Λαρίσης Ιγνάτιος: Σταθμός τα 200 χρόνια από το μαρτύριο του Αγ. Γεωργίου εκ Ραψάνης

  • Dogma
γεωργίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Τύρναβος εόρτασε την μνήμη του αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Ραψάνης, του θαυματουργού, του εν Τυρνάβω μαρτυρήσαντος και τελειωθέντος.

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2018 τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια η υποδοχή της ιεράς και χαριτοβρύτου αγίας κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, του εκ Ραψάνης στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Παναγίας, της Φανερωμένης στον Τύρναβο, παρουσία του ιερού κλήρου της πόλεως , των αρχόντων του τόπου και του ευσεβούς λαού. Στην συνέχεια τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αχιλλίου, ενώ τους εορτίους ύμνους του Αγίου απέδωσαν μελίρρυτα οι Ιεροψάλτες του Ναού, Μουσικολογιώτατοι κ. Χριστοφόρος Καρυώτης και κ. Κωνσταντίνος Καφαντάρης.

Το πρωί της Κυριακής Β΄ Νηστειών 4 Μαρτίου 2018, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιγνατίου,  ο οποίος μιλώντας στο εκκλησίασμα για το μαρτύριο του αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Ραψάνης, του χαριτοβρύτου και θαυματουργού, που τελειώθηκε μαρτυρικά στην πόλη του  Τυρνάβου το έτος 1818, τόνισε την ιδιαίτερη χάρη αλλά και την τόσο μεγάλη ευλογία που δέχθηκε αυτή η ιστορική πόλη μέσα σε ένα χρόνο (1818) να αξιωθεί να αποθάνουν στην γη της μαρτυρικά δύο ένδοξοι Νεομάρτυρες, για την δόξα του ονόματος του Αγίου Θεού, (Άγιος Οσιομάρτυς Γεδεών, ο εν Τυρνάβω και Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος, ο εκ Ραψάνης και εν Τυρνάβω μαρτυρήσας),  ενώ χαρακτήρισε ως σταθμό τον χρόνο αυτό κατά τον οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από το μαρτυρικό τέλος και των δύο Νεομαρτύρων και για τον λόγο αυτό προανήγγειλε με την συγκατάθεση και του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση την διεξαγωγή μέσα στο τρέχον έτος συν Θεώ, μίας πολύ σπουδαίας αγιολογικής επιστημονικής  ημερίδος με κεντρικό θέμα «την δυνατή ομολογία και το σκληρό μαρτύριο των δύο τοπικών μας Αγίων». Ευχήθηκε δε χρόνια πολλά, άγια ειρηνικά και ευλογημένα σε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλεως του Τυρνάβου και ο σήμερον τιμώμενος Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος να είναι όλων βοηθός και αρωγός!

200xronia_AgGeorgios-14 200xronia_AgGeorgios-12 200xronia_AgGeorgios-7 200xronia_AgGeorgios-6 200xronia_AgGeorgios-5 200xronia_AgGeorgios-3 200xronia_AgGeorgios-2 200xronia_AgGeorgios-1

 

TOP NEWS