Αρχιεπίσκοπος: Η Θράκη είναι ένα εκλεκτό, ιστορικό, δυνατό σημείο της πατρίδας μας

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στην προσοχή που χρειάζονται οι ακριτικές περιοχές, στην μόρφωση των παιδιών και στο μάθημα των θρησκευτικών αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε  το πρωί της Δευτέρας 18 Απριλίου 2016, στο Διδυμότειχο, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης.

αρχιεπίσκοπος

Κάτω από τη σκιά της 90τ.μ. γαλανόλευκης που στολίζει το κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού, οι αρχές, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωποι των φορέων, οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους, οι σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων με θρακιώτικες ενδυμασίες και πιστοί από διάφορες περιοχές υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο.

αρχιεπίσκοπος

Ακολούθησε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό κι αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στην προσφώνηση του προς τον Μακαριώτατο τον καλωσόρισε στη βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, ένα τόπο συνάντησης πολιτισμών, ανθρώπων και θρησκειών, όπως είπε, και τον ευχαρίστησε για το άοκνο ενδιαφέρον του προς τους ακρίτες και τη συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο κοινωνικό και προνοιακό έργο της Μητροπόλεως.

αρχιεπίσκοπος

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου φανερώνει τρία πράγματα:

αρχιεπίσκοπος

«Πρώτα απ’ όλα την αγωνίας σας και την αγάπη σας για τους ακρίτες μας, για το λαό μας, για τους ανθρώπους οι οποίοι εδώ στέκονται στρατιώτες μαζί με τον ελληνικό στρατό για να υπερασπιστούν την πατρίδα και την πίστη του. Η αγωνία σας αυτή εκδηλώνεται παντοιοτρόπως, όχι μόνο με την επίσκεψη, αλλά με τη διαρκή συναντίληψη στο κοινωνικό και προνοιακό έργο της ιεράς Μητροπόλεώς μας. Και χαίρομαι γιατί σήμερα σας συνοδεύει ο γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο εντιμότατος κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο οποίος πάντοτε εκπροσωπώντας την υμετέρα Μακαριότητα είναι κοντά μας για να στηρίξει όλες τις κοινωνικές δράσεις μας, να στηρίξει το κοινωνικό παντοπωλείο, να στηρίξει το ιατρείο κοινωνικής αντίληψης, το κοινωνικό φαρμακείο, να στείλει σχολικά είδη για να μοιράσουμε στα σχολεία αδιακρίτως, είτε είναι χριστιανικά, είτε μουσουλμανικά, ενθύμια στους μαθητές. Και πολλές άλλες δράσεις που ανακουφίζουν αυτόν το λαό και δηλώνουν την ευεργετική σας αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το λαό μας. Και πάνω απ’ όλα, το ενδιαφέρον σας για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο στηρίζετε με όλες τις δυνάμεις σας για να παραμείνει αυτόνομο και να παρέχει αξιοπρεπή περίθαλψη στους ανθρώπους του κεντρικού και βορείου Έβρου, που, όπως διαπιστώσατε κι εσείς, η απόσταση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το τελευταίο χωριό της επαρχίας μας είναι περίπου 190 χλμ., όσο χρειάζεται δηλαδή να πάει κανείς Αθήνα – Τρίπολη, τόση είναι η απόσταση από το κέντρο του νομού μας.

αρχιεπίσκοπος

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η επίσκεψή σας αυτή – το λέω και συγκινούμαι – εκδηλώνει και την αγάπη σας για το Μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο, τον οποίο αγαπήσατε και του σταθήκατε σε δύσκολες στιγμές. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο αυτό που κάνατε σήμερα στη μνήμη του. Αυτός ο ναός είναι έργο δικό του και η επίσκεψή σας εδώ είναι όντως γι’ αυτόν ιδιαίτερη τιμή και εκδήλωση αγάπης».

[…] Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου σημείωσε ότι «σήμερα το Διδυμότειχο γιορτάζει το Πάσχα πριν από το Πάσχα γιατί η παρουσία Σας εδώ, Μακαριώτατε, μας γεμίζει ελπίδες να συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες».

Στην συνέχεια, τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Δήμαρχος κ. Πατσουρίδης, εξαίροντας το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και μνημονεύοντας το ένδοξο βυζαντινό παρελθόν της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την πρόσκληση, τον Δήμαρχο και τους κατοίκους για την υποδοχή και μίλησε για την περιοδεία του στην Θράκη.

αρχιεπίσκοπος

«Τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι η Θράκη μας είναι ένα εκλεκτό, ιστορικό, δυνατό σημείο της πατρίδας μας και αξίζει να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις και να στερηθούμε πράγματα για να αναπαυθεί αυτός ο λαός, που έχει περισσότερες ανάγκες, δοκιμάζεται περισσότερο απ’ ότι εμείς».

Αναφέρθηκε στα προγράμματα της Αποστολής και στη στήριξη που παρέχεται στους κατοίκους της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου. Προσέθεσε, επίσης, ότι «κάθε φορά που επισκέπτεται κανείς την Θράκη και ιδιαίτερα την ακριτική αυτή περιοχή, αισθάνεται υποχρέωση να κάνει κάτι περισσότερο. Όταν είναι κανείς ευαίσθητος σε θέματα πίστεως πρώτα απ’ όλα και ύστερα εθνικά, δεν μπορεί να κλείσει ούτε τα μάτια του, ούτε τα αφτιά του, ούτε περισσότερο την καρδιά του».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, πως δεν ερχόμαστε στην Θράκη, για να δώσουμε δύναμη, αλλά για να πάρουμε. «Παίρνουμε δύναμη όταν βρισκόμαστε σε αυτούς τους χώρους και βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.

αρχιεπίσκοπος

Απευθυνόμενος στους μαθητές που είχαν κατακλείσει το ναό ο Αρχιεπίσκοπος τους κάλεσε «να πάρουν μόρφωση όσο μπορούν περισσότερη. Να πάρουν εφόδια όσο μπορούν πιο πολλά για τη ζωή. Οι εμπειρίες και τα διπλώματα είναι η σοφία του κόσμου. Αλλά να μην αρκεστούν μόνο σε αυτά. Η σοφία η ανθρώπινη όσο ωφέλιμη είναι, μπορεί πολλές φορές να γίνει και επικίνδυνη. Χρειάζεται, όμως, και ένα συμπλήρωμα, η άνωθεν Σοφία. Εκεί που συναντιούνται και τα δύο είδη σοφίας, ανθρώπινης και θεϊκής, εκεί ακριβώς γίνεται ο χαρισματικός, ο επιτυχημένος άνθρωπος. Είναι αλήθεια ότι δε δίνουμε τα καλύτερα παραδείγματα εμείς οι μεγάλοι στα παιδιά μας. Πολλές φορές μάλιστα βρίσκουμε, όπως αυτά, δικαιολογίες για να κόβουμε ό,τι μπορούμε από την πίστη μας, την ιστορία μας, τις ρίζες μας. Εδώ, όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι πριν από καιρό τον είχε επισκεφθεί από την Αγγλία ένα κλιμάκιο για κοινωνικές συζητήσεις, κυρίως στα σχολεία και για τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούμε στη μόρφωση των παιδιών. Τους είπα τα δικά μας παράπονα» περιγράφει ο Αρχιεπίσκοπος, «που, είτε τα παιδιά, είτε οι γονείς παρουσιάζουν κάθε φορά. Τη μια, να κατεβάσουμε τον Σταυρό από τις αίθουσες, να βγάλουμε την Παναγία από τα διάφορα δημόσια κτήρια. Άλλοτε να μην κάνουμε την προσευχή μας ή να πάρουμε απαλλαγή από τα θρησκευτικά για να «κερδίσουμε» λίγη ώρα. Και τους ρώτησα: «έχετε τέτοια προβλήματα στην Αγγλία και πως τα αντιμετωπίζετε;», Μου απάντησαν, λοιπόν, ότι εκεί δεν διαπραγματεύονται ανακοινώνουν το πλαίσιο και αν κάποιος θέλει να μείνει το σέβεται».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους μαθητές να πάρουν την πρωτοβουλία και να επιλέγουν μόνοι τους να παρακολουθούν το μάθημα το θρησκευτικών, διότι έτσι θα προσφέρουν στην πατρίδα και στην οικογένεια τα καλύτερα.

Υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα προσπαθήσει να εντάξει στο πλαίσιο του προγράμματός του στην Θράκη και την επίσκεψη σε ένα σχολείο.

Εξερχόμενος του Ναού ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Κτίτορος του Ναού μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικηφόρου κι αμέσως μετά ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Πηγή: Ecclesia- Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS