Συνάντηση Τσίπρα- Βαρθολομαίου: Έλληνας Πρωθυπουργός στη Χάλκη μετά από 86 χρόνια

  • Dogma
τσίπρας

Στις 6 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και όχι στην Κωνσταντινούπολη, όπως αρχικά είχε δηλώσει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το dogma.gr επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Νίκο Παπαχρήστου, ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στις 6 Φεβρουαρίου τιμάται Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Στο πλαίσιο αυτό έχει ο οριστεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά από 86 ολόκληρα χρόνια ο οποίος θα ανέβει στο «Λόφο της Ελπίδας», όπου βρίσκεται η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς ο τελευταίος Έλληνας Πρωθυπουργός που βρέθηκε εκεί ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το κρίσιμο τετ-α -τετ

Βαρύνουσας σημασίας και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, μετά και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει «ανοιχτά μέτωπα» με την Εκκλησία, καθώς συνεχίζεται ο διάλογος για τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές.

Το Φανάρι έχει εξαρχής εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο «καυτό αυτό θέμα» και προς αυτή την κατεύθυνση είχε προ ημερών ανακοινώσει την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Μόνο που τώρα η συνάντηση θα είναι …υψηλότερου επιπέδου, καθώς φαίνεται να αναλαμβάνει δράση ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένει ακόμα να λάβει το σχέδιο νόμου, όπως είχε υποσχεθεί στην τελευταία τους συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου…

Σκληρή στάση κρατούν και Ιεράρχες και Ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, οι οποίοι διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία την έντονη αντίδρασή τους στην προωθούμενη συμφωνία. Μια αντίδραση η οποία κορυφώθηκε προ εβδομάδων, όταν ο υπουργός Παιδείας ματαίωσε την προκαθορισμένη συνάντησή τους, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

 

 

 

 

TOP NEWS