Dogma

Πέντε θρησκευτικά κειμήλια από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας στο Βατοπαίδι

Άδεια μεταφοράς για πέντε σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Καλαμάτας στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους ενέκρινε με απόφασή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Πρόκειται για κειμήλια του 19ου αιώνα, τα οποία προέρχονται από τον κατεδαφισθέντα ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Αντικαλάμου, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας και υπήρξε μετόχι της αγιορείτικης μονής.

Πέντε κειμήλια
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής κειμήλια:
-Μια εικόνα ένθρονου Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως, με την επιγραφή «Έργον Ιγνατίου Ιερομονάχου εκ της Σκήτης του Βατοπαιδίου 1878» (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 307)
-Μια εικόνα της Θεοτόκου «Άξιον Εστίν» με χρονολογία 1905 (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 293)
-Μια εικόνα Εισοδίων της Θεοτόκου με χρονολογία 18 (–) (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 295)
-Μια μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα με τη χρονολογία 1892 (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 179)
-Ένα σταυρό τέμπλου (αναγράφεται στην επιστολή-αίτηση της Ι. Μονής Βατοπεδίου, αλλά δε φέρει αριθμό καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας).

Προϋποθέσεις
Η άδεια μεταφοράς των κειμηλίων χορηγείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με την προϋπόθεση της τήρησης των εξής όρων:
-Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα πρέπει να ενημερωθεί για την ημέρα και την ώρα της μεταφοράς των κειμηλίων
-Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, δια της αντιπροσωπείας της, αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την οργάνωση της μεταφοράς και την ασφάλεια των κειμηλίων
-Τα αντικείμενα θα φωτογραφηθούν και θα υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, τα οποία με συνημμένες τις φωτογραφίες αυτών θα κοινοποιηθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Πηγή:tharrosnews.gr