Μαίνεται Ιερός Πόλεμος- Ιεράρχες εναντίον Ιεραρχών – Οι «κυανόκρανοι» Μητροπολίτες και στη μέση ο κλήρος

  • Dogma
ιεραρχία

Ένα μόλις 24ωρο μακρυά από την κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, και  ο ιερός… πόλεμος που ξεκίνησε το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου με τις ανακοινώσεις Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, καλά κρατεί.

Καζάνι που βράζει μοιάζει να είναι η Ιεραρχία, καθώς οι έντονες αντιδράσεις των κληρικών για το θέμα τις μισθοδοσίας που αναδεικνύεται σε «αγκάθι» της εν λόγω συμφωνίας, δεν κατάφερε να τις κατευνάσει η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για σχέδιο συμφωνίας.

Τα τελευταία 24ωρα οι θετικά διακείμενοι προς τη συμφωνία και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτες, φαίνεται να προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης, δίνοντας έτσι πιθανόν την ευκαιρία στον Αρχιεπίσκοπο να ξεκινήσει την εισήγησή του απέναντι σε ένα θετικό ακροατήριο, γεγονός, άλλωστε, που θα είναι από μόνο του κρίσιμο για την έκβαση αυτής. Με τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία να θέλουν τον Μακαριώτατο να μην έχει ακόμα αποφασίσει τις οριστικές του κινήσεις.

Οι Σεβασμιώτατοι Πατρών, Κηφισίας και Αλεξανδρουπόλεως ανέλαβαν ενεργό δράση, κατευνάζοντας τα πνεύματα μεταξύ του κλήρου των Μητροπόλεών τους. Κίνηση που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος εμμένει στο ότι δε θα περάσει η συμφωνία από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

πατρών

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Σε αποκλειστικές μάλιστα δηλώσεις του στο dogma.gr o  εκπρόσωπος τύπου του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Γεώργιος Κωνσταντίνου δεν παρέλειψε να σημειώσει για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκεια του κλήρου για τον τρόπου που έγινε η ανακοίνωση: «Μας προσέβαλε ο τρόπος της ανακοίνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να μας έχει προσεγγείσει. Όχι μόνο δε συνέβη αυτό, αλλά εντελώς αντίθετα δε λάβαμε καμία απάντηση στην επιστολή που στείλαμε, ζητώντας να συμμετάσχουμε στην Διαρκή Σύνοδο της 9ης Νοεμβρίου. Η στάση αυτή μόνο ως έλλειμα δημοκρατίας μπορούμε να την εκλάβουμε».

αρχιεπίσκοπος

Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος

Στο ίδιο μήκος κύματος και προχωρώντας και ένα βήμα παρακάτω ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δε δίστασε να εξαπολύσει τα πυρά του και εναντίον των Μητροπολιτών Δημητριάδος και Μεσσηνίας, οι οποίοι από νωρίς έχουν πυροδοτήσει το κλίμα με τις δηλώσεις τους κατά της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για παπαδοπατέρες.

δημητριάδος

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

Πιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Ιωαννίνων δήλωσε: «Όταν έρχεται ένας Μητροπολίτης και λέει αγαπώ τους κληρικούς περισσότερο από σένα, λέει κάτι που δεν μπορεί να σταθεί. Είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες. Αν είναι δυνατόν». Ο                 κ. Μάξιμος σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί συγκέντρωσης της δύναμης στους Ιεράρχες, κατονόμασε τους ανωτέρω αρχιερείς, λέγοντας ότι «εννοώ τον Άγιο Δημητριάδος, τον Άγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Επίσης δεν μπορώ να δεχθώ και εκφράσεις από έναν Μητροπολίτη να αναφέρεται στο ανώτατο συνοδικό όργανο και να λέει ότι η συμφωνία ήταν σικέ, λέγεται αυτό από έναν αρχιερέα; Ποιος θα μας σεβαστεί μετά;».

ιωαννίνων

Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος

Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που θέλει 30 από τους 82 της Ιεραρχίας να έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους, ευνοούν οι δηλώσεις επτά εξ’ αυτών, Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Καλαβρύτων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Δράμας και Σιατίστης, οι οποίοι και έχουν από πολύ νωρίς εκφραστεί, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS