Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας – Οι κληρικοί θα παραμείνουν στο μισθολόγιο του Δημοσίου – Επεισοδιακή με αποχωρήσεις και έντονο παρασκήνιο

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η μαραθώνια ιστορική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Πρώτος από το συνοδικό Μέγαρο αναχώρησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος κάνοντας στου δημοσιογράφους τη δήλωση ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο υπάρχον καθεστώς μισθοδοσίας την κληρικών και ότι το θέμα δεν μπαίνει καν σε διάλογο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι υπήρξε ομοφωνία στα υπόλοιπα στα υπόλοιπα ζητήματα. Αναμένεται το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας.

Αποχώρησαν οι Μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ και Μεσσηνίας Χρυσόστομος – Όλο το παρασκήνιο:

Στο πλαίσιο της αρχικής  εισήγησής του ο Αρχιεπίσκοπος κατέστησε σαφή την επιθυμία του να εγκριθεί η συμφωνία με τον Πρωθυπουργό στα σημεία που αφορούν στη μισθοδοσία του Κλήρου. Μάλιστα, αναφορικά με τον κλήρο επανέλαβε όσα είχε πει στον ενθρονιστήριο λόγο του το 2008 σημειώνοντας μεταξύ αλλων: «σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ωστόσο, όταν έλαβαν το λόγο και οι υπόλοιποι ιερείς τους διέκοπτε διαρκώς. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μακαριώτατος, ο οποίος του ζήτησε να περιμένει να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις όλων των Μητροπολιτών και εν συνεχεία να δευτερολογήσει. Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας προτίμησε να αποχωρήσει.

Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο διαψεύδουν ότι ακούστηκε από το στόμα του Μακαριωτάτου η φράση: «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!»

Το λόγο έχουν ήδη λάβει οι Μητροπολίτες Δημητριάδος , Θεσσαλονίκης, Μάνης, Ναυπάκτου, Νέας Ιωνίας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρουπόλεως και Καισαριανής, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι αυτή την ώρα έχει αποχωρήσει λόγω διαφωνίας.

Το λόγο αυτή τη στιγμή έχει και πάλι λάβει ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συνολικά έχουν ζητήσει να μιλήσουν 20 Ιεράρχες.

Ενδεικτικό,  του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι είχε απαγορευτεί και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν η είσοδος στο συνοδικό μέγαρο στον πρώτο όροφο του οποίου συνέρχονταν η Σύνοδος της  Ιεραρχίας.

 

ιεραρχίας

Φωτογραφίες : Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS