Dogma

Ανασκόπηση 2016: Η Αρχιεπισκοπή μέσα από τις εικόνες

Αποχαιρετούμε το 2016 παρουσιάζοντας τα κυριότερα γεγονότα της χρονιάς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως τα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Χρήστου Μπόνη.

Η ανασκόπηση εκκλησιαστικών γεγονότων της Αρχιεπισκοπής για το 2016 περιλαμβάνει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές αποτυπωμένες από την κάμερα του φωτογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του γνωστού φωτορεπόρτερ κ. Χρήστου Μπόνη και την επιμέλεια της δημοσιογραφικής ομάδας του dogma.gr.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

06/01: Στον ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης, πολιτειακών παραγόντων, κληρικών και λαϊκών κατευθύνθηκαν στην παραλία του Φλοίσβου όπου τελέσθηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων.

11/01 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

02/02: «Χαίρομαι να βλέπω αυτήν την ποικιλία δραστηριοτήτων για τη νεότητα, γιατί αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν και να έχουν διέξοδο», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής για τους ιερείς που διακονούν στον τομέα αυτό.

06/02: Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

08/02: «Οι αξίες δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα και προσπάθεια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού.

ΜΑΡΤΙΟΣ

06/3: Συμβολική επίσκεψη, στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι, μέρες τώρα, στο Λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποίησε, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

08/03: Έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

08/06: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

10/03: Νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου με 62 ψήφους, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ρέμπελο.

12/03: Χειροτονία Μητροπολίτη Καρπενησίου Γεωργίου στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

20/03: Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου και των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

16/04: Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και ο Πάπας επισκέφθηκαν τον καταυλισμό των προσφύγων στην Μόρια Λέσβου και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση.

16/04: Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος «παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία στην κρίση», εξέφρασαν στην κοινή τους διακήρυξη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.

16/04: Οι τρεις Προκαθήμενοι εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για την τραγική κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού», σημειώνουν, «απαιτεί αλληλεγγύη, γενναιοδωρία και άμεση πρακτική διάθεση πόρων».


ΜΑΪΟΣ

19/05: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

23/05: Στην ανάγκη να τιμώνται τα εκκλησιαστικά σύμβολα και οι μορφές των ηρώων της επανάστασης που αποτελούν σωστά πρότυπα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Βελεστίνο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος περιηγήθηκε στα «γευστικά περίπτερα» και στην συνέχεια ξεκίνησε η μουσικοχορευτική εκδήλωση , την οποία παρουσίασε ο Θοδωρής Σδρούλιας. Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσική από παραδοσιακή Βλάχικη ορχήστρα, χορούς της Βλαχόφωνης Ελλάδος.

23/05 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανθεσσαλική Ιερατική Σύναξη.

ΙΟΥΝΙΟΣ

04/06: Τα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.


07/06: Παρουσία Προέδρου Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

07/06: Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο κι αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση ελεύθερη στο κοινό, με τίτλο «7 Γυναίκες τραγουδούν για το μουσείο της Θήβας», με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν και τη συμμετοχή των: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα.


10/06: Στον εσπερινό στην ιερά μονή Παναγίας Άξιον Εστίν στην περιοχή Βαρνάβα χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

16/06: Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός, όχι μόνο της χρονιάς, αλλά των τελευταίων αιώνων, έλαβε χώρα στην Κρήτη στα μέσα του Ιουνίου. Πρόκειται για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από τις πρώτες ημέρες, όμως, στην Κρήτη, φάνηκε ότι θα λείπει η ενότητα, αφού τέσσερις από τους δεκατέσσερις Προκαθημένους των ορθοδόξων Εκκλησιών, οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, αποφάσισαν για τους δικούς τους λόγους να μη συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Σημαντικό είναι, ωστόσο, το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αφού αναφερόταν σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η νηστεία, ο γάμος και τα θέματα που προκύπτουν, αλλά και προβλήματα της που απασχολούν σήμερα την κοινωνία, όπως είναι η βία, η εγκληματικότητα, η σχέση της Εκκλησίας με την πολιτική, η οικολογική κρίση, η σχέση της Χριστιανικής πίστης με την επιστήμη, ο πόλεμος και οι πρόσφυγες.

29/06: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

02/07: Με ιδιαίτερες τιμές ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών. Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε ευχαριστήρια Δέηση για την επαναλειτουργία του Ναού.

 

11/07: «Έρχομαι με συγκίνηση και συντριβή καρδιάς». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου φθάνοντας στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

15/07: Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος εξήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Εκκλησία.

05/09: Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση «Μικρασία: Φεύγαμε και για σένα λέγαμε», που διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της.

29/09: Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για τη νέα Δικαστική χρονιά.

30/09: Στον πανηγυρικό εσπερινό στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την εορτή του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού, προστάτου των ιεροψαλτών.

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

03/10: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον αγιασμό στη Βουλή για την έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΖ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

04/10: Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των λειψάνων 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas, το οποίο καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, τον Ιούλιο του 1974.

05/10: Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκε εκτάκτως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών.

19/10: Στη Μύκονο πρώτη φορά Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εορτή του Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου της νήσου.

22/10: Ο Αρχιεπίσκοπος στο 4ο Τακτικό Συνέριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

25/10: «Ως Πνευματικός Πατέρας δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, ομωνύμου Δήμου.

28/10: Επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί του Αγίου Ευστρατίου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

01/11: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον αγιασμό που τελέσθηκε για την ανέγερση του Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου κοινωνικής φροντίδας στο Ίλιον.

10/11: Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

11/11: Ο Αρχιεπίσκοπος παραβρέθηκε στην ειδική εκδήλωση βράβευσης των παιδιών του «Φάρου» της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

15/11: Ο Αρχιεπίσκοπος στο προεδρικό μέγαρο για το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Μπάρακ Ομπάμα.

29/11: Στο πλευρό της Εκκλησίας τάχθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

20/12: Χαιρετισμό στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η οποία συνεδρίασε με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της Διασποράς» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Πρόκειται, άλλωστε, για μία ιστορική στιγμή για την Ελληνική Βουλή, αφού είναι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος συμμετέχει σε συνεδρίασή της.

29/12: Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός γευμάτισαν με τα παιδιά του Δημήτρειου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης

30/12: Κοπή Βασιλόπιτας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

30/12: Κοπή Βασιλόπιτας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: DOGMA.GR