Θεία Λειτουργία στη Ροτόντα

  • Dogma
ροτόντα

Μια μοναδική στιγμή, σε ένα μοναδικό μνημείο,στη Ροτόντα, έζησαν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, οι Θεσσαλονικείς.

Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στη Ροτόντα, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών που κράτησαν δεκαετίες, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, κατόπιν συγκατάθεσης της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσήλθαν από νωρίς, στην Ακολουθία του Όρθρου, ενώ όπως έγινε γνωστό, μία φορά το μήνα θα τελείται Θεία Λειτουργία στον παλαίφατο Ι. Ναό.

ροτόντα ροτόντα

H Ροτόντα κτίζεται στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλέριου (306-311 μ.Χ.) και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μνημειώδους αρχιτεκτονικής της υστερορωμαϊκής περιόδου. Επικοινωνεί με την Αψίδα (γνωστή ως Καμάρα) με κλειστό διάδρομο, που σήμερα δεν υπάρχει.

Η αρχική του χρήση δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ήταν Μαυσωλείο του Γαλερίου ή ναός των Καβείρων ή ναός του Δία. Πιθανότερη άποψη, είναι να ήταν ναός προς τιμή του Δία, επειδή ο Δίας ήταν ο προστάτης θεός του Διοκλητιανού και του Γαλερίου. Αν προοριζόταν για Μαυσωλείο τότε γεννάται το ερώτημα γιατί ο Γαλέριος τάφηκε στην γενέτειρά του στο Σίρμιο και όχι στην Θεσσαλονίκη.

Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Απ. Παύλου και Φιλίππου, δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου, απ’ όπου και παίρνει το όνομα (Ροτόντα του Αγ. Γεωργίου).

Γνωστό ως «Ροτόντα», λόγω της κυκλικής του κάτοψης. Επιβλητικό, πλινθόκτιστο κτίσμα, αλλάζει πολλές φορές χρήση κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ