Ιστορικό συλλείτουργο συμφιλίωσης – Σερβίας: Πληγή το σχίσμα που περιμέναμε να επουλωθεί – Αχρίδος: Ευχαριστούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο- Βίντεο – Φωτογραφίες

  • Dogma
σερβίας

Μια ιστορική στιγμή έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη 19 Μάϊου 2022,  στον ασφυκτικά γεμάτο από πιστούς Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, στο Βελιγράδι.  Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, 55 ολόκληρα χρόνια για την ακρίβεια, γράφτηκε μια νέα σελίδα. Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος συλλειτούργησε με τον  τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, σε μια κίνηση αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, καθώς από το 1967, η Εκκλησία της Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των Σκοπίων.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία της Σερβίας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο λαμπροφόρο κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου…Η χαρά μας είναι αμέτρητη…Είμαστε ένα στον Χριστό, ένα στην Εκκλησία και αυτή η απάντηση των αδελφών δείχνει ότι οι καρδιές των ενάρετων λαών μας χτυπούν με το ρυθμό του Χριστού, μας δείχνει ότι ο Κύριος μας ελέησε!…Η ενότητα στην πίστη και στην παράδοση της Εκκλησίας πηγάζει από τη Θεία Λειτουργία, φανερώνεται και επιβεβαιώνεται σε αυτήν. Είμαστε ένα εν Χριστώ χωρίς υπόλοιπο όταν κοινωνούμε από το ίδιο ποτήριο”, τόνισε κατά την ομιλία του ο ο Πατριάρχης Σερβίας, συμπληρώνοντας με νόημα ότι στόχος του είναι η ενότητα  “άσχετα με το ότι οι δυνάμεις αυτού του κόσμου έχουν τους στόχους τους”.

Ο κ Πορφύριος υπογράμμισε επίσης ότι η Εκκλησία είναι μία γιατί ο Θεός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας και ότι με μία πίστη οικοδομούμε την ενότητα. “Δεν υπάρχει ενότητα χωρίς πίστη στον Τριαδικό Θεό…………. Αυτό ισχύει για όλη την Ορθοδοξία. Γιατί ομολογούμε να πιστεύεις στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Πρώτα από όλα, είναι μία, γιατί είναι ένας ο Κύριος στον οποίο εμείς πιστεύουμε”.

Καταλήγοντας δε, ο Πατριάρχης Σερβίας χαρακτήρισε το σχίσμα » πληγή  που πονούσε και περιμέναμε να επουλωθεί. Η πληγή στο σώμα του Χριστού δεν μπορεί να γιατρευτεί μόνο με τις δυνάμεις μας, είναι θαύμα Θεού, είναι δώρο Θεού».

Αχρίδος Στέφανος: Το συλλείτουργο δείγμα της ενότητας των δύο εκκλησιών – Ευχαριστούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος  στην αντιφώνησή του, ως ήταν αναμενόμενο εξέφρασε την  αμέτρητή χαρά του για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Σερβίας και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επίσης και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αναγνώριση και αποδοχή σε «ευχαριστιακή κοινωνία».

«Σε αυτόν τον υπέροχο ναό, το συλλείτουργο δείχνει την ενότητα των δύο εκκλησιών μας και την ενότητα με όλες τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέφανος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την απέραντη χαρά μας αυτή την περίοδο του Πάσχα. Όσο χαιρόμαστε για τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, χαιρόμαστε ως λαός και ως Εκκλησία σήμερα γιατί, για εμάς, σήμερα υπάρχει ένα νέο Πάσχα, η αποκατάσταση της κανονικής και ευχαριστιακής κοινωνίας στην ορθόδοξη πληρότητά της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλείτουργο συμμετείχαν οι Αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, οι οποίο συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο στο Βελιγράδι, καθώς επίσης και οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας, αλλά και πλήθος κόσμου που είχε ανταποκριθεί στο σχετικό κάλεσμα  που είχε απευθύνει τις προηγούμενες ημέρες το Πατριαρχείο Σερβίας.

Μετά το συλλείτουργο, ακολούθησε ένα πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, το οποίο προσέθεσε μια επιπλέον χαρμόσυνη νότα στην ιστορική αυτή ημέρα.

Δείτε όλο το βίντεο με το συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Αρχιεπισκοπής Αχρίδος: Αποδέχθηκε την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας – Ευχαριστίες προς το Φανάρι

TOP NEWS