λικά
ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
Κανελογαρίφαλα
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
Εκτέλεση
-
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
- Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
- Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
- Το μίγμα για τη φανουρόπιτα θα μοιάζει με χυλό.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
- Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.
ΨΗΣΙΜΟ
-
- Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου μία ώρα.
- Πριν την βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
- Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά.
Πηγή: https://www.argiro.gr/