Ο Αρχιεπίσκοπος στο Συνέδριο «Οἱ Ἅγιοι Νεομάρτυρες καί ἡ ἐθνική παλιγγενεσία» στην Νάουσα

  • Dogma
συνέδριο

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «Παντάνασσα» Νάουσας, το Συνέδριο «Οἱ Ἅγιοι Νεομάρτυρες καί ἡ ἐθνική παλιγγενεσία» .

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με αφορμή τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Πόλεως Ναούσης και το Μαρτύριο των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων.

Μετά τους χαιρετισμούς και την προσλαλιά του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο κ. Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων – μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ανέγνωσε την εισήγησή του με τον τίτλο: «Νεομάρτυρες: Ἀγωνιστές γιά τήν πίστη τοῦ Χριστοῦ καί γιά τήν ἐλευθερία τοῦ Γένους». Κατόπιν, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, ανέπτυξε την εισήγηση: «Ἁγία Φιλοθέη ἡ Ἀθηναία: μία ἰδιαίτερη περίπτωση Νεομάρτυρος». Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος ανέγνωσε την εισήγηση: «Ὁ Νεοϊερομάρτυς Σεραφείμ: Μία ἠχηρά μαρτυρία ἁγιωσύνης» και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ την εισήγηση: «Τό μεγαλεῖο τῆς προσωπικότητος τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ».

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, κληρικοί και λαϊκοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει στην Βέροια ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Το απόγευμα στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νάουσας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Λαβάρου της Επαναστάσεως του 1821 από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, στην συνέχεια Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων κι αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια μνημείου και λιτανεία στον Χώρο Μαρτυρίου (Κιόσκι).

 

TOP NEWS