Μπορεί να γίνει νονός κάποιος μη Χριστιανός Ορθόδοξος

  • Dogma
νονός

Σύμφωνα με την παράδοση και τους κανόνες της Εκκλησίας, ο νονός και φυσικά ο ρόλος αυτού ως Αναδόχου ενός παιδιού σε μια βάπτιση είναι διδάξει στο παιδί, στο νεοφώτιστο χριστιανό, τη διδασκαλία γύρω από την πίστη.

Προκειμένου ο νονός να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ότι θα γίνει ο σωστός Ανάδοχος για το νεοφώτιστο τέκτνο, διαβάζει τρείς φορές το «Πιστευω», ώστε να βεβαιώσει κατά κάποιο τρόπο ότι ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση και τους κανόνες της Εκκλησίας, ο ρόλος του Νονού – Αναδόχου σε μια βάπτιση είναι να διδάξει στο παιδί – νεοφώτιστο, τη διδασκαλία γύρω από την πίστη.

Γι αυτό και πριν τη Βάπτιση ο Νονός διαβάζει τρείς φορές το «Πιστευω» ώστε να βεβαιώσει κατά κάποιο τρόπο ότι ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τον ίδιο λόγο έχει την ευθύνη να πάει το παιδί στην Εκκλησία να Κοινωνήσει τις επόμενες τρεις Κυριακές.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Βάπτιση έχει τεράστια σημασία ακόμη μεγαλύτερη και από τον Γάμο. Κανονικά λοιπόν, κανείς ΜΗ Χριστιανός Ορθόδοξος δεν έχει τη δυνατότητα να γίνει Νονός σε Ορθόδοξη Βάπτιση.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αυτά να τα συζητούν με τον Ιερέα της ενορίας τους πριν το μυστήριο για να αποφευχθούν προβλήματα και παρεξηγήσεις δίπλα από την Κολυμβήθρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ακολουθία του Αγίου Βαπτίσματος, όπως τελείται σήμερα, βασικά διαιρείται σε τρία μέρη;

α) Τις προβαπτισματικές ευχές.
β). Την κυρίως ακολουθία της Βάπτισης.
γ) Τις μεταβαπτισματικές ευχές.

Οι ακολουθίες αυτές, που κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες γίνονταν χωριστά, φυσικά όπως κατά σειρά αναφέρονται, αργότερα, κυρίως με την επικράτηση του νηπιοβαπτισμού, ενώθηκαν χρονικά και έτσι τις παρακολουθούμε μαζί.

 

TOP NEWS