύο ναοί στην Ιερά Μητρόπολη από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας.

Σχετικά με το ερώτημά σας για τον αριθμό των πιστών, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας μας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 για την ταξινόμηση και ψηφιακή αποτύπωση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, περιλαμβάνεται και η συστηματική καταγραφή του ποιμνίου μας, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθός του και η κατανομή του στην Σουηδία. Πέραν της προφανούς χρησιμότητας για τις ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας, η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει εργαλείο μελλοντικής ιστορικής, δημογραφικής ή οποιασδήποτε άλλης έρευνας. Το ίδιο πρόγραμμα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί και στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αναφορικά με την Ομογένεια της Σουηδίας, με βάση την ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας (SCB/Statistica Centralbyr?n/Statistics Sweden), με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2014, ο αριθμός των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων και των μεικτών γάμων) ανέρχεται σε 28.727 άτομα. Η αθρόα άφιξη αρκετών νέων Ελλήνων (για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή και ασφαλή στοιχεία) έχει αυξήσει το μέγεθος της ελληνικής παροικίας, η οποία και εκτιμάται ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τις τριάντα χιλιάδες και είναι πιθανόν να πλησιάζει τις τριάντα πέντε χιλιάδες».

– Ποια η σχέση των νέων ομογενών της Σκανδιναυΐας με την Εκκλησία;

«Η προσέγγιση των νέων ομογενών είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας. Οι νέοι, σε μεγάλο ποσοστό πλέον καρποί μεικτών γάμων, γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία κοσμική, σταδιακά αποθρησκιοποιούμενη. Απόρροια αυτών των μεικτών γάμων είναι η «διχοτόμηση» και «απότμηση» της εθνικής μας ταυτότητας ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς έκθεσης στην ελληνική γλώσσα, παράδοση και πολιτισμό των προερχομένων νέων εκ μεικτών γάμων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση προσέγγισης κινούνται οι προσπάθειές μας με την διοργάνωση και λειτουργία κατηχητικών σχολείων, τμημάτων νεολαίας και δραστηριοτήτων εκκλησιαστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι, η μη κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας αποτρέπει πολλούς νέους να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Προς θεραπείαν του εν λόγω προβλήματος, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση στη σουηδική γλώσσα της Θείας Λειτουργίας και σύντομα θα εκδοθεί σε ένα τρίστηλο και τρίγλωσσο κείμενο στην ελληνική, σουηδική και αγγλική, προς χρήσιν των πιστών. Δρομολογείται, επίσης, η έκδοση λειτουργικών, θεολογικών και κατηχητικών εγχειριδίων στα Σουηδικά, Δανέζικα και Νορβηγικά».

– Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Εκκλησίας που παροικεί στη Σουηδία και ποιο το όραμά σας;

«Το όραμα μας αντικατοπτρίζει την φιλοδοξία μας και τους στόχους μας για το μέλλον. Η πορεία μας στηρίζεται στις διαχρονικές αξίες της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης, προσαρμοσμένη να απαντά παράλληλα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Το όραμά μας στοχεύει στην πνευματική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του ποιμνίου μας με την υιοθέτηση του Χριστοκεντρικού τρόπου ζωής, με γνώμονα την θυσιαστική διακονία και προσφορά της Εκκλησίας. Ο άνθρωπος είναι η κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των νέων και υποψηφίων κληρικών, καθώς και την κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών στελεχών μας, αποσκοπώντας τοιουτοτρόπως στην άρτια και εκσυγχρονισμένη οργάνωση των ενοριών.

Η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας συνεχίζει τον διορισμό τακτικών εφημερίων στα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού και στις πέντε χώρες που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία της, προωθεί την δημιουργία και ανάπτυξη τμημάτων νεότητος, ώστε να παρακινηθούν οι νέοι σε μια πιο ενεργό συμμετοχή στα κοινά και κάποιοι εξ αυτών να ακολουθήσουν την ιερατική ή την μοναστική οδό και να αποτελέσουν τους μελλοντικούς ηγέτες της ομογένειας, ώστε να καταστούμε αυτάρκεις στην περαιτέρω ανάπτυξη των ομογενειακών μας δράσεων.Μέλημά μας, επίσης, είναι η συστηματική συμμετοχή της τοπικής μας Εκκλησίας στον Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό διάλογο, σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για την αγορά ή κατασκευή Μητροπολιτικών εγκαταστάσεων, δηλ. επισκοπικής κατοικίας, γραφείων και χώρων φιλοξενίας, την δημιουργία κέντρου νεότητος και κατασκηνώσεων, ενός Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς και την δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου και χώρου φιλοξενίας εκδηλώσεων θρησκευτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αποκτήματα που θα αποτελέσουν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ομογένειάς μας και θα του δώσουν νέα ώθηση προς το μέλλον. Στην υλοποίηση του ως άνω οράματος καλούμε τους απανταχού Έλληνες να το υποστηρίξουν ηθικά και υλικά».

– Ποιο το πασχαλινό σας μήνυμα προς τον Ελληνισμό;

«Εις απάντησιν του ερωτήματός σας, παραθέτω απόσπασμα της Πασχαλίου Εγκυκλίου μου: Εφοδιασμένοι με την ανεκτίμητης αξίας παγκόσμια κληρονομιά, τον αμφιλαφή πνευματικά μας θησαυρό, οφείλουμε ως πιστά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας να μεταδώσουμε το κοσμοσωτήριο αυτ? μήνυμα ως τις τέσσερις άκρες της γης, αρχής γενομένης από τις πόλεις των πέντε χωρών της ιεραποστολικής μας Μητροπόλεως. Να δείξουμε εμπράκτως και ορθοδόξως πώς τιμάται η φωτοφόρος Ανάστασις του Σωτήρος Χριστού.

Με άσματα μελωδικά, με λαμπάδες αναμμένες, με λόγια ποιητικά, με φιλοκαλία μοναδική, συγκεντρωνόμαστε να επιβεβαιώσουμε την μετοχή μας στην σταυροαναστάσιμη πολιτεία μας και να καλέσουμε τους συνανθρώπους μας να έλθουν κι εκείνοι να ψηλαφίσουν την εμπειρική αλήθεια που βιώνουμε αιώνες τώρα στην Εκκλησία, την θεραπευτική και πνευματική αυτή κοινότητα αγαπητικής αλληλοπεριχωρήσεως.

Με την γνησιότητα του μηνύματός μας, ως συνεργοί Θεού και με την παρακαταθήκη πίστεως και πολιτισμού, στα οποία μετέχουμε ως επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας ευαγγελίζεται τον λόγον του Αναστάντος Χριστού στους συμπολίτες και συντοπίτες μας και μεταδίδει την Ορθόδοξη μαρτυρία με αυθεντικό ιεραποστολικό φρόνημα».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτογραφία αρχείου dogma.gr: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδη

TOP NEWS