Τί αποκαλύπτει για τον γέροντα Παΐσιο η συμμαθήτριά του

  • Dogma
Παΐσιο

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Γέροντα Παΐσιου, πριν την αγιοκατάταξή του, αλλά και από τον καιρό που ήταν ακόμη κοσμικός και έφερε το όνομά Αρσένιος Εζνεπίδης, έχουν φέρει στο φως της δημοσίοτητας άνθρωποι που τον γνώρισαν και τον έζησαν από πολύ κοντά.

Ο Γέροντας Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Ενζεπίδης, γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, σε ένα χωριό νότια της Καισαρείας και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας.

Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του χωριού και ο νονός του, Αρσένιος, ο ιερέας της ενορίας. Λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του, η ανταλλαγή πληθυσμών που ξερίζωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ανάγκασε και την οικογένειά του να εγκατασταθεί στην Κόνιτσα. Μάλιστα, λέγεται ότι καθώς βρίσκονταν εν πλω ένας επιβάτης λίγο έλειψε να σκοτώσει το βρέφος πατώντας το.

Η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα και για μικρό χρονικό διάστημα διέμεινε στο λιμάνι του Πειραιά. Αργότερα, ταξίδεψε από εκεί στην Κέρκυρα, όπου και εγκαταστάθηκαν μόλις για ενάμιση χρόνο.

Από εκεί μετακόμισαν στην Ηγουμενίτσα για να εκγατασταθούν τελικά στην Κόνιτσα, όπου και ο μικρός Αρσένιος τελείωσε το σχολείο και έλαβε το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο».

Στο βίντεο που ακολουθεί και το οποίο είναι πριν από την αγιοκατάτξη του Γέροντα μιλά μια συμμαθήτρία του, η γιαγιά  Βεατρίκη Καλαϊτζή.

 

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο «Σεφ» του Αγίου Όρους

TOP NEWS