Ψαλμοίς και Ύμνοις: Γ΄ Κυριακή των Νηστειών – Σταυροπροσκυνήσεως (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Dogma
Σταυροπροσκυνήσεως

Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα και οι ύμνοι της σημερινής ημέρας, Γ’ Κυριακής των Νηστειών, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο dogma.gr.

Tο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών, Σταυροπροσκυνήσεως ακούμε από τον Αρχιμ. Ειρηναίο Νάκο Προϊστάμενο του I.N. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας.


Το Εξαποστειλάριο και τους Αίνους του Όρθρου της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών, Σταυροπροσκυνήσεως ακούμε από τον Γεώργιο Δεμελή, Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, αυτόν τον τόσο ιστορικό ναό των Αθηνών στον οποίο διετέλεσε Πρωτοψάλτης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αείμνηστος Θρασύβουλος Στανίτσας.

Tο Επι σοι χαίρει Κεχαριτωμένη της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών, (Σταυροπροσκυνήσεως), ακούμε απο τον Χρήστο Κατζιγκά, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιατί στην αγρυπνία ή στον ή στον Όρθρο αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία,«Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας). Ποιό, όμως, είναι το νόημα όλων αυτών; Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή.Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διαβάστε εδώ γιατί και πώς γιορτάζουμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

TOP NEWS