Dogma

Έτη πολλά Παναγιώτατε!

Τα ονομαστήριά του άγει σήμερα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και το dogma.gr του εύχεται υγεία, δύναμη και μακροημέρευση, για να συνεχίσει το σπουδαίο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος) Ρούσσας του Δημητρίου, εγεννήθη το έτος 1934 στη Σαλμώνη Πύργου Ηλείας. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1952 οπότε και επέτυχε χωριστά στις εισιτήριες εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέλεξε την Φιλοσοφική Σχολή της οποίας έλαβε το πτυχίο το 1957, υπηρέτησε δε ως άμισθος βοηθός της έδρας της Βυζαντινής Φιλολογίας. Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετήσας ως έφεδρος αξιωματικός στην Ελληνική Αεροπορία. Ταυτόχρονα ενεγράφη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών της οποίας έλαβε το πτυχίο το 1963. Ήδη από το 1959 υπηρετούσε ως Φιλόλογος καθηγητής στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό της «Ελληνικής Παιδείας» όπου εχρημάτισε και Διευθυντής του Γυμνασίου της. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1964 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ και πρεσβύτερος υπό του ιδίου αρχιερέως το 1965 οπότε και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου. Διωρίσθη Προιστάμενος στον ιερό Ναό του αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι το 1974. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του ανέθεσε τη σύνταξη του εποικοδομητικού φυλλαδίου «Φωνή Κυρίου» το οποίο διηύθυνε για εξ χρόνια. Το 1966 παραιτείται από της θέσεώς του ως καθηγητού και τοποθετείται Διευθυντής Κηρύγματος στην Αποστολική Διακονία.

Το 1968 ο τότε αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ρούσσας διορίζεται από την Ιερά Σύνοδο Διευθυντής του Φοιτητικού Θεολογικού Οικοτροφείου, προετοιμάζοντας από εκεί πολλές γενιές θεολόγων και κληρικών της Εκκλησίας. Τη θέση αυτή κράτησε μέχρι την εις επίσκοπο προαγωγή του το 1974. Επί πλέον από το 1968 αναλαμβάνει την ευθύνη των εκδόσεων και του τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας επιτυγχάνοντας σοβαρές και πολυτελείς εκδόσεις. Το 1971 η Ιερά Σύνοδος του αναθέτει την μετατροπή και προετοιμασία του κτιρίου των Υπηρεσιών της καθώς και του Συνοδικού Μεγάρου, όπου μέχρι σήμερα στεγάζεται. Το ίδιο έτος 1971, εωρτάσθηκε η Εθνική 150ετηρίδα και η Ιερά Σύνοδος αναθέτει πάλι στον αρχιμ. Άνθιμο Ρούσσα την ευθύνη για την εκκλησιαστική συμμετοχή στον εορτασμό καθώς και την εκτέλεση προγράμματος φιλοξενίας – ξεναγήσεως των αφιχθέντων εκπροσώπων των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών. Τον Μάιο του 1972 εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος στην εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Βουλγαρίας Μαξίμου.

 

 

Το 1974 στις 13 Ιουλίου, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραιανουπόλεως και Σαμοθράκης. Η χειροτονία του έγινε στις 14 Ιουλίου 1974 στον ιερό Ναό του αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ. Συλλειτούργησαν και παρευρέθησαν οι τότε αρχιερείς, Γυθείου, Δράμας, Μεσογαίας, Κοζάνης, Μαντινείας, Ρόδου, Καρπάθου και Καισαριανής και ο τότε Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Αναστάσιος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.
Στις 30 Ιουλίου 1974 ενθρονίζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2004 η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ως διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β’. Η ενθρόνιση του στη Θεσσαλονίκη έγινε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2004 στον ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, παρόντων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, εκπροσώπων αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πρεσβυγενών και λοιπών Πατριαρχείων και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, και πλήθους αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστησαν επίσης όλαι αι αρχαί της πόλεως, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, ο ευσεβής κλήρος, μοναχοί και μοναχαί, και ο πιστός λαός της πόλεως.