Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου

  • Dogma
τουρισμού

Με επίκεντρο την Μητρόπολη Άρτης, διεξήχθη το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, οι Σύνεδροι έφθασαν στην Άρτα, απ’ όπου μετέβησαν στην Πρέβεζα, όπου τους υπεδέχθη  στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος με τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Πρεβέζης καλωσόρισε τους Συνέδρους. Ετόνισε, ότι αποτελεί τιμή για την Μητρόπολή του, να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Συνεδρίου και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους τοπικών Αρχών και παρουσιάσθηκαν τα ιστορικά μνημεία της τοπικής Εκκλησίας.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Ιεράρχες της Ηπείρου για την φιλοξενία του Συνεδρίου.

Τέλος, οι Σύνεδροι πραγματοποίησαν επίσκεψη στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Και επέστρεψαν στην Άρτα.

Στην πόλη της Άρτας, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου 2019, αφίχθη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο υπεδέχθη ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού ετελέσθη ο Αγιασμός ενάρξεως του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, από τον Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο. Θέμα του Συνεδρίου: “Ήπειρος – Προσέγγιση στα Θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της”.

Χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυναν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης (μέσω video), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Εκπρόσωπος του Υπουργού Τουρισμού, οι Μητροπολίτες Άρτης Καλλίνικος και Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπρόσωποι των Εκκλησιών Κύπρου και Κρήτης, εκπρόσωπος των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, Βουλευτές και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετίμησε τον επιχειρηματία κ. Μπόρις Μουζενίδη για την προσφορά του στην Ελλάδα και για την παρουσία του στο Συνέδριο.

Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκαν τα Ιερά Προσκυνήματα και οι Προσκυνηματικοί Δρόμοι της Μητροπόλεως Παραμυθίας από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Ντελή, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης από τους Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομο, Ρόδου Κύριλλο, Άρτης Καλλίνικο και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μητροπολίτη Λευκάδος Θεόφιλο.

Το συντονισμό της Συνέντευξης Τύπου είχαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, ο Δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Φεγγούλης.

Την επομένη ημέρα, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, το πρωΐ, στον Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης ετελέσθη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρτινού Μητροπολίτου πρώην Περιστερίου Χρυσοστόμου, από τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.

Στο Τρισάγιο παρέστησαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Άρτης κ. Καλλίνικος, καθώς και οι Σύνεδροι του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού.

Κατόπιν, οι Σύνεδροι του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικών Περιηγήσεων μετέβησαν στα Ιωάννινα, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών κατά την άφιξή τους στη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων και στην συνέχεια παρουσιάσθηκαν τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί των Ιωαννίνων όπου και έγινε ξενάγηση στο σπίτι του Αλή Πασά και στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών.

Το μεσημέρι οι Σύνεδροι φιλοξενήθηκαν στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου.

Τελευταίος σταθμός της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ήταν η Άρτα με επίσκεψη – ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και φιλοξενία στην Κορωνησία.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην Άρτα, ετελέσθη Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λευκάδος κ. Θεοφίλου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Άρτης κ. Καλλινίκου και των Επισκόπων Στρατονικίας κ. Στεφάνου και Ολύμπου κ. Κυρίλλου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος και πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα διδάγματα της Ευαγγελικής παραβολής του Καλού Σαμαρείτου. Επίσης, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για ευόδωση του Συνεδρίου.

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Άρτης ευχαρίστησε, για την παρουσία τους, τους Αρχιερείς, τον Μητροπολίτη Δωδώνης, τους Συνέδρους, καθώς και όσους συνετέλεσαν στην άρτια υλοποίηση του Συνεδρίου.

Παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Πολιούχου της Άρτας και τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ακολούθως, παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Άρτης επίσημο γεύμα στους Συνέδρους.

Το Συνέδριο περατώθηκε με την παρουσίαση της Ηπειρώτικης Δημοτικής Μουσικής από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.

Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προσεφέρθη τιμητικό δώρο στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Κακοχρήστο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού, για την συμβολή του στο Συνέδριο.

Οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου επερατώθησαν επιτυχώς. Οι Σύνεδροι γνωρίσαν τα Θρησκευτικά Μνημεία της Ηπείρου, τον πολιτισμό και την παράδοσή της.

TOP NEWS