Η χορωδία «Ο άγιος Αλέξανδρος» ψάλλει Χριστουγεννιάτικα

  • Dogma

H πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως «Ο Άγιος Αλέξανδρος», το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εμφανίσεων της, συμμετείχε στην συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Ηλιουπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της πόλεως.

Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της χορωδίας «Άγιος Αλέξανδρος» ξεκίνησε με το μουσικό σχήμα «ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ» Βυζαντινή χορωδία των αδελφών Αθανασίου και Πέτρου Δασκαλοθανάση. Αποδόθηκαν ύμνοι του αγίου Δωδεκαημέρου με τις σχετικές προλογικές τους επίκαιρες αναφορές, καθώς και μουσικά έργα από το ρεπερτόριο της χορωδίας μας.

αα2
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Χαμαράκης και Σεραφείμ Δημητρίου, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Μιχαήλ Γιαννάτος και Στυλιανός Καρπαθίου, οι εφημέριοι του Ναού, ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλειος Βαλασόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Θεόδωρος Γεωργάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Σεφτελής, η Αντιδήμαρχος Αικατερίνη Μαρκουλάκη, η επικεφαλής Δημοτικής παράταξης Δημοτική Σύμβουλος Αργυρώ Πίκουλα και πλήθος κόσμου.

αα9
Σε δύο ακόμα προχριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις συμμετείχε τα φετινά Χριστούγεννα η χορωδία Άγιος Αλέξανδρος. Στις 14 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, στα πλαίσια των εορτασμών που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και στις 19 Δεκεμβρίου υπαίθρια στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, όπου εμφανίσθηκε μαζί με την χορωδία Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης και την νεανική χορωδία «Fantasy Choir»

Από τον Οκτώβριο του 2015 η Χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» εντάχθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της ενορίας και υπό την διεύθυνση του Χάρη Στεργιόπουλου – Ρούμπα, κάθε δεύτερη και τέταρτη Κυριακή του μήνα, ψάλει στην Β΄ Θεία Λειτουργία που τελείται στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου του Ναού μας.

αα4
Η βραβευμένη και από την Εκκλησία της Ελλάδος με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου χορωδία, ιδρύθηκε το 1943 από τον Ιωάννη Κότορο, Αρχιμουσικό του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου μέχρι το 2005. Μια πρώτη, όμως, χορωδία τοποθετείται πιθανόν περί το 1937/1938, υπό τη Διεύθυνση του Αγησίλαου Παπαντωνίου, με τον οποίο συνυπηρέτησε για πολλά χρόνια και τον οποίο στη συνέχεια διαδέχθηκε ο Ιωάννης Κότορος. Αποτελείται από άνδρες και χρησιμοποιεί την πολυφωνική μουσική χωρίς οργανική συνοδεία (a capella) για τέσσερις (TTBB) και πολύ λιγότερο για τρεις (TTB) ανδρικές φωνές, την οποία συνέθεσαν Έλληνες και Ρώσοι μουσουργοί του 19ου και του 20ού αιώνα για την ορθόδοξη λατρεία. Η μουσική αυτή έχει δημιουργήσει μια παράδοση 200 περίπου ετών και η Χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου εγγράφεται στην ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική παράδοση των Αθηνών. Αποτελεί μία από τις τελευταίες του είδους της και στελεχώνεται από ερασιτέχνες μουσικούς που διατηρούν την τοπική μουσική παράδοση της Αθηναϊκής Πολυφωνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής Σχολής.

Φωτογραφίες: Σωκράτης Γιαννόπουλος

TOP NEWS