Αυλαία για τη Δ.Ι.Σ. – Συνεχίζεται ο διάλογος

  • Dogma
δις

Ολοκληρώνεται σήμερα (13/12) η τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, μια εκ των κρισμότερων των τελευταίων ετών, υπό τη σκιά της προωθούμενης συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας. 

Οι έντονες αντιδράσεις Μητροπολιτών και κληρικών για το θέμα στης μισθοδοσίας, φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκπεφρασμένη πλέον αποφασιστικότητα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην «παραβεί» την κόκκινη γραμμή της Ιεραρχίας αναφορικά με το μισθολογικό καθεστώς των ιερέων.

Παράλληλα, η Δ.Ι.Σ ξεκαθάρισε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος με τη λακωνική μεν, εύγλωττη δε, δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης της πρώτης ημέρας «Όλοι οι διάλογοι για καλό», αλλά και με την εισήγησή του, έδειξε τη σθεναρή απόφασή του να δώσει ένα οριστικό τέλος στα σενάρια που αναπτύχθηκαν γύρω από τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην Επιτροπή που ανέλαβε το έργο να συνεχίσει το διάλογο με την Πολιτεία, προς όφελος της Εκκλησίας, τα πρόσωπα της οποίας κάθε άλλο παρά τυχαία μπορούν να θεωρηθούν:

Καταρχάς ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι και Συνοδικός, αλλά ανήκει και στους Ιεράρχες που δεν είχαν εκφράσει έντονες αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται να λειτουργήσει ως η «ήρεμη δύναμη» των συζητήσεων.

Άνθρωπος κλειδί θεωρείται και ο  Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος είχε εκφράσει σε ήπιους τόνους τις επιφυλάξεις του, παράλληλα όμως είναι ένας Ιεράρχης με ευρεία αποδοχή, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως η «ασφαλιστική δικλείδα» των ειλημμένων αποφάσεων της Ιεραρχίας.

Εξίσου σημαντική και η επιλογή του Μητροπολίτης Κορίνθου. κ. Διονυσίου, ο οποίος λέγεται ότι είναι καλός διπλωμάτης.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επιτροπή συμμετέχουν καθηγητές με βαθιά γνώση του αντικειμένου, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, μιας και οι ιερείς είναι οι άμεσα θιγόμενοι.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

 

 

 

TOP NEWS