Dogma

Επί τον τύπον: Να σιωπάς τα απαγορευμένα και μη αρέσκοντα στο Θεό

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

«Να σιωπάς τα απαγορευμένα και μη αρέσκοντα στο Θεό». Αποτελεί φράση του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, λέγει περί της φλυαρίας και αργολογίας των χριστιανών: « Να μη λαλείς ακρίτως, να μην κυριεύεσαι από θυμόν ή οργήν» (Οσ. Εφραίμ, Τα Ασκητικά, εκδ Ρηγοπούλου, Θεσσαλονίκη 1996, σελ. 132-133).

Πρόκειται, ασφαλώς, για μεγάλα λόγια, τα οποία δυσκολότερα τείνουν να βρουν εφαρμογή μέσα στον κόσμο, παρά σε ένα μοναχικό περιβάλλον.

Μην ψάχνεις, ο πόλεμος, με διαφορετική πάντοτε έκφανση και αποτύπωση, όπου και αν πας, είναι ο ίδιος.

Σημασία έχει πόσο μπορείς και με ποιο τρόπο να εκφράζεις την ορθοπραξία στην καθημερινότητά σου. Οι ίδιοι οι Πατέρες λέγουν πως «ουχ ο τόπος, αλλ᾿ ο τρόπος» και ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης συμπληρώνει: «Και τα τσακάλια στην Έρημο ζουν, αλλά τσακάλια μένουν».

Η φλυαρία και αργολογία, λοιπόν, η κατάκριση και πολυλογία δεν εκφράζουν και δε συνοδεύον ορθόδοξο χριστιανό που αγωνιά, αδημονεί και αγωνίζεται για τη σωτηρία της ψυχής του. Και, αυτό, ξέρεις, δε χρειάζεται να πας στην Έρημο ή στο μοναστήρι για να το κατανοήσεις επαρκώς.

Άλλωστε, η ακατακρισία αποτελεί μια από τις πλέον έμπρακτες αποδείξεις ότι άρχισες να γεύεσαι έργα μετανοίας στη ζωή σου.

Διαβάστε επίσης: