Η Μόσχα συκοφαντεί το Φανάρι για απέλαση ρώσων μοναχών!

  • Δόγμα

Το Πατριαρχείο Μόσχας επιτίθεται και πάλι στο Φανάρι.

Του Αναστασίου Μαρίνη, Ιστορικού

Η επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος, 27, 28 και 29 Μαΐου, έχει προκαλέσει τρυγμούς στο ρωσικό Πατριαρχείο.

Ο γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ντμίτρι Σαφόνοφ, με δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS, τόνισε ότι «η Ρωσική Εκκλησία εκφράζει φόβους για βίαιη εκδίωξη Ρώσων μοναχών από το Άγιον Όρος», συκοφαντώντας το Φανάρι.

Ο Σοφόνοφ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προγραμματίζει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στα τέλη Μαΐου και ίσως αυτό να συμπέσει με αστυνομικές ενέργειες που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία κατά των μοναχών της μονής Εσφιγμένου που διαφωνούν με την πολιτική του Βαρθολομαίου. Δεν εννοώ ότι η μονή Εσφιγμένου ακολουθεί τη σωστή γραμμή, αλλά αυτό είναι μια ξεχωριστή κουβέντα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο, απλά για μια πολιτική έξωση μοναχών, βίαια, με τη χρήση ειδικών μέσων. Και φοβόμαστε ότι το ίδιο απειλεί και τον ρωσικό μοναχισμό, τους Ρώσους μοναχούς στο Άγιον Όρος».

Βέβαια, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, πολλές στάθηκαν οι αφορμές και οι εξάρσεις του ρωσικού επεκτατισμού και του φανατικού πανσλαβισμού στον Άθωνα.

Σημαίες που υμνούν την πάλαι ποτέ Τσαρική Ρωσία, συνθήματα που ανήκουν σε ρωσικές αυτονομιστικές οργανώσεις, σύμπραξη ρώσων αυτονομιστών με τους φανατικούς ΓΟΧ, που έχουν καταλάβει τη Μονή Εσφιγμένου και η άρνηση του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, κατά τη Λιτανεία της εικόνας «Άξιον Εστί» στις Καρυές, τη Δευτέρα του Πάσχα, να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είναι μερικά απ᾿ όσα θορύβησαν τόσο το Φανάρι όσο και την Ελληνική Πολιτεία, η οποία έσπευσε να ενισχύσει το αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Όρους και να στελεχώσει καλύτερα την όλη αστυνομική παρουσία εντός αυτού. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα έλαβαν χώρα ακόμη και συναντήσεις αρμοδίων Υπουργών για το θέμα, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί διακριτικά.

Την ίδια ώρα, το Πατριαρχείο της Μόσχας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει απομονωθεί από το σύνολο, σχεδόν, της παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας, χάνοντας παραδοσιακά «φιλικές» Εκκλησίες προς αυτό, ως η Πολωνία. Το αποκορύφωμα δε που έπληξε το γόητρό του ήταν η πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου της Σερβίας, η απόφαση του οποίου να αποδεχθεί την αναγνώριση από πλευράς Φαναρίου της λεγόμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» οδήγησε τη Ρωσία στο περιθώριο των εκκλησιαστικών εξελίξεων.

Ο ρωσικός επεκτατισμός στο Άγιον Όρος, παρά τις δηλώσεις του Πατριαρχείου Μοσχας για φόβο δήθεν εκδίωξης ρώσων μοναχών, είναι υπαρκτός και ενισχύεται καθημερινά, με αποκορύφωμα τη Μονή Εσφιγμένου, που, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις πλείστων όσων Αστικών Δικαστηρίων, τελεί υπό κατάληψη από φανατικούς ΓΟΧ μοναχούς και ασφαλώς με επίκεντρο τη ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, όπου εντός αυτής συνυπάρχουν ρώσοι και ουκρανοί συμμοναστές.

Διαβάστε επίσης:

TOP NEWS