Σαν σήμερα 04 Μαΐου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Μαΐου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Πελαγίας της από Ταρσού (†290), Αφροδισίου, Αντωνίνου, Αντωνίου, Λεοντίου, Μακρόβιου, Μίλδα, Ουαλεριανού και του λοιπού αγίου πλήθους των συν αυτοίς εν Σκυθουπόλει (Συρίας) μαρτυρησάντων. Οσίων Αθανασίου επισκόπου Κορίνθου, Ιλαρίου του θαυματουργού, Νικηφόρου ηγουμένου Μηδικίου και Νικηφόρου, του εν Άθω.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 04 Μαΐου.

1471 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων, του εμφύλιου πόλεμου, που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αι. ανάμεσα στους Οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ, για τη διαδοχή του θρόνου, ο Εδουάρδος Δ νικά το στρατό των Λάνκαστερ και σκοτώνει τον Εδουάρδο Πρίγκιπα της Ουαλίας, στη μάχη του Τιούκσμπερι.

1493 Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ μοιράζει μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας το «Νέο Κόσμο», με τη «Διαχωριστική Γραμμή».

1626 Ο Ολλανδός εξερευνητής Πέτερ Μίνουιτ φτάνει στη Νέα Ολλανδία, το σημερινό Μανχάταν.

1772 Γεννιέται στη Γερμανία ο Φρίντριχ Άρνολντ Μπροκχάους, εκδότης του ομώνυμου εγκυκλοπαιδικού λεξικού.

1776 Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την κυριαρχία του βρετανικού θρόνου.

1812 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το νησί της Ρόδου.

1905 Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.

1912 Η Ρόδος καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς.

1927 Ιδρύεται στο Χόλυγουντ η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ. Από το 1929 και μετά θα απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ.

1931 Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή, σημαίνοντας την αρχή του τέλους για την «καριέρα» του διάσημου κακοποιού.

1952 Ιδρύεται εργοστάσιο σπίρτων στη Ρόδο και ανάβει η μάχη με τους Σουηδούς, που έχουν το μονοπώλιο.

1953 Ο Έρνεστ Χεμινγουέι παίρνει το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

2001 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054. Η επίσκεψή του έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Στεφανόπουλου και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας.

TOP NEWS