Dogma

Ανασκόπηση: Η Αρχιεπισκοπή το 2015 μέσα από τις εικόνες

Αποχαιρετούμε το 2015 παρουσιάζοντας τα κυριότερα γεγονότα της χρονιάς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως τα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός σε 50 φωτογραφίες.

Η ανασκόπηση εκκλησιαστικών γεγονότων της Αρχιεπισκοπής για το 2015 από τη δημοσιογραφική ομάδα του www.dogma.gr περιλαμβάνει 50 από τις σημαντικότερες στγμές αποτυπωμένες από την κάμερα του φωτογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του γνωστού φωτορεπόρτερ κ. Χρήστου Μπόνη.

Ιανουάριος, 01: Ευχές του Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη νέα χρονιά.

Ιανουάριος, 6: Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Ιανουάριος, 6: Στο λιμάνι του Πειραιά τελέσθηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων από τον Αρχιεπίσκοπο, παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Πολιτευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, κληρικών και λαϊκών.

Ιανουάριος, 11: Να μοιράσει τον εαυτό του και να προσφέρει σε όσους είναι σε δύσκολη θέση κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τον νεοχειροτονηθέντα π. Αλέξανδρο Καριώτογλου, κατά το μυστήριο της χειροτονίας του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Ιανουάριος, 11: Αρχιεπίσκοπος – Αγ. Νικόλαος Ραγκαβά, «Ο Θεός έδωσε στον καθένα από μας τάλαντα και μας καλεί να τα αυξήσουμε και να τα διαθέσουμε για όλους τους ανθρώπους, για το κοινό καλό και όχι για τον εαυτό μας».

Ιανουάριος, 30: «Να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Πετραλώνων, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Φεβρουάριος, 05: Παρουσία μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εκπροσώπων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, μετά τον αγιασμό πού τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, δόθηκε, στη Βουλή, ο νενομισμένος όρκος από τους Βουλευτές, που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Μάρτιος, 15: «Χρέος μας είναι να προσευχόμαστε και να βοηθούμε τα παιδιά που θέλουν να γίνουν ιερείς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Ν. Κόσμου.

Μάρτιος, 18: Στην εκδήλωση του ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας στο Βυζαντινό Μουσείο για την παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Ὕμνοι καὶ τραγούδια γιὰ τὴν Παναγία» στον οποίο ψάλλει βυζαντινοὺς ύμνους και ερμηνεύει παραδοσιακὰ τραγούδια η Νεκταρία Καραντζὴ με φιλικὴ συμμετοχὴ των Χρόνη Αηδονίδη, Βασίλη Τσαμπρόπουλου και Márta Sebestyén.

Μάρτιος, 20: «Ας ζητήσουμε από την Παναγία να σφουγγίσει τα δάκρυα όλων μας» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοντοπεύκου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του μικρού αποδείπνου και στην τέταρτη στάση των χαιρετισμών.

Μάρτιος, 25: Στην Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Απρίλιος, 02: Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον Γέροντα Εφραίμ στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού της «Αποστολής».

Απρίλιος, 12: «Νά χαιρόμαστε γιά τό ὑπαρκτό τοῦ συντετριμμένου Ἅδη. Νά χαιρόμαστε γιά τίς σταυρώσεις μας, τά βάσανα καί τίς ὀδύνες μας. Γιατί ὅλα αὐτά, ὅποτε καί ἄν συνέβησαν, ὅποτε συμβαίνουν καί ὅποτε καί ἄν συμβοῦν, θά ἀνήκουν στό χθές. Μετά τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ τά μέλη τῆς Ἐκκλησίας ζοῦμε ἤδη στό αἰώνιο σήμερα, μετέχουμε στόν θρίαμβο τοῦ πνεύματός Του, γευόμαστε τή δόξα τοῦ τεθεωμένου σώματός Του» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για το Άγιο Πάσχα 2015.

Απρίλιος, 23: Μεγάλη συναυλία με γνωστούς Έλληνες, αλλά και Αιγύπτιους καλλιτέχνες πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ιστορικής ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Η μουσική εκδήλωση ξεκίνησε με τον Omar Khairat και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ερμηνευμένα από την Φωτεινή Δάρρα.

Απρίλιος, 23: Στο Κάιρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, για την τελετή θυρανοιξίων της ιστορικής μονής Αγίου Γεωργίου, της Ροτόντα της Ανατολής και των εγκαινίων του εκκλησιαστικού μουσείου.

Μάιος, 14: Το ιερό λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, για πρώτη φορά εδώ και 1000 χρόνια μεταφέρθηκε σε Ορθόδοξη χώρα.

Μάιος, 17: Εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από ενορίες της Αρχιεπισκοπής στο Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» στο Λόφο Φιλοπάππου.

Ιούνιος, 04: Το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ως Πρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ιούνιος, 11: Ο Αρχιεπίσκοπος στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης.

Ιούνιος, 17: Μέλη της χορωδίας του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Η Κιβωτός του Κόσμου» επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο, για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή.

Σεπτέμβριος, 02: Δράσεις συνέργιας και προσφοράς ξεκίνησαν ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ομοσπονδίας.

Σεπτέμβριος, 10: Το νεαρό που αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και βρήκε στέγη στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, δέχτηκε στην Ι. Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Οκτώβριος, 19: «Στο μέτρο που μου αναλογεί, ως θρησκευτικός ηγέτης, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη προσωπικά για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο. Δεν έπραξα περισσότερα, ως θρησκευτικός ποιμένας, ως μέλος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, για να σταματήσω αυτό το ταξίδι που αντί για το εισιτήριο της ελπίδας, μοίρασε στις παλάμες των ανθρώπων την απέραντη θλίψη» ανέφερε κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στις εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης στην Αθήνα για τον Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.

Οκτώβριος, 19: Έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Αθηνών για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μέση Ανατολή

Οκτώβριος, 21: Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στο «Δημήτρειον» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Αποστολής.

Νοέμβριος, 02: Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή, όπου του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός Αρετής και Ευποιίας».

Νοέμβριος, 04: Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο της ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αλέξιο Τσίπρα πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες Ηλείας κ. Γερμανό και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο.

Νοέμβριος, 11: Διήμερη επίσκεψη στο νησί της Σάμου πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων – μεταναστών στο νησί.

Δεκέμβριος, 06: «Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς ανθρώπους» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την χειροτονία του Διακόνου Νεκταρίου σε Πρεσβύτερο.

Δεκέμβριος, 17: Τα κέντρα φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα κέντρα του εξωτερικού δήλωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την επίσκεψή τους στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Μαρία Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δεκέμβριος, 18: Χιλιάδες δώρα μοίρασε σε παιδιά το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στα Νοσοκομεία Παίδων.