Dogma https://www.dogma.gr ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Sun, 23 Feb 2020 16:33:44 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Ιστορική επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ζάμπια https://www.dogma.gr/kosmos/istoriki-episkepsi-patriarchi-aleksandreias-sti-zampia/110523/ Sun, 23 Feb 2020 16:33:44 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110523
Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος στη Ζάμπια όπου αναμένεται να παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

The post Ιστορική επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ζάμπια appeared first on Dogma.

]]>
Τον Πατριάρχη Θεόδωρο ο οποίος αφίχθη στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα, συνοδεύει ο Μητροπολίτης Αξώμης Δανιήλ. Είναι η δεύτερη ιεραποστολική επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λουσάκα ο οικείος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Ahmed Mostafa, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος Μιχαήλ Κρούπνικ και ο ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά την άφιξή Του, ο Μακαριότατος επισκέφτηκε την Υπουργό Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων, κα. Godfridah Sumaili, η οποία καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρ. Edgar Chagwa Lungu.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριότατος και η συνοδεία Του μετέβησαν στην έδρα της Μητροπόλεως, όπου τον ανέμεναν η Υπουργός Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων κα. Godfridah Sumaili, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Given Lubinda, ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας κ. Gianfranco Gallone, δεκάδες μέλη του διπλωματικού, δικαστικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας, σύσσωμη η Ελληνική παροικία της Lusaka και του Kitwe, καθώς και η Κοινότητα των «Αγωνιστών της Ελευθερίας».

Προς τιμήν του Πατριάρχου τελέστηκε δοξολογία στο Παρεκκλήσιο εντός του Μητροπολιτικού Οίκου.

Ακολούθως, έγινε υποδοχή του Εξοχοτάτου Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρος Kenneth Kaunda στον ιστορικό χώρο της Μητροπολιτικής Κατοικίας, όπου έζησε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του.

Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Πατέρα της Αφρικανικής Δημοκρατίας και εμπνευστή όλων των αφρικανικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, ως ένδειξη της αναγνώρισης του έργου του αναφορικά συμμετοχή του στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης καλωσόρισε τον Ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο και τον Εξοχότατο Πρόεδρο Kaunda, τονίζοντας πως και οι δυο ηγέτες αγωνίζονται νυχθημερόν για την ελευθερία από κάθε μορφής δουλείας.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία Του ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πρόεδρο Kaunda και εξήρε τους αγώνες του για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας, όπως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Νάσσερ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και στη συνεισφορά τους εναντίον του αποικιοκρατικού ζυγού και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική.

Αφού παιάνισε ο Εθνικός Ύμνος της Ζάμπιας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και ο Εξοχότατος Πρόεδρος πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δρος Kenneth Kaunda, η οποία θα κοσμεί τον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας. Η εν λόγω προτομή είναι ευγενική προσφορά του κ. Ανδρέα Σαρδάνη.

Πηγή: Ενθικός Κήρυκας

The post Ιστορική επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ζάμπια appeared first on Dogma.

]]>
Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Η συνάντηση στο Αμάν απαρχή για παρόμοιες που έχει ανάγκη η ορθοδοξία https://www.dogma.gr/kosmos/volokolamsk-ilarion-i-synantisi-sto-aman-aparchi-gia-paromoies-pou-echei-anagki-i-orthodoksia/110522/ Sun, 23 Feb 2020 16:24:58 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110522
Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στο Αμμάν θα αποτελέσει απαρχή και για άλλες παρόμοιες συναντήσεις, τις οποίες έχει ανάγκη σήμερα η ορθόδοξη οικογένειά μας

The post Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Η συνάντηση στο Αμάν απαρχή για παρόμοιες που έχει ανάγκη η ορθοδοξία appeared first on Dogma.

]]>
Η συνάντηση προκαθημένων και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών πρέπει να διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου στο Αμμάν την επόμενη εβδομάδα. Ποιος, πότε και τι θα συζητήσει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, καθώς και με ποιους στόχους μεταβαίνει εκεί η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο εξήγησε σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο RIA Novosti ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ποιος, πότε και τι θα συζητήσει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, καθώς και με ποιους στόχους μεταβαίνει εκεί η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο εξήγησε σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο RIA Novosti ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

– Σεβασμιώτατε, πότε ακριβώς θα διεξαχθεί η Πανορθόδοξη Διάσκεψη στο Αμμάν και πώς είναι σωστό να την ονομάζουμε;

– Σύμφωνα με την επιστολή,  την οποία παραλάβαμε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, η κεντρική εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται η άφιξη των αντιπροσωπειών, ενώ στις 27 του μηνός η αναχώρηση. Σωστότερο είναι να μιλάμε για μια αδελφική συνάντηση Προκαθημένων και αντιπροσώπων κατά τόπους Εκκλησιών και όχι για μια Πανορθόδοξη Διάσκεψη.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της συνάντησης αυτής, με ποιους σκοπούς και με ποιες ελπίδες θα μεταβεί εκεί ο Πατριάρχης Κύριλλος;

– Σκοπός της δεδομένης συνάντησης, ο οποίος προσδιορίστηκε από τον Πατριάρχη Θεόφιλο, είναι η συζήτηση του ζητήματος διαφυλάξεως της εκκλησιαστικής ενότητας. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή είναι γεγονός η ύπαρξη διαιρέσεων και σοβαρών διαφωνιών μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος βαθέος διχασμού εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπέρβαση των διαιρέσεων αυτών είναι δυνατή μόνον μέσω τίμιου και αδελφικού διαλόγου και με κοινές προσπάθειες όλων των γενικής αναγνώρισης αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Ελπίζουμε ότι η επικείμενη συνάντηση θα αποτελέσει σπουδαίο σταθμό προς αυτήν την κατεύθυνση.

– Ποιες Εκκλησίες ήδη συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση, ποιες απάντησαν αρνητικά και γιατί;

– Η Ρωσική Εκκλησία ούτε ανέλαβε την πρωτοβουλία, ούτε τυγχάνει οργανωτής τής εν λόγω εκδηλώσεως, γι᾽ αυτό δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία περί του αριθμού και της συνθέσεως των μετεχόντων.

Εξ όσων μπορούμε να κρίνουμε από τις υφιστάμενες πληροφορίες, στη συνάντηση αναμένεται η συμμετοχή ορισμένων αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Την ίδια στιγμή δημοσίως εξέφρασαν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στη συνάντση, εκτός του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ελλάδος, Κύπρου και Αλβανίας, οι οποίοι είναι της γνώμης ότι μόνον ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να συγκαλεί τέτοιες εκδηλώσεις.

– Μεταβαίνει στο Αμμάν ο Προκαθήμενος της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος;

– Η σύνθεση της αντιπροσωπείας μας θα ανακοινωθεί αργότερα.

– Τί γνωρίζετε περί της εμπλοκής ενίων πολιτικών, οι οποίοι απέτρεπαν τους Προκαθημένους από τη συμμετοχή στη διάσκεψη; Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην ιστορία αυτή;

– Η πολιτική επέμβαση στη διαδικασία δημιουργίας της ούτως καλούμενης «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» ήταν ολοφάνερη εξαρχής. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η επακολουθήσασα αναγνώριση των σχισματικών από τις Εκκλησίες Ελλάδος και Αλεξανδρείας έγινε με εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι Προκαθήμενοι δέχθηκαν πιέσεις και ως προς το ζήτημα της συναντήσεως στο Αμμάν. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύεται κανείς να ερμηνεύσει κάπως διαφορετικά την άρνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να συμμετάσχει στην εν λόγω εκδήλωση, για την οποία έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα υπενθυμίσω ότι ανακοίνωσε και την αναγνώριση της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» μετά από πολλαπλές συναντήσεις με τον ίδιο διπλωμάτη.

– Μήπως προγραμματίζονται στο Αμμάν συλλείτουργα και συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους;

– Όπως προκύπτει από τις προσκλητήριες επιστολές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου, δεν προγραμματίζονται συλλείτουργα στο Αμμάν.

Προβλέπεται ότι οι μετέχοντες θα συναντηθούν με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β´ Ίμπν Χουσεΐν.

– Είναι δυνατές άραγε και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, πόσο τακτικά και πού;

– Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στο Αμμάν θα αποτελέσει απαρχή και για άλλες παρόμοιες συναντήσεις, τις οποίες έχει ανάγκη σήμερα η ορθόδοξη οικογένειά μας.

Share the post «Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στο Αμμάν θα αποτελέσει απαρχή και για άλλες παρόμοιες συναντήσεις, τις οποίες έχει ανάγκη σήμερα η ορθόδοξη οικογένειά μας»

 

The post Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Η συνάντηση στο Αμάν απαρχή για παρόμοιες που έχει ανάγκη η ορθοδοξία appeared first on Dogma.

]]>
Ασθενής και ωδιπόρος ή οδοιπόρος: Ποιο είναι το σωστό https://www.dogma.gr/diafora/asthenis-kai-odiporos-i-odoiporos-poio-einai-to-sosto/110520/ Sun, 23 Feb 2020 11:31:21 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110520
Η τυρινή εβδομάδα, την οποία διανύουμε, αποτελεί τον προπομπό της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πολλές φορές οι πιστοί διαμορφώνουν τη νηστεία με βάση τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες και μάλιστα επικαλούμενοι ιερές παροιμίες.

The post Ασθενής και ωδιπόρος ή οδοιπόρος: Ποιο είναι το σωστό appeared first on Dogma.

]]>
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παροιμίες αποτελούν καταστάλαγμα της μακρόχρονης εμπειρίας των ανθρώπων. Και για τον λόγο αυτό αναγνωρίστηκαν παντού και πάντοτε ως αναμφισβήτητες αλήθειες.

“Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε θεμιτά και νόμιμα να καταλύσουμε την νηστεία;” είναι ένα σύνηθες ερώτημα πιστών προς τους ιερείς και ιδιαίτερα προς τους πνευματικούς – εξομολόγους. “Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει”, είναι μια εξίσου συνηθισμένη απάντηση. Πρόκειται όμως για μια παρεξήγηση.

Η πιο παρεξηγημένη Ιερή Παροιμία είναι: «Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» και όχι «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει».

Με απλούστερα λόγια: “Ο άρρωστος και η έγκυος γυναίκα δεν αμαρτάνουν εάν δεν νηστέψουν”. Σήμερα όμως, οι περισσότεροι παρανοούν την έννοια της παραπάνω ρήσης, είτε από άγνοια της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, είτε από την ανορθόγραφη καταγραφή της λέξης ωδιπόρος (και όχι οδοιπόρος = ταξιδιώτης).

Έτσι, η ρήση μετατράπηκε σε “ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει” δηλαδή: “Ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης δεν έχει αμαρτάνει εάν δεν νηστέψει”. Σύμφωνα με την παραπάνω λανθασμένη γραφή, ανάγνωση ή ερμηνεία, ο κάθε ταξιδιώτης (άσχετα εάν έχει ταξιδέψει με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή αυτοκίνητο) μπορεί να καταλύσει κάθε νηστεία, χωρίς να αμαρτήσει.

Βέβαια εάν κάποιος δεν θέλει να νηστέψει, ας φάει, ό,τι θέλει. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το θέμα είναι να μην εφευρίσκουμε δικαιολογίες, για να δικαιολογήσουμε την αδυναμία μας. Ακόμη και εάν το κείμενο εννοούσε “οδοιπόρο” και όχι “ωδιπόρο”, θα δικαιολογούνταν η κατάλυση μόνον στην περίπτωση που αυτός ο (τέλος πάντων) “οδοιπόρος” ήταν κάποιος που περπάτησε επί πολλές ώρες, κατάκοπος και εξαντλημένος από τις κακουχίες του ταξιδιού. Φτάνουμε όμως στο σημείο να απαλλάσσονται από τη νηστεία και όσοι πηγαίνουν μία εκδρομή. Δεν νηστεύουν με τη δικαιολογία ότι ταξίδεψαν. Αλλά ας εξηγήσουμε τι σημαίνει το ορθό “ωδιπόρος”. Πρόκειται για λέξη σύνθετη από την “ωδι” και “πόρος”. Για τη λέξη “πόρος” λίγο – πολύ ξέρουμε ότι έχει διάφορες σημασίες, όπως στις λέξεις εύπορος, άπορος, οι πόροι του σώματος. Ακόμη έχουμε το μοναδικό νησί αρσενικού γένους, τον Πόρο. Πολλά χωριά με το όνομα Πόρος, διάφοροι οικισμοί, κάποιο βουνό στη Λευκάδα και μία νησίδα στον Πατραϊκό κόλπο, κοντά στο Αιτωλικό (βλ. περιοδικό Επάλξεις, 2004). H λέξη όμως “ωδι” προέρχεται από το ρήμα “ωδίνω”, που έχει αρκετές σημασίες (κυριολεκτικά): Έχω ωδίνες, κοιλοπονώ, τίκτω, γεννώ, αλλά και (μεταφορικά) επιθυμώ πάρα πολύ να φάω, κάτι όπως η εγκυμονούσα, κάνω κάτι να τρέμει, σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα (βλ. Αντιλεξικόν ή Ονομαστικόν της Νεοελληνικής Γλώσσης, εκδ. β’, Αθήναι 1990).

Πόσες φορές λοιπόν έχουμε ακούσει ότι η έγκυος γυναίκα ζητά να φάει κάτι, για να μην “ρίξει” το παιδί, να μην αποβάλλει; Δικαιολογείται έτσι η έγκυος να μην νηστέψει, αν το ζητά ο οργανισμός της, γιατί κινδυνεύει να αποβάλλει το παιδί της. Άλλωστε το ορθό “ωδιπόρος” έχει και εννοιολογική συνάφεια με το “ασθενής”, καθώς και τα δύο αναφέρονται σε καταστάσεις σωματικής ανάγκης και αδυναμίας, που δικαιολογεί την κατάλυση της νηστείας. Γι’ αυτό και τίθεται μεταξύ των δύο λέξεων το συνδετικό “και”, που συνδέει παρεμφερείς έννοιες, αλλιώς στην περίπτωση του “οδοιπόρου” θα υπήρχε το διαζευκτικό “ή”, που συνδέει έννοιες εννοιολογικά διαφορετικές. Έτσι, ο ταξιδιώτης δεν δικαιολογείται. Ακόμη και αν ο σοφός που είπε την παροιμία εννοούσε τον πολύ κατάκοπο, τότε θα την έλεγε διαφορετικά. Θα χρησιμοποιούσε ενδεχόμενα λέξεις, όπως: Καταβεβλημένος, εξαντλημένος, καταπονημένος, καταπληγωμένος κ.α. Βέβαια οι δύσπιστοι πρέπει να έχουν πολύ καλή εγκυκλοπαίδεια, για να συμφωνήσουν μαζί μας. Πάντως θα έχουν ακούσει για τις ωδίνες του τοκετού και ίσως το “ώδινεν όρος και έτεκε μυν”. Ίσως πάλι να έχουν αντίρρηση στο συντακτικό, γιατί το θέμα του ρήματος “ωδίνω” είναι “ωδιν” και συνεπώς «ωδιν + πόρος = ωδινπόρος». Αλλά το γράμμα “ν” πριν από το “π” εξαφανίζεται, γιατί δεν έχουμε λέξεις με συνεχόμενα τα γράμματα “ν” και “π”. Αντίθετα, έχουμε συνεχόμενα τα “π” και “ν”, όπως πνοή. Κάποιες φορές το “ν” μετατρέπεται σε “μ”, όπως «σύν + πνοια = σύμπνοια». Έπειτα από όλα αυτά, ιερείς, θεολόγοι, ιεροκήρυκες, εξομολόγοι και κάθε χριστιανός καλής θελήσεως, ας διαφωτίσουμε και τους υπόλοιπους ότι η σωστή παροιμία είναι: “Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει”. Πρόκειται για μια παροιμία πολύ χρήσιμη στην εποχή μας. Είναι πολλοί εκείνοι που νηστεύουν, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που θέλουν να βρίσκουν “νόμιμες” υπεκφυγές, να ζαχαρώνουν το χάπι και να κάνουν την αδυναμία τους ανάγκη.

του Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι δυο προφητείες που επιβεβαιώθηκαν στις μέρες μας

 

The post Ασθενής και ωδιπόρος ή οδοιπόρος: Ποιο είναι το σωστό appeared first on Dogma.

]]>
Εκπληκτική αγιορείτικη μακαρονάδα από τον π. Νικήτα https://www.dogma.gr/diafora/ekpliktiki-agioreitiki-makaronada-apo-ton-p-nikita/110516/ Sun, 23 Feb 2020 10:31:37 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110516
Μπορεί οι Ιταλοί να κρατούν τα σκήπτρα της καλύτερης μακαρονάδας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές παραλλαγές τη συναγωνίζονται επάξια, καθώς έχουμε πάει αυτό το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων ένα βήμα παρακάτω. Και σίγουρα, κανένας δε μπορεί να συγκρίνει οποιαδήποτε συνταγή με τις παραδοσιακές μοναστηριακές.

The post Εκπληκτική αγιορείτικη μακαρονάδα από τον π. Νικήτα appeared first on Dogma.

]]>
Μια εκπληκτική συνταγή για μακαρονάδα, μόνο με αχινούς μεστή σε γεύση, πλούσια σε αρώματα και ταυτόχρονα υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες.

Για την νηστίσιμη αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα αχινών θα χρειαστούμε:

1 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι, 1 κουταλιά βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά ρίγανη, ενώ για την σάλτσα 5 αχινούς, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί και προαιρετικά 1 καυτερή πιπερίτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι. Τα σουρώνουμε και τα καίμε με το βούτυρο και το λάδι, ρίχνοντας και τη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά.Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι. Ανοίγουμε τους αχινούς και παίρνουμε το χαβιάρι τους και το ζουμί τους. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφού βράσουν για 10 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο : Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές του π. Νικήτα.

Διαβάστε επίσης: Εκπληκτική μοναστηριακή Συνταγή: Νηστίσιμη μπουγάτσα!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

The post Εκπληκτική αγιορείτικη μακαρονάδα από τον π. Νικήτα appeared first on Dogma.

]]>
Τι γίνεται αν δύο νύφες συναντηθούν έξω από τον ίδιο ναό https://www.dogma.gr/diafora/ti-ginetai-an-dyo-nyfes-synantithoun-ekso-apo-ton-idio-nao/110518/ Sun, 23 Feb 2020 09:31:37 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110518
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι νύφες κάνουν βόλτες γύρω από το ναό μέχρι να φύγει η νύφη του προηγούμενου γάμου. Θεωρούν ότι η συνάντηση των δύο θα φέρει κακοτυχία και στους δύο γάμους. Αυτό, όμως, ισχύει ή πρόκειται για ανούσια προκατάληψη;

The post Τι γίνεται αν δύο νύφες συναντηθούν έξω από τον ίδιο ναό appeared first on Dogma.

]]>
Η συνήθεια να μην συναντώνται δύο νύφες μέσα στο ναό εντάσσεται μέσα στις προλήψεις του λαού μας. Ευθύς εξ αρχής πρέπει να σημειώσουμε ότι το να συναντηθεί μια νύφη με μια άλλη νύφη δεν είναι κάτι το κακό, είναι ίσα ίσα μια μεγάλη ευλογία και χαρά.

Άλλωστε στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού πληροφορούμαστε ότι τα μυστήρια τελούνταν κοινά για όλους τούς πιστούς κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Έτσι μαζί τελούνταν τα βαπτίσματα, μαζί και οι γάμοι.

Η συνήθεια να αποφεύγει να συναντήσει η μία νύφη την άλλη δεν είναι σωστή, μάλλον δείχνει ρηχότητα, σε όσους πιστεύουν σ’ αυτές τις προλήψεις της πίστεως των.

Επιπροσθέτως θα ήθελα να σημειώσω ότι, όταν οι πιστοί μας δεν έχουν πνευματική ζωή και φυσικά ούτε μυστηριακή ζωή, τότε εύκολα ασπάζονται πολλές δοξασίες και πέφτουν θύματα επιτηδείων «τσαρλατάνων» και αυτόκλητων σωτήρων και γίνονται βορά προβατόσχημων λύκων.

Η καλή γνώση περί της πίστεώς μας αποτελεί τη νοητή ασπίδα προφύλαξης της ζωής μας από τέτοιες άσχημες καταστάσεις, που μάλλον δεσμεύουν τον άνθρωπο και τον κάνουν πειθήνιο όργανο επιτηδείων μάγων, μαγισσών, μέντιουμ, χαρτοριχτρών και φλιτζανούδων.

Όλοι οι προαναφερθέντες χορεύουν στο χορό που έστησε ο διάβολος και εμπλέκουν και τούς ανυποψίαστους ορθοδόξους πιστούς μας στις πλεκτάνες τους, οδηγώντας τους πολλές φορές στην απόγνωση.

Για τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζουμε, ποτέ δεν θεώρησε κακό το να συναντηθεί μια νύφη με την άλλη, ίσα-ίσα χαίρεται η αγία μας Εκκλησία, όταν τα παιδιά της ζητούν την ευλογία της.

Πηγή: ι.ν. αγ. Ελευθερίου

Διαβάστε επίσης: Αληθινή ιστορία: Η γυναίκα που γνώριζε την ημέρα που θα πεθάνει

 

The post Τι γίνεται αν δύο νύφες συναντηθούν έξω από τον ίδιο ναό appeared first on Dogma.

]]>
Γιατί η κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραμένει σφαγισμένη για 199 χρόνια https://www.dogma.gr/diafora/giati-i-kentriki-pyli-tou-oikoumenikou-patriarcheiou-paramenei-sfagismeni-gia-199-chronia/110519/ Sun, 23 Feb 2020 07:10:49 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110519
Εδώ και 199 χρόνια, η κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι είναι σφραγισμένη.

The post Γιατί η κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραμένει σφαγισμένη για 199 χρόνια appeared first on Dogma.

]]>
Όποιος θέλει να εισέλθει, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο χώρο όπου τους τελευταίους αιώνες εδρεύει η πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, γίνεται μάρτυρας ενός συνεχούς βουβού θρήνου, αλλά και τιμής σε έναν άνθρωπο που προτίμησε τη θυσία.

Κάθε χρόνο, στις  10 Απριλίου,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανάβει ένα κερί και προσεύχεται. Γιατί άραγε;

Ήταν 10 Απριλίου 1821. Σ’ αυτήν την κλειστή σήμερα μαύρη πύλη οθωμανοί στρατιώτες κρέμασαν ένα χοντρό σχοινί με μια θηλιά. Στόχος τους δεν ήταν άλλος από τον Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ που παρά τις πιέσεις να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να φυγαδευτεί, προτίμησε να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την μοίρα του.

Τον κρέμασαν στην κεντρική πύλη για να τον ατιμώσουν και να παραδειγματίσουν. Άφησαν το άψυχο κορμί του να κρέμεται εκεί για τρία μερόνυχτα. Με κόπους η σωρός του έφτασε στην Οδησσό για να αναπαυτεί, ενώ σήμερα τα λείψανα του, φυλάσσονται σε μαρμάρινη λειψανοθήκη, στον καθεδρικό ναό των Αθηνών.

Κάποιοι θέλουν να πείσουν τον Ελληνισμό πως ο Γρηγόριος ήταν ένας «προδότης» που για να διασωθεί είχε αφορίσει την Επανάσταση του Υψηλάντη. Μια μικρή αναζήτηση στις πηγές ωστόσο αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Παρά την διαφωνία του –όπως υποστηρίζουν κάποιοι ιστορικοί- για το χρόνο που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η Επανάσταση, ο Γρηγόριος Ε΄ είχε στηρίξει με κάθε μέσον τον Ελληνισμό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Γρηγόριος θα μπορούσε να είχε σωθεί. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον πίεζαν να φυγαδευτεί. Ο Υψηλάντης είχε στείλει πλοίο για να τον μεταφέρει μακριά από τον Σουλτάνο. Για τον Γρηγόριο όμως αυτό δεν υπήρχε σαν επιλογή!

Όπως αναφέρει η Wikipedia, σύμφωνα με τον πανηγυρικό που εκφώνησε για τον Πατριάρχη το 1853 ο Γεώργιος Τερτσέτης, όπως αυτός μεταφέρεται από τον ανιψιό του Πατριάρχη, ο Γρηγόριος Ε’ απέρριψε προτάσεις υπαλλήλων ξένων πρεσβειών να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη λέγοντας: «Μη με προτρέπετε εις φυγήν, μάχαιρα θα διέλθη τας ρύμας της Κωνσταντινουπόλεως και των λοιπών πόλεων των χριστιανικών επαρχιών. Υμείς επιθυμείται, εγώ μετημφιεσμένος να καταφύγω…ουχί! Εγώ δια τούτω είμαι πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου…ο θάνατός μου ίσως επιφέρει μεγαλυτέραν οφέλειαν από την ζωή μου…Ναι, ας μη γίνω χλεύασμα των ζώντων. Δε θα ανεχτώ ώστε εις τα οδούς της Οδησσού, της Κέρκυρας και της Αγκώνος, διερχόμενον εν μέσω των αγύιων, να με δακτυλοδεικτούσι λέγοντες, Ιδού έρχεται ο φονεύς πατριάρχης».

Η αγιοκατάταξη του έγινε στις 10 Απριλίου 1921

φωτο αρχείου: Ν. Μαγγίνας

Διαβάστε επίσης: Δείτε τη σπάνια φωτογραφία της Αγ. Σοφιάς στη Θεσσαλονίκη

The post Γιατί η κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραμένει σφαγισμένη για 199 χρόνια appeared first on Dogma.

]]>
Ντοκουμέντο : Ο ίδιος ο Γέροντας Παΐσιος μιλά για τα επερχόμενα https://www.dogma.gr/diafora/ntokoumento-o-idios-o-gerontas-pa%ce%90sios-mila-gia-ta-eperchomena/110515/ Sun, 23 Feb 2020 06:15:17 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110515
Έχουν γραφτεί πολλά για τον Άγιο γέροντα Παΐσιο. Άνθρωποι που τον γνώρισαν και που δεν τον γνώρισαν έγραψαν για τους λόγους του και τη ζωή του. «Ο γέροντας Παΐσιος μου είπε εκείνο ή το άλλο». Αμέτρητοι οι λόγοι, τα αποφθέγματα του Αγίου.

The post Ντοκουμέντο : Ο ίδιος ο Γέροντας Παΐσιος μιλά για τα επερχόμενα appeared first on Dogma.

]]>
Στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα θα ακούσετε τον ίδιο τον Γέροντα Παΐσιο να μιλά για τα μελλούμενα.

Ο Άγιος Παίσιος κατά κόσμον, Αρσένιος Ενζεπίδης, γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, σε  ένα χωριό νότια της Καισαρείας και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας.

Πρότυπό του ήταν ο νονός του, ο οποίος του είχε δώσει το όνομά του και είχε πει στους γονείς του ότι θα έπαιρνε τη θέση του. Πράγματι, ο νεαρός Αρσένιος επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για πρώτη φορά στα 25 του χρόνια, όπου του έδωσαν το όνομα Αβέρκιος, και αρχικά κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στη Μονή Εσφιγμένου.

Το 1954 μόνασε στη Μονή Φιλοθέου και χάρη στο Μητροπολίτη Καισαρείας Παίσιο τον Β’ ονομάζεται Παίσιος.

Το 2015 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανακήρυξεΆγιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακηρύχθηκε και Προστάτης του Στρατιωτικού Σώματος των Διαβιβάσεων.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το αυθεντικό χειρόγραφο του Γέροντα Παΐσιου για το «666»!

The post Ντοκουμέντο : Ο ίδιος ο Γέροντας Παΐσιος μιλά για τα επερχόμενα appeared first on Dogma.

]]>
Κυριακή των Απόκρεω https://www.dogma.gr/imerodromio/kyriaki-ton-apokreo-3/110513/ Sun, 23 Feb 2020 05:45:09 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110513
Η Κυριακή των Απόκρεω τιμάται 56 ημέρες πριν από το Πάσχα.

The post Κυριακή των Απόκρεω appeared first on Dogma.

]]>
Η τρίτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στο πιο φοβερό γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, στη μέλλουσα Κρίση.

Η ενθύμηση της φοβερής μελλούσης Κρίσεως στην αρχή του Τριωδίου είναι απαραίτητη, διότι απώτερος σκοπός του όλου πνευματικού αγώνα μας είναι να βρεθούμε εκ δεξιών του Δεσπότη Χριστού, κατά τη μεγάλη Kρίση. Αυτό είναι αποτυπωμένο κάλλιστα στην υπέροχη υμνωδία της ημέρας.

Οι άγιοι υμνογράφοι συνέθεσαν διδακτικότατα τροπάρια, τα οποία προτρέπουν τους πιστούς να συναισθανθούν την επερχόμενη βεβαία και φοβερή Κρίση. Σε ένα από αυτά ψάλλουμε: «Την φοβεράν της κτίσεως, και αρρήτου σου δόξης, ημέραν ενθυμούμενος, φρίττω, Κύριε, όλως και τρέμων φόβω κραυγάζω΄ Επί γης όταν έλθης, κρίναι, Χριστέ, τα σύμπαντα, ο Θεός μετά δόξης, τότε οικτρόν, από πάσης ρύσαί με τιμωρίας, εκ δεξιών σου, Δέσποτα, αξιώσας με στήναι».

«῞Οταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, Καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων. Τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; Πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; Πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σε; Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. Τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων· πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ. ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με. Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ καὶ αὐτοὶ λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα ἢ διψῶντα ἢ ξένον ἢ γυμνὸν ἢ ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐ διηκονήσαμέν σοι; Τότε ἀποκριθήσεται αὐτοῖς λέγων· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε. Καὶ ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον». (Ματθ. κε’ 31-46)

Κοντάκιον
Ἦχος α’.
Ὅταν ἔλθης ὁ Θεός, ἐπὶ γῆς μετὰ δόξης, καὶ τρέμωσι τὰ σύμπαντα· ποταμὸς δὲ τοῦ πυρὸς πρὸ τοῦ Βήματος ἕλκῃ, καὶ βίβλοι ἀνοίγωνται, καὶ τὰ κρυπτὰ δημοσιεύωνται· τότε ῥῦσαί με, ἐκ τοῦ πυρὸς τοῦ ἀσβέστου, καὶ ἀξίωσον, ἐκ δεξιῶν σου με στῆναι, Κριτὰ δικαιότατε.

The post Κυριακή των Απόκρεω appeared first on Dogma.

]]>
Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου https://www.dogma.gr/imerodromio/eortes-kai-gegonota-pou-synevisan-san-simera-23-fevrouariou/110512/ Sat, 22 Feb 2020 22:43:35 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110512
Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου.

The post Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου appeared first on Dogma.

]]>
Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Πολυκάρπου ιερομάρτυρος επισκόπου Σμύρνης (†166). Μαρτύρων Θεής, Αντωνίου και Κλήμεντος. Οσιομάρτυρος Δαμιανού, του εν Λαρίσση (†1586). Οσίων Αντιόχου, Αντωνίου, Ιωάννου και Μωυσέως. Γοργονίας, Δαμιανού, Ζεβινά, Πολυχρονίου και Δαμιανού εν τη «Νέα Σαμαρεία» της μονής Εσφιγμένου άσκήσαντος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου.

303 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας δίνει εντολή να καταστραφεί η χριστιανική εκκλησία στην Νικομήδια. Έτσι ξεκινάει μια περιόδο οκτώ ετών διώξεων κατά των χριστιανών.

532 Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

1455 Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο.

1574 Αρχίζει στη Γαλλία, ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων.

1663 Σαν σήμερα γεννιέται ο Σάμιουελ Πιπς, Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός. Έμεινε γνωστός για τα ημερολόγια του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα, όπως η μεγάλη πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.

1685 Γεννιέται στην Πρωσία ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Το πλέον γνωστό ορατόριο του, ο «Μεσσίας» ακούγεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

1855 Πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στην ιστορία.

1868 Σαν σήμερα γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο Γ.Ε.Μ. Ντιμπουά, πολιτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

1883 Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ. Οι ταινίες «Όσα φέρνει ο άνεμος» και «ο Μάγος του Οζ» φέρουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του.

1886 Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.

1893 Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

1929 Γεννιέται ο Αλέξιος Β’, κατά κόσμο Αλέξι Ρίντιγκερ, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. με καταγωγή από την Εσθονία. Συνεβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της Ρωσικής Ορθοδοξίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού. (Θαν. 5/12/2008)

1931 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Άλβιν Άιλι. Θεωρείται από τις μεγάλες φιγούρες του σύγχρονου χορού. Είναι ο ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου μπαλέτου Άλβιν Άιλι Αμέρικαν Ντανς Θίατερ.

1933 Σαν σήμερα αρχίζει η κατασκευή της γιγάντιας γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.

1940 Η Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο», που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.

1941 Το ελληνικό υποβρύχιο Νηρεύς, υπό τον Πλοίαρχο Βεροιόπουλο, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

1942 Οι πρώτες βόμβες των δυνάμεων του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

1943 Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

1943 Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.

1949 Ο Δημοκρατικός Στρατός ηττάται κατά την επιχείρησή του εναντίον της Φλώρινας.

1953 Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1954 Λαμβάνει χώρα ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

1960 Σαν σήμερα συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.

1961 Βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα.

1969 Σαν σήμερα ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ ΣΤ πεθαίνει εξόριστος στην Ελλάδα, σε ηλικία 67 ετών.

The post Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου appeared first on Dogma.

]]>
Αρχιεπίσκοπος: «Απόφαση – σταθμός η εγγραφή της ψαλτικής τέχνης στην UNESCO» https://www.dogma.gr/ellada/archiepiskopos-apofasi-stathmos-i-engrafi-tis-psaltikis-technis-stin-unesco/110510/ Sat, 22 Feb 2020 07:36:15 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110510
Μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) δέχτηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

The post Αρχιεπίσκοπος: «Απόφαση – σταθμός η εγγραφή της ψαλτικής τέχνης στην UNESCO» appeared first on Dogma.

]]>
Η απόφαση ελήφθη στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) κατά τη 14η ετήσια συνεδρίασή της στην Μπογκοτά (9-14 Δεκ. 2019, Κολομβία).

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την απόφαση «σταθμό» και ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για το αποτέλεσμα: «Είναι μια μεγάλη επιτυχία σας, με την ιδιαίτερη συμβολή της Υπουργού κ. Μενδώνη, που έχει τέτοιες ευαισθησίες. Οτιδήποτε συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ψαλτικής στο διεθνές περιβάλλον είναι σημαντικό και οφείλουμε να το επικροτούμε».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν στον Αρχιεπίσκοπο ζητήματα της ιεροψαλτικής κοινότητας πριν την αποψινή εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή (στις 18:30), όπου η κ. Μενδώνη θα επιδώσει στην Ομοσπονδία το αποδεικτικό της εγγραφής στην UNESCO.

«Το θεσμικό πλαίσιο είναι παρωχημένο γι’ αυτό και προτείνουμε της σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει εκ νέου μια ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους ιεροψάλτες μας» είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Πολίτης, ζητώντας παράλληλα τον σχεδιασμό ενός προγράμματος κοινών δράσεων με την Ι. Σύνοδο για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις αγωνίες της ιεροψαλτικής κοινότητας και με κάθε τρόπο θα της συμπαρασταθεί. «Το πνεύμα που επικρατεί σήμερα είναι αντιεκκλησιαστικό. Δεν θέλουμε χρήματα από την Πολιτεία, παρά ζητάμε να δούμε την Εκκλησία να “κινείται”. Τη λιγοστή περιουσία που της έχει απομείνει, οφείλει να την κάνει πνεύμα, δηλαδή φιλανθρωπία, ιεροσύνη, αγάπη.

Κι οφείλει να βρει τρόπους ώστε να μπορεί να αμείβει και τον ψάλτη. Θα έρθει ο καιρός που η Εκκλησία δεν θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Γι’ αυτό, η Πολιτεία οφείλει να μας αφήσει να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου». Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τα μέλη της Ομοσπονδίας να κάνουν χρήση της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής (Κ. Παλαμά 7), ενώ ζήτησε ένα υπόμνημα με τα αιτήματα των ιεροψαλτών, που θα αποτελέσει αρχή συζήτησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα – Βίλλη Φωτοπούλου που επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο αντίγραφο αποδεικτικό της εγγραφής της ψαλτικής τέχνης στην UNESCO.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε στο γραφείο του τον Αγγλικανό επίσκοπο Γιβραλτάρ κ. Robert Innes, καθώς και μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Νέα Παιδεία».

ρεπορτάζ: Γιώργος Μυλωνάς
φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

 

The post Αρχιεπίσκοπος: «Απόφαση – σταθμός η εγγραφή της ψαλτικής τέχνης στην UNESCO» appeared first on Dogma.

]]>
Πόσο Τίμιο Ξύλο σώζεται σήμερα https://www.dogma.gr/diafora/poso-timio-ksylo-sozetai-simera/110496/ Fri, 21 Feb 2020 11:31:14 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110496
Άραγε πόσα τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, υπάρχουν σήμερα στον κόσμο; Αυτή είναι σίγουρα μια ερώτηση που έχει κατά καιρούς περάσει από το μυαλό όλων μας, τη στιγμή που παρουσιάζονται διάφορα τμήματα Τιμίου Σταυρού.

The post Πόσο Τίμιο Ξύλο σώζεται σήμερα appeared first on Dogma.

]]>
Το ερώτημα για το πόσο Τίμιο Ξύλο υπάρχει, κλήθηκε να απαντήσει το 1961 το πόνημα του Anatole Frolow υπό τον τίτλο: La relique de la Vraie Croix. Recherches sur le développement d’un culte, στα ελληνικά: Το λείψανον του Αληθούς Σταυρού. Έρευνες επί της εξελίξεως μίας λατρείας.

Το έργο αυτό για το Τίμιο Ξύλο εκδόθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στο Παρίσι. Στο βιβλίο του, ο Anatole Frolow έχει καταχωρήσει κάθε παραπομπή σε τεμάχιο Τιμίου Σταυρού, που απαντάται είτε σε πρωτογενείς πηγές, πχ Πατέρες της Εκκλησίας, είτε σε δευτερεύουσες πηγές, όπως μητρώα θησαυρών εκκλησιών, απογραφές κινητών αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης Μητροπόλεων, Πατριαρχείων, Ιερών Μονών κτλ.

σταυρό

Η εύρεση και η αναγνώριση του Τιμίου Σταυρού, τοιχογραφία, 1452-66, Piero della Francesca, Arezzo. Αριστερά, απεικονίζεται η  εύρεση των τριών σταυρών, ενώ δεξιά η αναγνώριση του Τιμίου Σταυρού δια θαύματος. Ο Frolow προσφέρει επίσης σε αυτό το βιβλίο μια εικόνα για την κατανομή των τεμαχίων από το Τίμιο Ξύλο στην Ευρώπη.

Επίσης, προχωρά και σε μια ανάλυση για το πόσο σημαντικός ήταν ο Τίμιος Σταυρός για τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Μάλιστα, κατά την ιχνηλάτηση και καταγραφή των αναφορών σε λειψανοθήκες του Τιμίου Σταυρού, ο Frolow βρίσκει μια πολύ ενδιαφέρουσα κατανομή στο χρόνο.

Από τον πέμπτο μέχρι τον έβδομο αιώνα, εντόπισε μόλις πενήντα τέσσερις αναφορές. Μετά το δωδέκατο αιώνα, πιθανότατα εξαιτίας των σταυροφοριών και την επιστροφή των προσκυνητών από τους Αγίους Τόπους, οι αριθμοί αυξάνονται σχεδόν δραματικά.

Στν 12ο αιώνα συναντάμε 162 αναφορές και 260 στο 13ο αιώνα. Κατά την εξέταση αυτών των αναφορών και διευρευνώντας τις σταυροθήκες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, η εκτίμηση του Frolow είναι ότι οι περισσότερες από τις σταυροθήκες αυτές που επιβιώνουν μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι μεταγενέστερες του δέκατου αιώνα. Ο Anatole Frolow εντόπισε συνολικά 1150 αναφορές σε σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού, αλλά βέβαια μετά το 1961 πιθανότατα κάποιες άλλες σταυροθήκες μπορεί να έχουν έρθει στο φως, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, πχ Ρωσία, όπου ο συγγραφέας ίσως δεν είχε τότε πλήρη πρόσβαση στις πηγές.

Ως ένα παράδειγμα μίας τέτοιας αναφοράς του βιβλίου, η σταυροθήκη με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους και χρησιμοποιείται από τη λειψανοθήκη ως φόντο του ιστότοπού της φέρει τον αριθμό 886 με περίπου μία σελίδα περιγραφής.

Σταυροθήκη με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και άλλα λείψανα, η οποία αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας: Ήμουν παράλυτος – Με έσωσε η Παναγία

 

The post Πόσο Τίμιο Ξύλο σώζεται σήμερα appeared first on Dogma.

]]>
Αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμους ρεβυθοκεφτέδες https://www.dogma.gr/diafora/agioreitiki-syntagi-gia-pentanostimous-revythokeftedes/110490/ Fri, 21 Feb 2020 10:31:03 +0000 https://www.dogma.gr/?p=110490
Οι αγιορείτικοι ρεβυθοκεφτέδες είναι μια εύκολη και συγχρόνως νηστίισμη συνταγή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανική για την περίοδο της σαρακοστής που έρχεται και όχι μονο, καθώς τα ρεβύθια είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Επιπλέον, είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

The post Αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμους ρεβυθοκεφτέδες appeared first on Dogma.

]]>
Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τους ρεβυθοκεφτέδες σημειώστε μια χρήσιμη συμβουλή: Δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αγιορείτικους ρεβυθοκεφτέδες είναι επίσης απλά.

2 κούπες ρεβίθια, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνιθο, 1 ματσάκι δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λάδι,αλεύρι.

Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά. Aν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο με φέτες λεμόνι και σος από ταχίνι.

Διαβάστε επίσης: Σαρακοστιανός μουσακάς από τον «αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

 

The post Αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμους ρεβυθοκεφτέδες appeared first on Dogma.

]]>