Dogma

Η Αρχιεπισκοπή το 2017: Ανασκόπηση μέσα από τις εικόνες

Αποχαιρετούμε το 2017 παρουσιάζοντας τα κυριότερα γεγονότα της χρονιάς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από τις εικόνες. Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τα καλύτερα στιγμιότυπα της Εκκλησίας των Αθηνών.

Η ανασκόπηση εκκλησιαστικών γεγονότων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το 2017 περιλαμβάνει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές αποτυπωμένες από την κάμερα του φωτογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του γνωστού φωτορεπόρτερ κ. Χρήστου Μπόνη και την επιμέλεια της δημοσιογραφικής ομάδας του dogma.gr.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

01/01: Την καθιερωμένη Δοξολογία για την έναρξη της νέας ημερολογιακής χρονιάς τέλεσε το πρωί της 1ης Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπων Πατριαρχείων και ξένων Εκκλησιών, Υπουργών, Βουλευτών, Πολιτευτών, αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κληρικών και λαϊκών.

17/01 Το Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Αλτσχάιμερ της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» επισκέφθηκαν η Φώφη Γεννηματά και ο Αρχιεπίσκοπος.

24/01: Τον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» επισκέφθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μπαλάφα.

28/01: Ο Αρχιεπίσκοπος σε εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να τιμηθούν τα κρατικά σχολεία.

30/01: Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ο ναός ήταν κατάμεστος από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνική Παιδεία».

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

12/02: Ο Αρχιεπίσκοπος σε συνάντηση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Αρχιεπισκοπής στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος.

14/02: Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄και ΣΤ’ τάξης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

15/02: Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

19/02: Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Χειροτονία του Διακόνου Φραγκίσκου Λάβδα σε Πρεσβύτερο.

19/02: Το μουσείο της Αγίας Φιλοθέης εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο.

21/12: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η κοπή της Βασιλόπιτας της Π.Ε.Φ.

23/02: Το «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος και η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

 

 

23/02: Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο.

ΜΑΡΤΙΟΣ

05/03: Επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

08/03: Ιεραρχία: Τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ για την συμπλήρωση πεντηκονταετίας στην Αρχιερωσύνη.

14/03: Μαθήτριες του προγράμματος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός στον Αρχιεπίσκοπο.

Η Μαίρη Χρονοπούλου επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και συνομίλησαν για αρκετή ώρα.

16/03: Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Σχολή Εθνικής Άμυνας και πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η συμβολή του Ιερού Κλήρου στην επανάσταση του 1821».

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στον Αρχιεπίσκοπο.

22/03: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εορτή για την 25η Μαρτίου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ».

23/03: Συμφωνία για συνέχιση του προγράμματος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στήριξης των άνεργων δημοσιογράφων τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ υπεγράφη στην Αρχιεπισκοπή.

29/03: Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών ο Αρχιεπίσκοπος.

31/03: Ο Μανόλης Γλέζος στον Αρχιεπίσκοπο.

31/03: Από την Θεσσαλονίκη 59 μαθητές της β’ τάξης Λυκείου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο και να συνομιλήσουν μαζί του για τα θέματα της επικαιρότητας και ζητήματα που τους απασχολούν.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΜΑΪΟΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ

06/06: Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση «Καθαρός Ασωπός».

06/06: Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

06/07: Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

15/08: Ο Αρχιεπίσκοπος στον ιερό ναό μεγάλης Παναγίας Θηβών,.

26/08: Ειδική εκδήλωση αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη Ιλίου στην πλατεία Αγίου Φανουρίου.

26/08: Στον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου – Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την εορτή του Αγίου Φανουρίου του Θαυματουργού.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

31/10: Ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

09/11: Μαθητές από την Ναύπακτο επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο/.

23/11: Ο Πρέσβης της Ισπανίας στον Αρχιεπίσκοπο.

29/11: Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στον Αρχιεπίσκοπο.

27/11: Ο Αρχιεπίσκοπος στο Διεθνές Συνέδριο για τα Παλίμψηστα του Σινά.

30/11: Επίτιμος Δημότης Ωρωπού ο Αρχιεπίσκοπος.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

05/12: Αρχιεπίσκοπος και Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: DOGMA.GR