Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο λαός μας υποφέρει από τη βουλιμία της Τουρκίας

  • Dogma
Κύπρου

Δεν μπορεί το 18% να προεδρεύει του 82%, δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, τασσόμενος εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας.

“Να μην επιμένουν στην εκ περιτροπής προεδρία εκτός εάν μας αποδείξουν ότι σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου το 18% βγάζει Πρόεδρο της χώρας εκείνης. Τότε να πάμε φανερά να ψηφίσουμε τον (Τ/κ ηγέτη Μουσταφά) Ακιντζί Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε την Κυριακή ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε ομιλία του στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, όπου προέστη του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, που πραγματοποιήθηκε, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βελγίου Αθηναγόρου, Βόστρων Τιμοθέου και Τιργοβιστίου Νήφωνος και του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του αργότερα και ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν τις ανησυχίες του τις έχει μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως έχει πει πολλές φορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων ότι αυτά δεν περνούν από λαό, για να σημειώσει πως αυτά τα καταλαβαίνουν όλοι.

“Και μου είπε πολλές φορές ο Πρόεδρος: Μα θα φέρω πράγματα που δεν περνούν από λαό; Δεν θα φέρω. Αλλά εμείς τα λέμε να τα ξέρει ο λαός, να αποφασίσει ο λαός ούτως ώστε όταν θα έλθει η ώρα θα έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις”, είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ερωτηθείς για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως “είναι πολύ ανεδαφικό και απαράδεκτο το 18% να βγάζει Πρόεδρο. Αν μου πουν μια χώρα που το 18% βγάζει Πρόεδρο να πάω φανερά να ψηφίσω τον Ακιντζί Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ασφαλώς (αυτά) είναι κόκκινες γραμμές για την Εκκλησία, πιστεύω και για το λαό μας”, ο οποίος θα αντιδράσει και θα τα απορρίψει, ανέφερε.

Για το θέμα των εποίκων, είπε πως “εμείς για ανθρωπιστικούς λόγους λέμε όσοι έχουν παντρευτεί με Τ/κ να μην τους χωρίσουμε, να μείνουν εδώ. Οι υπόλοιποι πρέπει να φύγουν”.

Ερωτηθείς αν έχει πληροφόρηση πως βρισκόμαστε κοντά σε λύση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε ότι είμαστε κοντά σε λύση “όταν ακούω τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ομιλούν για τις πραγματικότητες. Το θεωρώ απαράδεκτο. Ποιός πρόσφυγας θα πάει να ψηφίσει όταν την περιουσία του την έχουν οι Τούρκοι για δική τους και λένε είναι δικά μας, δεν θα τα πάρετε πίσω;”, διερωτήθηκε.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει Κύπριος που μπορεί να ψηφίσει υπέρ αυτών πραγμάτων ότι οι περιουσίες των προσφύγων μας και τα σπίτια τους ανήκουν στους Τουρκοκύπριους, διότι τα πήραν με τη δύναμη των όπλων. Αποκλείεται”, σημείωσε.

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως “έχουμε πει και στην Κυβέρνηση και προς τους αρχηγούς των κομμάτων (ότι) δεν περνά από το λαό δημοψήφισμα εάν δεν δικαιωθούν οι προσφυγές μας και εάν δεν θα φύγουν οι έποικοι”.

“Ο λαός μας υποφέρει από τη βουλιμία της Τουρκίας, που θέλει τα πάντα και χωρίς ντροπή μιλούν όλοι οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβερνήσεως για τις πραγματικότητες που υπάρχουν στην Κύπρο. Και οι πραγματικότητες δεν είναι άλλες από τα σπίτια και τις περιουσίες των προσφύγων μας, που θεωρούν δικές τους”, σημείωσε.

Και επιμένουν, ανέφερε, “να τους μεταβιβάσουμε δωρεάν τα σπίτια και τις περιουσίες των προσφύγων μας. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα τους τα χαρίσουμε. Είναι δικά μας, τα διεκδικούμε και θα τα πάρουμε όσος χρόνος και εάν περάσει και εν ανάγκη μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως “δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε ούτε μια σπιθαμή από την ευλογημένη γη μας”.

“Έβαλε στόχο η Τουρκία να διχοτομήσει το νησί μας. Δεν θα τα καταφέρει και ας μην κινδυνολογούν μερικοί από τους ηγέτες μας. Θα υπάρχει διχοτόμηση εάν την υπογράψουμε εμείς. Ώσπου δεν υπογράφουμε εμείς, το ψευδοκράτος του Ντενκτάς θα παραμείνει ψευδοκράτος, όσοι και εάν το αναγνωρίσουν”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για αυτό πρέπει, σημείωσε, “όπως η Τουρκία έβαλε στόχο για τη διαίρεση του νησιού μας και τα κατάφερε με την εισβολή, έτσι να αντισταθούμε και εμείς να παραμείνει ψευδοκράτος το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, χωρίς να τους δώσουμε την υπογραφή μας”.

“Αυτά πρέπει να έχει κατά νου και η ηγεσία μας και ο λαός μας. Πρέπει να σταθούμε στις αγωνιστικές επάλξεις”, ούτως ώστε να μην επιτρέψουμε οι ισχυροί της γης να μας διαιρέσουν, πρόσθεσε.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε επίσης στην ομιλία του πως οι εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών των χωρών που είναι μέλη της ΕΕ βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο για να συμμετάσχουν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

“Εδώ δυστυχώς που οι ισχυροί της γης σίγουρα για συμφέροντα δικά τους προκάλεσαν επαναστάσεις μέσα σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες και κινδυνεύει ο Χριστιανισμός”, επεσήμανε.

“Η Μέση Ανατολή ήταν η κοιτίδα του Χριστιανισμού. Εδώ γεννήθηκε ο Χριστιανισμός και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν να εξαφανίσουν τον Χριστιανισμό από την κοιτίδα του”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Υπογράμμισε πως «εμείς ως Εκκλησία εγείρουμε και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε φωνή και μάλιστα θα απευθυνθούμε προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, εκεί που αποφασίζουν οι ισχυροί της γης, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον αλλά και στη Μόσχα».

«Η Ορθοδοξία θα επιμένει να επέμβουν όλοι για να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή και να παραμείνει ο Χριστιανισμός στη δική του γη, εκεί που γεννήθηκε. Έχουμε υποχρέωση ως Ορθοδοξία να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι για να επιτύχουμε το σωστό, να επιτύχουμε εκείνο που θέλει ο Θεός. Το θέλημα του Θεού πρέπει να πρυτανεύσει παντού”, ανέφερε.

«Αυτά είδαμε αυτές τις ημέρες με τους Αδελφούς, ανταλλάξαμε απόψεις και χαράξαμε γραμμή γιατί η Εκκλησία του Χριστού είναι μια. Είμαστε όλοι ενωμένοι προς την ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “ματαιοπονούν εκείνοι που νόμιζαν ότι μπορούσαν να διώξουν τον Χριστιανισμό από την κοιτίδα του”.

Ερωτηθείς αργότερα από δημοσιογράφο αν θα υπάρξει κάποια αποστολή της Εκκλησίας σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είχε εισηγηθεί στο συνέδριο της Μέσης Ανατολής πως “πρέπει να πάμε στα τρία κέντρα λήψεως αποφάσεων σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Μόσχα”.

“Εγώ εισηγήθηκα να πάνε οι Πατριάρχες της Μέσης Ανατολής και εγώ και να απαιτήσουμε ο πόλεμος να σταματήσει και οι Χριστιανοί να μείνουν στις πατρογονικές τους εστίες και όσοι έφυγαν να τους διευκολύνουν να έλθουν πίσω και να ζήσουν στη γη των πατέρων τους”, είπε.

Πηγή: Εκκλησία Κύπρου

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ