«Σβήστε τους πολυελαίους»- Η προτροπή των Μητροπολιτών μεσούσης της ενεργειακής κρίσης – Με το βλέμμα στη ΔΙΣ

  • Dogma

Τα φώτα και τους πολυέλαιους θα κληθούν να σβήσουν οι εκκλησίες της χώρας σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας – Τί έχει ζητήσει η ΔΙΣ από τον Σκρέκα – Οι πρωτοβουλίες των Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου και Δημητριάδος- Στη ΔΙΣ το θέμα του ενεργειακού κόστους 

Η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη κούρσα των τιμών προβληματίζει εδώ και καιρό τους Ιεράρχες. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η Διακρής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα να συμπεριλάβει στο κοινωνικό τιμολόγιο κυρίως και πρωτίστως τα ιδρύματα της εκκλησίας και στη συνέχεια κατά το μέτρο του δυνατού τους ιερούς ναούς.

Εν αναμονή των όποιων απαφάσεων και της συζήτησης του θέματος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου και Δημητριάδος, έχουν ήδη αναλάβει «δράση» αποστέλοντας  στους εφημέριους των περιοχών τους οδηγίες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατήρ Ιάκωβος Αθανασίου ανέφερε ότι «περιμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου και αναλόγως θα πράξουμε. Είδαμε βεβαίως τις ανακοινώσεις των μητροπολιτών Δημητριάδος και Σιδηροκάστρου και θα είμαστε στην ίδια γραμμή νομίζω».

Ο ελάχιστος φωτισμός στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Δημητριάδος

Η Ιερά Μητρόπολή Δημητριάδος, εκτιμώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της λεγομένης ενεργειακής κρίσης, προχωρά, με απόφαση του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, σε μία συμβολική κίνηση.

Συγκεκριμένα, οι Εφημέριοι και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καλούνται, να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως αλλά να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις ιερές Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, κ. Μακάριος, είναι πιο αναλυτικός όσον αφορά τις οδηγίες που έστειλε στους εφημέριους των ιερών ναών.

Έτσι, εκτός από τον περιορισμό του ηλεκτροφωτισμού «στον απολύτως απαραίτητο» που, όπως λέει, με τον τρόπο αυτό θα επανέλθουν «στην παλαιά τακτική τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλιών και χωρίς να ανάβουν οι ἠλεκτρικοί πολυέλαιοι», ζητά να τοποθετηθούν στους πολυελαίους λαμπτήρες οικονομίας και προτρέπει τους ιερείς εάν οι ενορίες έχουν παρεκκλήσια να λειτουργούν τις καθημερινές σε αυτά.

«Αν δεν έχετε μικρό παρεκκλήσι στην ενορία σας, μπορείτε να διαμορφώσετε προσωρινά σε παρεκκλήσι έναν χώρο μικρό, όπως τον νάρθηκα του Ναού ή μία μικρή αίθουσα. Οι μικροί χώροι θερμαίνονται πιο εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου.

Επίσης, όσον αφορά τη θέρμανση των ναών τους π,ροτρέπει να μην χρησιμοποιούν θερμαντικά ηλεκτρικού ρεύματος και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακόμα και της χρήσης ξυλόσομπας.

Η επιστολη ΔΙΣ στον Σκρέκα 

Το θέμα της ενεργειακής κρίσης είχε ήδη τεθεί επί τάπητος από αρκετούς  Ιεράρχες κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου  τον περασμένο Απρίλιο.   Μάλιστα,  ορισμένοι είχαν συγκεντρώσει προς επίρρωσιν των λόγων τους, πλήθος εγγράφων από τις ενορίες τους, αποδεικτικών της κατάστασης.

Μιλώντας τότε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλιώτιδος, κ.Τιμόθεος στο dogma.gr ως Εκπρόσωπος Τύπου είχε επισημάνει «τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα και τα χρήματα κυριολεκτικά δεν επαρκούν». «Για το λόγο αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε και έστειλε αίτημα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να συμπεριλάβει στο κοινωνικό τιμολόγιο κυρίως και πρωτίστως τα ιδρύματα της εκκλησίας και στη συνέχεια κατά το μέτρο του δυνατού τους ιερούς ναούς».

TOP NEWS