«Στρατιώτες του Ιησού, προστάτες των Ανθρώπων» στην Βέροια

  • Dogma
Πολεμική Αεροπορία

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αρχαγγέλων, την ημέρα αυτή γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία. Οι αεροπόροι σαν φύλακες άγγελοι πετούν και μας προστατεύουν με την παρουσία τους.

Της Αγγελικής Μαξούρη
Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή των Ταξιαρχών, Αγίων που η πολεμική αεροπορία τιμά ως Προστάτες, με πλήθος εκδηλώσεων και αεροπορικών επιδείξεων, μιλήσαμε με τον αυτοδίδακτο αγιογράφο Συμεών Ματσκάνη ο οποίος με μεράκι απεικονίζει μεταξύ άλλων και τους Αγίους – Προστάτες για την Πολεμική Αεροπορία, Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Αυτή την περίοδο τα έργα του εκτίθενται στην Γκαλερί Παπατζίκου στη Βέροια, με τίτλο «Στρατιώτες του Ιησού Προστάτες των Ανθρώπων». Ο Ματσκάνης μας δίνει μια εικόνα από την ενασχόληση του με την αγιογραφία, τους Στρατιώτες – Αγίους ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

unnamed-4

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την αγιογραφία;
Μετά από επίσκεψη μου τον Νοέμβριο του 1995 στο Άγιο Όρος, επηρεασμένος από αυτά που είδα αποφάσισα να «μετρήσω» τις δυνατότητές μου μια και πάντα μου άρεσαν τα εικαστικά. Έτσι με μεγάλη προσπάθεια, μελέτη εικόνων και διάβασμα έφτασα στην 5η ατομική αγιογραφική θεματική μου έκθεση με πολυαναγνώσιμο θέμα «Στρατιώτες του Ιησού Προστάτες των Ανθρώπων».

Στην δική σας απεικόνιση οι αρχάγγελοι κρατούν λόγχη και θυμίζουν βυζαντινούς στρατιώτες που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Υπάρχει κάποια εικόνα στο μυαλό σας από την πραγματική ζωή ή οι κανόνες της αγιογραφίας απαιτούν όταν ζωγραφίζετε να έχετε αυστηρά κατά νου αποσπάσματα της Αγίας Γραφής;
Όταν λέμε Στρατιωτικοί Άγιοι όλοι εμφανίζονται με όπλα ενδεχομένως και με στολές μάχης ή καβαλάρηδες. Αφού η αγιογραφία είναι και αυτή «και τέχνη» που πρέπει να εικάσει με αυτά τα όπλα παραπέμπει όχι μόνο στο ότι είναι στρατιωτικοί- στρατιώτες μαχητές, αλλά και σε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την προστασία των ανθρώπων όπως ο Λόγος, η Πίστη και η Προσευχή.

Είστε αυτοδίδακτος με εμφανείς επιρροές από την Κρητική σχολή. Ποιοι αγιογράφοι σας ενέπνευσαν περισσότερο;
Στην προσπάθεια να δημιουργήσεις αγιογραφία δεν αρκεί μόνο να μπορείς να εμφανίσεις ένα πρόσωπο ή μια παράσταση επάνω σε μια επιφάνεια. Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να μπορείς να την υποστηρίξεις και θεωρητικά. Αυτά λοιπόν προέκυψαν για εμένα τον αυτοδίδακτο από το διάβασμα του κυρ Φώτη Κόντογλου κυρίως για το θεωρητικό μέρος, του Διονυσίου εκ Φουρνάς αλλά και άλλων αγιογράφων, κυρίως της Ακαδημαϊκής Παλαιολογικής Περιόδου αλλά και της πρώιμης Κρητικής Σχολής αλλά κυρίως του Θεοφάνη του Κρητός ο οποίος με ενέπνευσε σε σχήμα και χρώμα και «με έβαλε στην Κρητική Σχολή».

Τα έργα σας κοσμούν τόσο ναούς στο εξωτερικό όσο ιδιωτικές συλλογές στη Βοστώνη, στη Μόσχα, στη Βιέννη. Πως ‘’ταξίδεψαν’’ τα έργα σας στο εξωτερικό υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το ταξίδι τους που μπορείτε να μας πείτε;
Σε ναούς του εξωτερικού δεν έχω έργα. Κάποια από τα έργα μου έχουν βρεθεί στο εξωτερικό, είναι σε «καλά χέρια» και πίσω από κάθε μετακίνηση υπάρχει μια ιστορία, κυρίως γνωριμίας και επαφής με μια άγνωστη σε πολλούς τέχνης. Θα σας πω την πιο πρόσφατη που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Πολωνή ζωγράφος μου ζήτησε μια εικόνα με την «Μαρία αγκαλιά με το μωρό της» εννοώντας φυσικά την Παναγία. Φανταστείτε τι ένιωσα όταν είδα την εικόνα μου να κατέχει θέση μεταξύ άλλων τριών εικόνων της Παναγίας με «λεζάντα» τεχνικής σύγκρισης μεταξύ ρωσικής και Βυζαντινής Μεταβυζαντινής Σχολής.

Οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας είναι οι δικοί μας προστάτες καθώς φρουρούν την Ελλάδα πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες. Αν είχατε ένα πιλότο αυτή τη στιγμή δίπλα σας τι μήνυμα θα του στέλνατε;
Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι μαζί και στις ειδικές δυσκολίες που ζει ο καθένας μόνος του, πρέπει ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΑΥΤΟΥΣ και εύχομαι οι στρατιώτες του Ιησού και Προστάτες των Ανθρώπων να μας συμπαραστέκονται ιδιαίτερα δε αυτούς και ΣΥΝΕΧΩΣ….

Σημ. Ο Συμεών Ματσκάνης εκθέτει τα έργα του στην Γκαλερί Παπατζίκου , Βενιζέλου 43, Βέροια. Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 10/11/2016. Ωράριο καταστημάτων.

unnamed-5 unnamed-6 unnamed-7 unnamed-8 unnamed

Διαβάστε ακόμα: Γιορτή της πολεμικής Αεροπορίας: Εντυπωσίασε η επίδειξη στο Φάληρο – ΦΩΤΟ

TOP NEWS