Dogma

Τσιζκέικ Καρπούζι: Το δροσερό καλοκαιρινό γλυκό με τις αρχαίες ρίζες

Δροσερό και ακαταμάχητο, το τσιζκέικ καρπούζι είναι το ιδανικό επιδόρπιο για το καλοκαιρινό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου!

Το τσιζκέικ είναι ένα γλυκό με καταγωγή που φτάνει στην αρχαία Ελλάδα, ή τουλάχιστον μια παραλλαγή πολύ κοντινή στη σημερινή του μορφή — και όχι χωρίς λόγο έχει κερδίσει τόσο μεγάλη δημοφιλία!

Η συγκεκριμένη συνταγή για τσιζκέικ καρπούζι, δημιουργία του πρώτου Έλληνα master chef, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη του για εμπνευσμένες και γευστικές προτάσεις.

Υλικά

Για τη βάση μπισκότου

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 300 γρ. μπισκότα βρόμης με κανέλα και τζίντζερ

Για την κρέμα cheesecake

  • 500 γρ. τυρί κρέμα

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

Για τη σάλτσα καρπουζιού

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης

  • 300 γρ. ώριμο καρπούζι (από την καρδιά), πολτοποιημένο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • ¼ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα (προαιρετικά)

Για τη συναρμολόγηση

  • 400 γρ. ώριμο καρπούζι, κομμένο σε μικρά κυβάκια (όχι από την καρδιά, αλλά από το κάτω μέρος για καλύτερη συνοχή)

  • Φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάση μπισκότου
    Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αλέθουμε τα μπισκότα σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα σε φόρμα 24 εκ. με αποσπώμενη βάση, πιέζοντάς το καλά για να σχηματιστεί μια λεία βάση χωρίς χείλη. Βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

  2. Κρέμα cheesecake
    Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με το σύρμα του μίξερ μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού, προσέχοντας να μην κόψει. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου, ισιώνουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα και 30 λεπτά.

  3. Σάλτσα καρπουζιού
    Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον πολτό καρπουζιού με τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τη ζελατίνη και την ενσωματώνουμε στον ζεστό πολτό. Προσθέτουμε βανίλια και προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά.

  4. Συναρμολόγηση
    Αφού σφίξει η κρέμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τα κυβάκια καρπουζιού, έχοντας πρώτα στραγγίξει τυχόν υγρά. Περιχύνουμε με προσοχή τη σάλτσα καρπουζιού ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Επαναφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η σάλτσα σε ζελέ. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα δυόσμου.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση για αυτήν την υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή!

Πηγή: akispetretzikhs