Dogma

Ο Εσπερινός της συγχωρήσεως και το Μεγάλο Απόδειπνο στην Άρτα

H τέλεση του πρώτου Κατανυκτικού Εσπερινού σηματοδοτεί την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στον Εσπερινό της συγχωρήσεως, ο οποίος τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, δίδοντας την συγχώρεση και την Αρχιερατική ευλογία του προς τους Κληρικούς και τον ευσεβή λαό, προκειμένου να αρχίσουν τον καλό και σωτήριο πνευματικό αγώνα.

Ο Σεβασμιώτατος βαθύτατα συγκινημένος προέτρεψε τους πιστούς να αγωνιστούν κατά των ψυχοφθόρων παθών και ιδιαίτερα της σκληροκαρδίας και φιλαυτίας, που απομακρύνουν και αποξενώνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Μόνο ο άνθρωπος της αγάπης και πραότητας μπορεί να αισθανθεί στην καρδιά του την παρουσία του Θεού και να μοιράζεται με τους συνανθρώπους του τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος.

Αυτό είναι και το νόημα της σημερινής συνάξεως -τόνισε ο Σεβασμιώτατος- όλοι να δώσουμε ο ένας στον άλλο την συγχώρεση και μαζί να πορευθούμε τον ωραίο αγώνα της Σαρακοστής, με προοπτική την προσωπική μας Ανάσταση.

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου συμπροσευχομένου, μετά των κληρικών και των πιστών Χριστιανών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνατίου.

Με τον εσπερινό της συγγνώμης, που τελείται το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, η Εκκλησία του Χριστού μας ανοίγει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η κατανυκτική αυτή περίοδος μετανοίας προσφέρεται ως τρόπος ζωής. Τρόπος ζωής που θα φέρει την συγχώρηση από τον Θεο, αλλά και από τούς άλλους αδελφούς μας.