Σαν σήμερα 18 Μαΐου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Μαΐου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Θεοδώρου επισκόπου Ρώμης. Μαρτύρων Βενεδήμου, Παυλίνου, Ηρακλείου, Διονυσίου και Χριστίνης των εξ Αθηνών, (γ΄αι.) Ανδρέου και Παύλου των εκ Μεσοποταμίας. Ιουλιανού. Πέτρου Αλεξανδρίας (Γαλακτίας). Θεοδότου, Τεκούσης και των συν αυτοίς εν Αγκύρα Παρθένων: Αλεξάνδρας, Ευφρασίας, Θεοδότης, Ιουλίας, Κλαυδίας, Ματρώνης και Φαεινής. Οσίων Στεφάνου Α` πατριάρχου Κων/πόλεως, Μαρτινιανού του εν τοις Αρεοβίνδου και Αναστασώς της εν τοις Λευκαδίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Μαΐου.

332 Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος αποφασίζει να μοιραστούν δωρεών τρόφιμα σε όλους του κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.

1593 Σαν σήμερα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον θεατρικό συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου, ύστερα από καταγγελία του συγγραφέα Τόμας Κιντ, ότι ανήκει σε αίρεση.

1642 Ιδρύεται από Γάλλους αποίκους στον Καναδά η πόλη του Μόντρεαλ.

1804 Ο Ναπολέοντας ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Γαλλίας.

1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της μέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.

1868 Σαν σήμερα γεννιέται ο Τσάρος Νικόλαος Β.

1910 Ο κομήτης του Χάλεϊ περνά σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη.

1920 Σαν σήμερα γεννιέται ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β στην Πολωνία. Το 1978 έγινε ο πρώτος μη Ιταλός πάπας εδώ και 455 χρόνια.

TOP NEWS